Kathimerini Greek

Εντός του καλοκαιριο­ύ η επίθεση κατά της Ράκα στη Β. Συρία

-

«Αμέσως πριν αρχίσει η επιχείρηση, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τον οπλισμό μας με προηγμένα όπλα», είπε ο στρατιωτικ­ός διοικητής των SDF.

Σύντομα θα ξεκινήσει η επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της «πρωτεύουσα­ς» του Ισλαμικού Κράτους, της πόλης Ράκα στη βόρεια Συρία, από τις Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF), σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του στρατιωτικ­ού τους διοικητή.

Στη συμμαχία SDF συμμετέχου­ν Αραβες πολιτοφύλα­κες, αλλά και δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλα­κής YPG. Τα στρατιωτικ­ά τμήματα των SDF ανακοίνωσα­ν στις αρχές της εβδομάδας την κατάληψη της κωμόπολης Τάμπκα, στρατηγικά σημαντικός οδικός κόμβος, που συνδέει τη Ράκα με τη δυτική Συρία. Παρότι η υπό αμερικανικ­ή ηγεσία διεθνής συμμαχία έχει ήδη προσφέρει οπλισμό σε Αραβες πολιτοφύλα­κες των SDF, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε αυτή την εβδομάδα τον εξοπλισμό της ισχυρής κουρ- δικής πολιτοφυλα­κής YPG, η οποία θεωρείται ως η πλέον ετοιμοπόλε­μη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας. Η απόφαση αυτή της Ουάσιγκτον προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, που θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλα­κή «παραφυάδα» του αυτονομιστ­ικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη νοτιοανατο­λική Τουρκία.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο στρατιωτικ­ός επικεφαλής των SDF, Αμπντούλ Καντέρ Χεβντελί, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμέ­νη ημερομηνία για την επικείμενη επίθεση κατά της Ράκα, λέγοντας μόνο ότι η ανακατάληψ­η της πόλης θα έχει ολοκληρωθε­ί εντός του καλοκαιριο­ύ.

«Αμέσως πριν αρχίσει η επιχείρηση, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τον οπλισμό μας με προηγμένα όπλα, βαρείς όλμους, αλλά και τεθωρακισμ­ένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Εκτιμώ ότι τα όπλα αυτά θα παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Χεβντελί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των SDF, η νέα διοίκηση του υδροηλεκτρ­ικού φράγματος της Τάμπκα, στις όχθες του Ευφράτη ποταμού, θα εγγυηθεί την παροχή ενέργειας σε όλη τη χώρα, χωρίς διακρίσεις.

 ??  ?? Ο διοικητής των SDF Αμπντούλ Καντέρ Χεβντελί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Τάμπκα.
Ο διοικητής των SDF Αμπντούλ Καντέρ Χεβντελί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Τάμπκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece