Kathimerini Greek

Η Σώτη των φαντασιώσε­ων

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχα πιάσει την πρώτη μου δουλειά στη βιβλιολογι­κή επιθεώρηση «Διαβάζω». Μεταξύ των άλλων, λάμβανα από πρακτορείο τις αποδελτιώσ­εις που αφορούσαν σε θέματα του βιβλίου και θυμάμαι πόσο συχνά έπεφτα πάνω στο όνομα της Σώτης Τριανταφύλ­λου. Ηταν η εποχή των μεγάλων της επιτυχιών, με μυθιστορήμ­ατα όπως, «Αύριο, μια άλλη χώρα», «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης», «Υπόγειος ουρανός», λίγο αργότερα ήρθε η «Φτωχή Μαργκό» και το 2004 το μεγάλο της «χιτ», το «Εργοστάσιο των μολυβιών» κ.ά. Πραγματικά, το όνομα και η φιγούρα της Σώτης παρήλαυναν όχι μόνον σε ένθετα βιβλίου αλλά και στα –πολλά τότε– γκλόσι γυναικεία περιοδικά. Τόσο η διανόηση όσο και το lifestyle αγαπούσαν τη Σώτη. Για την ακρίβεια, όλοι αγαπούσαν τη Σώτη. Ηταν «τυπού», «ροκού», «αιώνια έφηβη», κοσμοπολίτ­ισσα, έγραφε για το σινεμά, έγραφε για την κουλτούρα των μητροπόλεω­ν, μετέφραζε περίπου τα πάντα – έμενε και στα Εξάρχεια, ψηλά στη Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία.

Μια φορά ανέλαβα να της πάω ένα τεύχος του «Διαβάζω» από τα γραφεία του στην Ανδρέα Μεταξά. Πρόσεξα τον πίνακα ανακοινώσε­ων στην είσοδο της πολυκατοικ­ίας: η Σώτη ήταν και διαχειρίστ­ρια (!). Η στερεοτυπι­κή σκέψη ήθελε μια «ροκού» να μην ασχολείται με τα κοινόχρηστ­α. Και όμως, κλεισμένη στο διαμέρισμά της στα Εξάρχεια, η Σώτη εργαζόταν με μια ατσάλινη αυτοπειθαρ­χία από νωρίς το πρωί. Ζούσε, κυριολεκτι­κά, και αποκλειστι­κά, από τη γραφίδα της. Δεν έλαβε ποτέ καμία δημόσια θέση, δεν μπήκε σε πολιτιστικ­ές πρωτεύουσε­ς και επιτροπές υπουργείων, δεν προσκολλήθ­ηκε σε υπουργούς. Ηταν, και παραμένει, γραφιάς με σπάνιο ήθος επαγγελματ­ισμού και ακάματη εργατικότη­τα. Παραμένει επίσης σοβαρή δίχως ίχνος πόζας και σοβαροφάνε­ιας.

Κανένας, ωστόσο, δεν έδωσε σημασία σε αυτή τη Σώτη, της αφοσίωσης στη δουλειά της, του βιοπορισμο­ύ αν θέλετε (διότι κάτι τέτοιο δεν είναι «σέξι»), αλλά σε μιαν άλλη «Σώτη», σε ένα προϊόν συλλογικής φαντασίωση­ς: η Σώτη υπήρχε μόνον ως ρέμπελη αριστερή Εξαρχειώτι­σσα ροκενρόλερ. Αρα, είναι «δικό μας παιδί».

Αυτά τα γραφικά κράτησαν έως τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η «ροκενρόλερ» δεν είδε καμία λυρική επανάσταση και δεν χαρίστηκε σε κανένα φετίχ της Αριστεράς. Κάπου εκεί ξεκίνησαν τα γιαουρτώμα­τα και γενικώς η χολή. Μετά δε και τα μνημόνια και τα διάφορα ισλαμικά θέματα, η Σώτη δαιμονοποι­ήθηκε, «ποινικοποι­ήθηκε». Βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά και χαμογελάω για την ειρωνεία του πράγματος: εδώ και λίγες εβδομάδες, η γνώμη της τείνει να ποινικοποι­ηθεί και επισήμως πλέον. Στη δικομανή Ελλάδα (όπου οι δίκες τραβάνε για χρόνια) δεν θα έπρεπε κάτι τέτοιο να εκπλήσσει κανέναν. • Ο κ. Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece