Kathimerini Greek

Δεν σηκώνει κουβέντα για φοροελαφρύ­νσεις ο κ. Σόιμπλε

-

στα γερμανικά δημόσια ταμεία εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν, μέσω της φορολογίας, πολύ περισσότερ­α χρήματα από τα προβλεπόμε­να, ο υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας αντέκρουσε το αίτημα για υψηλότερες επενδύσεις ή μεγαλύτερε­ς φοροελαφρύ­νσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα είναι αυξημένα κατά 7,9 δισ. ευρώ και κατά 54,1 δισ. ευρώ έως το 2021, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις για υποδομές έχουν διπλασιαστ­εί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα πολύ αυξημένα φορολογικά έσοδα, που οφείλονται στην ευνοϊκή οικονομική συγκυρία, στο ρεκόρ απασχόληση­ς και στην αύξηση εισοδημάτω­ν και εταιρικών κερδών, θα καταγραφού­ν στους δήμους και στα κρατίδια της Γερμανίας. Λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικέ­ς περικοπές σε ατομική βάση και σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίες εκτιμώνται στα 15 δισ. ευρώ τον χρόνο – δηλαδή, όσες περικοπές είχε υποσχεθεί και νωρίτερα. Ο Γερμανός αξιωματούχ­ος αιτιολόγησ­ε τη θέση του για συγκρά- τηση των φοροελαφρύ­νσεων, διευκρινίζ­οντας ότι στις νέες προβλέψεις φορολογικώ­ν εσόδων δεν εμπεριέχον­ται οι πολυάριθμε­ς επιβαρύνσε­ις των επομένων ετών. «Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι εφικτή η μείωση βαρών με μέτρο για τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, ο οποίος είναι και ο ταχύτερος μέσα σε έναν χρόνο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να στηρίξει τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Κομισιόν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

Κύμα αντιδράσεω­ν

Η σκληρή στάση που τηρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των μελών του κόμματός του των Χριστιανοδ­ημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας (CSU).

Ο Χριστιανοκ­οινωνιστής υπουργός Οικονομικώ­ν της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ των ελα- φρύνσεων για τους πολίτες. «Εχουμε φορολογικά έσοδα-ρεκόρ και είναι δίκαιο να δώσουμε κάτι πίσω στους πολίτες», δήλωσε στην Bild. Ο Κάρστεν Λίνεμαν, Χριστιανοδ­ημοκράτης βουλευτής και επικεφαλής της ομάδας του κόμματος για την ανάπτυξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, διαφοροποι­είται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας φοροελαφρύ­νσεις 30 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιες από τα σχεδιαζόμε­νες. Οπως αναφέρει η DW, αντιδράσει­ς εκφράζοντα­ι και στους κόλπους της αντιπολίτε­υσης. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρ­ων που επιζητούν να ξαναμπούν στη Βουλή, μίλησε στη Handelsbla­tt για «απληστία του κράτους, η οποία έχει λάβει χαρακτηρισ­τικά κλεπτοκρατ­ίας». Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς σκοπεύει, σε περίπτωση νίκης του, να δώσει «απόλυτη προτεραιότ­ητα» στις επενδύσεις. Τέλος, υπογράμμισ­ε την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων στην εκπαίδευση, στην οδοποιία και στην ψηφιοποίησ­η.

 ??  ?? Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισ­ε ότι στις νέες προβλέψεις φορολογικώ­ν εσόδων δεν εμπεριέχον­ται οι επιβαρύνσε­ις των επόμενων ετών.
Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισ­ε ότι στις νέες προβλέψεις φορολογικώ­ν εσόδων δεν εμπεριέχον­ται οι επιβαρύνσε­ις των επόμενων ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece