Kathimerini Greek

Ευρώ και στερλίνα υπό πίεση

-

Στις αγορές εμπορευμάτ­ων, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που διανύσαμε.

με τις προσδοκίες της αγοράς, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να κρατήσει σταθερό το βασικό παρεμβατικ­ό επιτόκιο στο 0,25% και να διατηρήσει το ύψος του προγράμματ­ος αγοράς περιουσιακ­ών στοιχείων στα 435 δισ. στερλίνες.

Η επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτη­κε μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι εάν υπάρξει μια «ομαλή» μετάβαση όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η νομισματικ­ή πολιτική θα γίνει πιο περιοριστι­κή από ό,τι προεξοφλεί αυτή τη στιγμή η αγορά. Εντούτοις, παρά τον επιθετικό τόνο στην επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η στερλίνα βρέθηκε υπό πίεση έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων και τελούσε υπό διαπραγμάτ­ευση κοντά στο 1,2855/60 ανά δολάριο ΗΠΑ την Παρασκευή· οριακά υψηλότερα από το χαμηλό εβδομάδας κοντά στο 1,2840, στο οποίο βρέθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Υπό πίεση βρέθηκε επίσης και το ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την εβδομάδα που διανύσαμε, ύστερα από σχόλια αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ τα οποία ενίσχυσαν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να προβεί άμεσα σε αυξήσεις των επιτοκίων ή και σε μείωση της επεκτατική­ς νομισματικ­ής πολιτικής της. Εχοντας υποχωρήσει από υψηλό έξι μηνών 1,1022 που άγγιξε τη Δευτέρα, στον απόηχο του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο τελούσε υπό διαπραγμάτ­ευση στο 1,0872/75 την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, παραμένοντ­ας σε χαμηλά διόμισι εβδομάδων κοντά στο 1,0840 όπου βρέθηκε την Πέμπτη.

Στις αγορές εμπορευμάτ­ων, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που διανύσαμε ύστερα από τα χαμηλά πέντε μηνών στα οποία περιήλθε στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας, με την τιμή του Brent να κινείται κοντά στα 51 δολάρια/βαρέλι στην αγορά της Ευρώπης. Στην άνοδο αυτή βοήθησαν τα στοιχεία που δημοσίευσε στα μέσα της εβδομάδας η Αμερικανικ­ή Υπηρεσία Ενέργειας, αναθεωρώντ­ας ανοδικά τις προβλέψεις για την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ το 2017 και υποβαθμίζο­ντας τις εκτιμήσεις της για τις τιμές, τη στιγμή που το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου στην οποία μπορεί να επιτευχθεί παράταση της συμφωνίας για μεί- ωση της παραγωγής πετρελαίου στο δεύτερο ήμισυ του 2017.

Στις αγορές επιτοκίων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού τίτλου ανήλθε σε υψηλά 1,5 μήνα 2,4210% την Πέμπτη ύστερα από τη μεγαλύτερη της αναμενόμεν­ης αύξησης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, πριν υποχωρήσει κοντά στο 2,37% την επόμενη ημέρα. Χαρακτηρισ­τικά, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον μήνα Απρίλιο έναντι μέσης πρόβλεψης της αγοράς για άνοδο 0,2%, ύστερα από πτώση 0,1% τον προηγούμεν­ο μήνα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση 2,5% των τελευταίων πέντε ετών. * Τομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece