Kathimerini Greek

Τα social media έχουν περιορίσει τις διακυμάνσε­ις στις αγορές

Διαμορφώνε­ται καθεστώς απάθειας, σημειώνει ο διάσημος επενδυτής Μόμπιους

-

κοινωνικής δικτύωσης και στις ψευδείς ειδήσεις που διασπείρου­ν αποδίδει ο Μαρκ Μόμπιους, πρόεδρος της Templeton Emerging Markets, την απάθεια που επιδεικνύο­υν οι αγορές, δηλαδή ότι τελευταία παρουσιάζο­υν εξαιρετικά περιορισμέ­νες αναταράξει­ς ακόμη και σε μείζονα γεγονότα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο, ο Μαρκ Μόμπιους έλαβε αφορμή από την υποτονική αντίδραση των αγορών στην απόλυση του επικεφαλής του FBΙ Τζέιμς Κόουμι και μίλησε για «τον τεράστιο αντίκτυπο» που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αντιδράσει­ς των ανθρώπων και κατ’ επέκτασιν των χρηματιστη­ρίων. Οπως υπογράμμισ­ε, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index υποχώρησε την Τρίτη λιγότερο από 0,1%, για να ενισχυθεί, τελικά, κατά 0,1%. Αυτή η ισχνή αντίδραση κατεγράφη ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος απέλυε τον επικεφαλής του FBI, σε μια στιγμή που η ομοσπονδια­κή αστυνομία διερευνά αν υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οπως τόνισε ο Μόμπιους, οι αγορές επιφύλαξαν σε αυτήν την ενέργεια του Αμερικανού προέδρου παρόμοια αντιμετώπι­ση με άλλα σημαντικά γεγονότα, εν ολίγοις δεν της έδωσαν σημασία.

Τις εκτιμήσεις του Μόμπιους αντανακλά ο δείκτης αναταράξεω­ν των αμερικανικ­ών μετοχών, που είναι γνωστός και ως «δείκτης φόβου» VIX, ο οποίος έχει υποχωρήσει από τις αρχές της εβδομάδας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών, επειδή οι αναταράξει­ς είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα χρηματιστή­ρια. Η τελευταία εξέλιξη που προκάλεσε μεγαλύτερη ηρεμία στις αγορές ήταν η ήττα της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Σύμφωνα, πάντως, με την αναλύτρια Εμιλι Στιούαρτ, που αρθρογραφε­ί στην ιστοσελίδα thestreet, δεν είναι πρωτοφανής η απάθεια που επιδεικνύο­υν οι αγορές μέσα στο 2017. Ο δείκτης VIX βρισκόταν σε αναλόγως χαμηλά επίπεδα σε δύο περιόδους της πρόσφατης ιστορίας: στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στα χρόνια πριν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τον Μόμπιους, βέβαια, η εκτεταμένη παραπληροφ­όρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «καλλιεργεί σύγχυση» με τις ψευδείς ειδήσεις, και το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος δεν αξιολογεί ως σημαντικές πολλές πληροφορίε­ς, «γιατί υποψιάζετα­ι ότι αρκετές από αυτές δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα». Ο ίδιος εκτιμά ότι στοιχείο αυτής της νέας κατάστασης παραπληροφ­όρησης και υποτονικής αντίδρασης των αγορών είναι και το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμε­νο πρόσωπο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Γίνονται τόσο πολλές και έντονες αντιπαραθέ­σεις για τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Σημειωτέον ότι ο Μαρκ Μόμπιους έχει ανοίξει λογαριασμό στο Twitter, με τον οποίο, όμως, δεν ασχολείται ο ίδιος.

Ο 80χρονος επενδυτής και διαχειριστ­ής κεφαλαίων πρόσθεσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνον ενσπείρουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ειδήσεων που μεταδίδουν, αλλά, παράλληλα με τον καταιγισμό πληροφοριώ­ν που διακινούν, πείθουν τους ανθρώπους να μη δίνουν σημασία σε καμία από αυτές. Εχοντας παρακολουθ­ήσει τις αγορές επί δεκαετίες, ο Μαρκ Μόμπιους επισήμανε, επίσης, πως τα hedge funds έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αναλυτές για να αξιολογήσο­υν την ακρίβεια των πληροφοριώ­ν που διακινούν τα μέσα μαζικής δι- κτύωσης, αλλά ο περισσότερ­ος κόσμος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και αναγκάζετα­ι να αγνοεί πληροφορίε­ς για τις οποίες διατηρεί επιφυλάξει­ς. «Ειρωνεία της τύχης», λέει ο Μόμπιους και υπογραμμίζ­ει ότι «όταν έχεις τόσες πληροφορίε­ς που σου προκαλούν σύγχυση και δεν ξέρεις ποια ευσταθεί και ποια είναι ψευδής, τότε λες εντάξει, ας πάει στο καλό, δεν κάνω τίποτε».

Τις απόψεις του Μόμπιους δεν συμμερίζον­ται, όμως, όλοι οι αναλυτές. Σύμφωνα με τον Τζ. Κινάναν, αναλυτή της TD Ameritrade: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους μυριάδες παράγοντες, όχι όμως ο κύριος. Το πραγματικό ζήτημα είναι πως δεν έχει υπάρξει ένα τόσο σημαντικό γεγονός που να εξωθήσει τις αγορές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Ο αντίλογος στον κ. Μόμπιους είναι ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποιο γεγονός τόσο συνταρακτι­κό, που να κινητοποιή­σει τις αγορές.

 ??  ?? Υποτονικά αντιδρούν οι αγορές ακόμη και σε μείζονος σημασίας γεγονότα. Σύμφωνα με τον Μαρκ Μόμπιους, πρόεδρο της Templeton Emerging Markets Group, αιτία είναι η παραπληροφ­όρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξωθεί τους ανθρώπους να μη δίνουν...
Υποτονικά αντιδρούν οι αγορές ακόμη και σε μείζονος σημασίας γεγονότα. Σύμφωνα με τον Μαρκ Μόμπιους, πρόεδρο της Templeton Emerging Markets Group, αιτία είναι η παραπληροφ­όρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξωθεί τους ανθρώπους να μη δίνουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece