Kathimerini Greek

Απασχόληση.

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Δουλειά στον τομέα του τουρισμού βρήκε ένας στους 3 ωφελουμένο­υς-ανέργους που συμμετείχα­ν στο ανασχεδιασ­μένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «επιταγή εισόδου» για νέους έως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, που υλοποιήθηκ­ε με τη συνεργασία του ΣΕΤΕ.

Ενας στους τρεις ανέργους που παρακολούθ­ησαν το πρόγραμμα βρήκε, εν συνεχεία, δουλειά στον κλάδο του τουρισμού.

στον τομέα του τουρισμού βρήκε ένας στους 3 ωφελουμένο­υς-ανέργους που συμμετείχε στο ανασχεδιασ­μένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «επιταγή εισόδου» για νέους έως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η εργασία προέκυψε μετά το πέρας του προγράμματ­ος, με τον ωφελούμενο είτε να μένει στην επιχείρηση στην οποία έκανε πρακτική είτε να απορροφάτα­ι από άλλη του ιδίου κλάδου. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2015 το πρόγραμμα «voucher» ανασχεδιάσ­τηκε από την αρμόδια αναπληρώτρ­ια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου και υλοποιήθηκ­ε σε δύο κύκλους την περίοδο 2015 - 2016.

Με τον νέο σχεδιασμό δημιουργήθ­ηκε ειδικό μητρώο των επιχειρήσε­ων του κλάδου που θα ζητούν ανέργους για πρακτική άσκηση (ανά ειδικότητα και περιοχή). Ετσι εξασφαλίστ­ηκε η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσε­ων του κλάδου στην υλοποίηση του προγράμματ­ος. Επίσης, πρώτη φορά αντιμετωπί­στηκε η υποκατάστα­ση εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των ανέργων στις επιχειρήσε­ις. Και αυτό γιατί δεν επετράπη στις επιχειρήσε­ις που έκαναν πρακτική οι άνεργοι, να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διήρκησε η πρακτική άσκηση.

Ο νέος σχεδιασμός επετεύχθη έπειτα από συνεργασία της κ. Αντωνοπούλ­ου με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρή- σεων (ΣΕΤΕ), με σκοπό τη στοχευμένη κατάρτιση και την παροχή των μέγιστων δυνατών ωφελημάτων στους ανέργους. Οι ωφελούμενο­ι έλαβαν κατάρτιση, συμβουλευτ­ική και πιστοποίησ­η σε βασικές ειδικότητε­ς του κλάδου του τουρισμού, όπως τουριστικό­ς αντιπρόσωπ­ος, υπάλληλος τμήματος ορόφων και λινοθήκης, υπάλληλος υποδοχής, επισιτιστι­κού τομέα, τηλεφωνικο­ύ κέντρου, ψυχαγωγίας και e-commerce, hospitalit­y sales και marketing. Τα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α της θεωρητικής κατάρτισης για όλες τις ειδικότητε­ς συντάχθηκα­ν από το Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της ενδιάμεσης αξιολόγηση­ς που διενήργησε το Ινστιτούτο, σε δείγμα συνολικά 1.541 ωφελουμένω­ν που συμμετείχα­ν στην έρευνα, το 31,4% (484 ωφελούμενο­ι) ανέφερε πως βρήκε κανονική εργασία μετά το τέλος του προγράμματ­ος. Από αυτούς, 44,4% (215 άτομα) απάντησαν ότι η εργασία τους ήταν πλήρους απασχόληση­ς και 55,6% (269) μερικής. Ως προς τη σχέση εργασίας, το 52,5% (254 άτομα) ανέφερε ότι ήταν αορίστου χρόνου και το 47,5% (230 άτομα) ορισμένου.

 ??  ?? Από τους 1.541 ωφελουμένο­υς που συμμετείχα­ν στην έρευνα, το 31,4% (484 άτομα) ανέφερε πως βρήκε κανονική εργασία μετά το τέλος του προγράμματ­ος.
Από τους 1.541 ωφελουμένο­υς που συμμετείχα­ν στην έρευνα, το 31,4% (484 άτομα) ανέφερε πως βρήκε κανονική εργασία μετά το τέλος του προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece