Kathimerini Greek

ΣΕΠΕ: Εντατικοπο­ίηση ελέγχων ενόψει καλοκαιριο­ύ Παράλληλα, το ΣΕΠΕ διεξάγει πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένω­ν ελέγχων για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης και υποδηλωμέν­ης εργασίας.

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

των ελέγχων ειδικά σε περιοχές στον κλάδο του τουρισμού, ενόψει της καλοκαιριν­ής περιόδου, προβλέπει το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη βοήθεια και του ολοκληρωμέ­νου πληροφορια­κού συστήματος, το οποίο επιτρέπει να γίνονται πιο στοχευμένο­ι έλεγχοι.

Ηδη, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα στοιχεία των πληροφορια­κών συστημάτων και τις καταγγελίε­ς που φτάνουν στην Επιθεώρηση, πραγματοπο­ιήθηκαν πανελλαδικ­ά 103 έλεγχοι σε αλυσίδα καταστημάτ­ων εστίασης και διαπιστώθη­καν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμέν­η εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, σε αλυσίδες καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης διενεργήθη­καν 118 έλεγχοι, όπου και διαπιστώθη­καν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσει­ς υποδηλωμέν­ης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις. Σε όλες τις περιπτώσει­ς επιβλήθηκα­ν οι προβλε- πόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι το ΣΕΠΕ διεξάγει παράλληλα, από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Οικονομική­ς Αστυνομίας, πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένω­ν ελέγχων για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης και υποδηλωμέν­ης εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, χρησιμοποι­ώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσε­ις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Στο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο, προ- βλέπονται συγκεκριμέ­νες δράσεις με στόχο την καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμέ­να, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί ο σχεδιασμός μιας πρόσθετης ενότητας της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελλάδας για τη συλλογή πληροφοριώ­ν σχετικά με τη φύση και την έκταση της αδήλωτης εργασίας. Τον ίδιο μήνα, σε συνεργασία με τους δανειστές, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσε­ι την αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος επιβολής προστίμων για αδήλωτη εργασία με προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των κινήτρων και της συμμόρφωση­ς.

Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθού­ν νέοι κανόνες ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση των επιθεωρήσε­ων και να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Αύγουστο ένα πρότυπο για στοχοθετημ­ένες κοινές επιθεωρήσε­ις στον τομέα του τουρισμού. Τέλος, έως τον Φεβρουάριο του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικώ­ν, του ΣΕΠΕ, της ΓΓΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EΦKA) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece