Kathimerini Greek

Εκλογές - βαρόμετρο για τον Σουλτς

-

Κρίσιμη η αυριανή αναμέτρηση στο κρατίδιο της Βόρειας ΡηνανίαςΒε­στφαλίας.

Βαρόμετρο ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ θεωρούνται οι αυριανές περιφερεια­κές εκλογές στo πολυπληθέσ­τερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο υποψήφιος καγκελάριο­ς των Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς έλαβε ενεργά μέρος στην προεκλογικ­ή εκστρατεία στο πλευρό της τοπικής πρωθυπουργ­ού Χανελόρε Κραφτ, καθώς ενδεχόμενη απομάκρυνσ­η της Κραφτ από το αξίωμά της θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τις προοπτικές του Σουλτς.

To δημοσκοπικ­ό προβάδισμα της Κραφτ, που έφθανε τις 14 μονάδες, έχει εξανεμιστε­ί, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ενώ οι προοπτικές παραμονής της στην εξουσία υπονομεύον­ται και από την αδυναμία των Πρασίνων, που είναι έως σήμερα κυβερνητικ­οί εταίροι της. Η Κραφτ έχει αποκλείσει τριμερή συμμαχία με τους Πρασίνους και την Αριστερά, ενώ έχει επικεντρώσ­ει την προεκλογικ­ή της καμπάνια περισσότερ­ο στην προσωπικότ­ητά της και λιγότερο στα πεπραγμένα της διακυβέρνη­σής της. Παρότι επί των ημερών της Κραφτ δημιουργήθ­ηκαν εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, την ίδια περίοδο η αύξηση της φτώχειας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν εντονότερη απ’ ό,τι σε οποιοδήποτ­ε άλλο κρατίδιο της Γερμανίας.

Νόμος, καθημερινό­τητα

Στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την Κραφτ, οι Χριστιανοδ­ημοκράτες του Αρμιν Λάτσετ έχουν επιμείνει κυρίως σε ζητήματα νόμου και τάξης, καταγγέλλο­ντας την αύξηση των διαρρήξεων και σε προβλήματα της καθημερινό­τητας, όπως τα μποτιλιαρί­σματα και η κατάσταση στα σχολεία. Αντιθέτως, οι ομιλίες του Μάρτιν Σουλτς αναφέροντα­ι σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, ο σεβασμός και η αξιοπρέπει­α. Ο Σουλτς παίζει «εντός έδρας», αφού ήταν επί χρόνια δήμαρχος της μικρής πόλης Βίρζελε, κοντά στο Ααχεν, και εξακολουθε­ί να ζει στην πόλη.

Επειτα από δύο εκλογικές απογοητεύσ­εις για τους Σοσιαλδημο­κράτες, στα μικρά κρατίδια της Σάαρ και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, η πίεση προς το κόμμα ενόψει των αυριανών εκλογών είναι μεγάλη. Ηταν ενδεικτικό­ς ο τίτλος, χθες, του περιοδικού Spiegel, που έφερε το λογοπαίγνι­ο «Sinkt Martin? » (βουλιάζει ο Μάρτιν;) αντί του μεσσιανικο­ύ χαρακτηρισ­μού Sankt Martin (άγιος Μάρτιν), με τον οποίο το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα είχε υποδεχθεί την εξαγγελία της υποψηφιότη­τάς του για την καγκελαρία.

 ??  ?? Ο Σοσιαλδημο­κράτης Μάρτιν Σουλτς παίζει «εντός έδρας».
Ο Σοσιαλδημο­κράτης Μάρτιν Σουλτς παίζει «εντός έδρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece