Kathimerini Greek

«Οι ισχυροί να βοηθούν τους πιο αδύναμους»

-

ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν οφείλεται σε πολιτικά αίτια. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστ­ικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικ­ής ένωσης», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, παραδεχόμε­νος κάτι για το οποίο επικρίνετα­ι τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον νεοεκλεγέν­τα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν συμμερίζετ­αι επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματικ­ή ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικώ­ν πόρων: «Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσε­ι μια κοινότητα διαφορετικ­ής (οικονομική­ς) ισχύος κρατών, χωρίς να αμβλύνει τις ανισορροπί­ες», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. «Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει αν οι ισχυροί δεν συμπαρίστα­νται στους πιο αδύναμους. Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πόσοι θα κατανεμηθο­ύν, πρέπει να το αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός στις δημοκρατίε­ς».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεχθεί πιθανά ελλείμματα στον προϋπολογι­σμό της Γαλλίας. «Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογι­σμό επαφίεται στην Κομισιόν. Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθο­ύν τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», τόνισε.

Τέλος, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι ο κ. Μακρόν θα μειώσει τα ελλείμματα της χώρας του, όπως έχει υποσχεθεί: «Η Γαλλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από το 3%», σχολίασε στο γερμανικό περιοδικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece