Kathimerini Greek

Εχουμε μια ευχάριστη είδηση

-

Το πρώτο τρίμηνο, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν, δυστυχώς όμως, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα.

αυξήθηκαν 25,7% τον Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι. Η θριαμβευτι­κή ανακοίνωση της Στατιστική­ς Αρχής μεταδόθηκε παντού. Μια ευχάριστη είδηση, επιτέλους. Με επίσημα στοιχεία, όχι fake news. Οι εξαγωγές τον Μάρτιο έφθασαν τα 2,6 δισ. από 2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Προφανώς, η γκρίνια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύε­ται αβάσιμη. Η πτώση της κατανάλωση­ς, το κλείσιμο επιχειρήσε­ων κ.λπ. είναι η εικόνα που φαίνεται περισσότερ­ο, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή με την άνθηση των εξαγωγών. Σημαντική διαπίστωση για μια οικονομία που πάντα έχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή οι εισαγωγές είναι περισσότερ­ες από τις εξαγωγές.

Μήπως η ελληνική οικονομία ανταποκρίν­εται στην κυβερνητικ­ή - μνημονιακή θεραπεία και αυξάνεται εντυπωσιακ­ά η εξαγωγική δραστηριότ­ητα; Μήπως παράλληλα με τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία αποκτά εισόδημα (και προσεχώς θέσεις εργασίας) από τις εξαγωγές εμπορευμάτ­ων. Μήπως οι μεταρρυθμί­σεις έγιναν; Η ελπίδα έρχεται, όπως έλεγε το προεκλογικ­ό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ας δούμε λοιπόν με αισιόδοξη διάθεση τα στοιχεία. Προφανώς η επίδοση ενός μηνός δεν επαρκεί για να... πετάξουμε από τη χαρά μας και γι΄ αυτό προσανατολ­ίζουμε την έρευνα στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που είναι διαθέσιμα.

Συνολικά οι εξαγωγές του τριμήνου υπολογίζον­ται σε 6,8 δισ. ευρώ και σημειώνουν αύξηση 20,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Καλή επίδοση. Μπορεί στο τρίμηνο η αύξηση εξαγωγών να είναι σε χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο, αλλά παραμένει υψηλή. Γίναμε εξαγωγική χώρα; Μάλλον!

Βέβαια στους υπολογισμο­ύς αυτούς περιλαμβάν­εται και η αξία των πλοίων (με ελληνική σημαία) που πωλούν εφοπλιστές. Αυτό δεν είναι «εξαγωγές» και πρέπει να αφαιρεθεί. Αν αφαιρεθεί λοιπόν η αξία των πλοίων, οι εξαγωγές του τριμήνου δεί- χνουν αύξηση 19,9%. Τέλεια. Είμαστε εξαγωγείς!

Μια στιγμή. Πριν αρχίσουν οι πανηγυρισμ­οί να σημειωθεί ότι περιλαμβάν­ονται και εξαγωγές καυσίμων (βενζίνες και άλλα πετρελαιοε­ιδή, φυσικό αέριο κ.λπ.) που δεν είναι ακριβώς ό,τι θεωρούμε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Αν αφαιρέσουμ­ε εκτός από την αξία πλοίων και την αξία των πετρελαιοε­ιδών, οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς είναι 4,7 δισ. ευρώ και σημειώνουν αύξηση 5,9% από πέρυσι. Δεν είναι λίγο, αλλά ούτε το πενταπλάσι­ο σχεδόν ποσοστό με το οποίο ενθουσιαστ­ήκαμε.

Είπαμε να μην είμαστε γκρινιάρηδ­ες σήμερα. Ακόμα και με τη μετριοπαθή αύξηση εξαγωγών κατά 5,9%, μπήκε ένα πετραδάκι για τον περιορισμό του ελλείμ- ματος του εμπορικού ισοζυγίου, δηλαδή οι εξαγωγές θα καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών. Κάναμε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα για την εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματο­ς; Οχι!

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τρίμηνο είναι 3,8 δισ. ευρώ και αυξήθηκε 6,8% από πέρυσι. Κι αυτό είναι το ισοζύγιο χωρίς (τα επανεξαγόμ­ενα) πλοία και πετρελαιοε­ιδή. Αν πάρουμε το συνολικό εμπορικό έλλειμμα, αυτό είναι 6,4 δισ. ευρώ και αυξήθηκε σημαντικά, κατά 44,8% σε σχέση με το 2016. Ας προσγειωθο­ύμε στην πραγματικό­τητα. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη μικρή άνοδο των εξαγωγών. Ηταν μια ωραία ελπίδα. Κρίμα που την καταστρέψα­με, λέγοντας την αλήθεια!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece