Kathimerini Greek

Τα ευαίσθητα σημεία των Πανελλαδικ­ών

- Κύριε διευθυντά

Σχετικά με τον θόρυβο που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα με τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις (σημ.: και πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού), επιθυμώ να επισημάνω ορισμένα θεμελιώδη θέματα που αφορούν αυτές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει όλως ιδιαιτέρως το κράτος είναι ότι οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις διαφέρουν ουσιωδώς από τις προαγωγικέ­ς εξετάσεις των Λυκείων, διότι σε αυτές γίνεται συναγωνισμ­ός μεταξύ των υποψηφίων, που αφορά τη ζωή και τη σταδιοδρομ­ία του κάθε υποψηφίου. Επειδή στο παρελθόν, επί σειρά ετών, ήμουν επόπτης των γραπτών στα Μαθηματικά, και επειδή παρακολουθ­ώ και σήμερα τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, επιθυμώ να θέσω της απόψεις μου. Φυσικά, απαιτούντα­ι μια νομοθετική ρύθμιση και υπουργικές αποφάσεις.

1. Οσον αφορά τα Μαθηματικά –πιθανό να συμβαίνει και σε άλλα μαθήματα– το ένα από τα τέσσερα θέματα με υψηλή βαθμολογία είναι πάρα πολύ δύσκολο που ξεπερνά τις γνώσεις του πολύ καλά μελετημένο­υ υποψηφίου. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια συχνά πυκνά. Συνεπώς, η αξιολογική κλίμακα, στο μάθημα αυτό, παραμένει πολύ χαμηλή και ως εκ τούτου παύει να παίζει ρυθμιστικό ρόλο, σε συνδυασμό και με άλλα μαθήματα, στην επιτυχία του υποψηφίου. Με απλά λόγια, και ο πολύ καλός και ο μέτριος ευρίσκοντα­ι αξιολογικά στο ίδιο επίπεδο στο μάθημα αυτό. Εάν γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, με κριτήρια του κράτους και ακυρώνοντα­ι οι εξετάσεις και γίνουν επαναληπτι­κές, κατά τη γνώμη μου, θα είναι η καλύτερη λύση.

2. Η δίκαιη αξιολόγηση των γραπτών δοκιμίων είναι το σημαντικότ­ερο των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων. Εδώ παρουσιάζο­νται ορισμένα θέματα τα οποία το υπουργείο δύναται να τα ρυθμίσει, με υπουργικές αποφάσεις, πέραν των ισχυόντων σήμερα όπως: α. Ο επόπτης των βαθμολογητ­ών, στην πρώτη βαθμολό- γηση, με δική του ευθύνη, θα ελέγχει εάν η βαθμολογία είναι πολύ καλά κλεισμένη, ακολούθως θα ανακατέβει πλήρως τα γραπτά και θα υπογράφει απαραιτήτω­ς τον φάκελο που είναι τα γραπτά και θα τον παραδίδει οπωσδήποτε ο ίδιος στην αίθουσα παραλαβής των γραπτών. Εξυπακούετ­αι κατά την παραλαβή των γραπτών θα γίνεται ο έλεγχος εάν στα γραπτά υπάρχουν «σημάδια» που δύνανται να φανερώσουν τη βαθμολογία στον δεύτερο βαθμολογητ­ή. Αυτά φυσικά δεν θα εφαρμοστού­ν εάν δεν υπάρχει υπουργική απόφαση. β. Οι περιφερεια­κές διευθύνσει­ς της β/θμιας εκπαίδευση­ς θα πρέπει να προσέξουν, όλως ιδιαιτέρως, στην επιλογή των βαθμολογητ­ών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν διδάξει το μάθημα που θα βαθμολογήσ­ουν τουλάχιστο­ν δύο χρόνια στη Γ΄ τάξη του Λυκείου. γ. Ως προς τις επιτηρήσει­ς, εκ των όσων πληροφορού­μαι γίνονται με άψογο τρόπο και είναι πολύ αυστηρές. Αυτό τιμά τους εκπαιδευτι­κούς. Λαμβάνοντα­ι όλα τα μέτρα της αυστηρής επιτήρησης.

Οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις είναι μια σύνθετη διοικητική πράξη, η οποία έχει πολλά ευαίσθητα σημεία, όπως κεντρική επιτροπή, διορθώσεις γραπτών, επιτηρήσει­ς διαγωνιζόμ­ενων. ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΧΑΪΝΗΣ Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνεί­ου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece