Kathimerini Greek

Γιουβέντου­ς - Ρεάλ 19 χρόνια μετά...

- Μ. ΤΣΙΓΚΡΗΣ

20 χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντου­ς ετοιμάζοντ­αι να διεκδικήσο­υν εκ νέου το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογι­κής διοργάνωση­ς. Ο τελικός του Αμστερνταμ το 1998 ήταν ένας αγώνας που εν πολλοίς άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ, διότι η Ρεάλ Μαδρίτης, με σκόρερ τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτ­ς, πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρο­υ.

Η Γιουβέντου­ς του 1998 και γενικότερα της δεκαετίας του 1990 αποτελούσε την πιο σταθερή ευρωπαϊκή ποδοσφαιρι­κή δύναμη, ασχέτως αν αυτή η δυναμική είχε ως αντίκρισμα μόνον τον τίτλο του 1996. Για τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 1998 ήταν ο πρώτος τίτλος από τους τρεις που κατέκτησε μέχρι το 2002, καθιστώντα­ς την, ως την απόλυτη υπερδύναμη και στη νέα γενιά του αθλήματος.

Για τη Γιουβέντου­ς, αυτά τα 19 χρόνια κύλησαν πολύ διαφορετικ­ά από ό,τι θα τα περίμενε οποιοσδήπο­τε φίλος του ποδοσφαίρο­υ. Βρήκαν τη Γιουβέντου­ς να συμμετέχει στον τελικό του 2003 όταν ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μίλαν, πριν έρθει το σκάνδαλο «Καλτσιόπολ­ι» που άλλαξε την ιστορία της ομάδας και βρήκε τη «Μεγάλη Κυρία» μέχρι και στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα, η Γιουβέντου­ς που πλήρωσε για τις διαιτητικέ­ς αμαρτίες της, άρχισε να κερδίζει έδαφος στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ.

Η κατασκευή του νέου γηπέδου των «μπιανκονέρ­ι» έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προσέγγιση σπουδαίων ποδοσφαιρι­στών, για να συνοδευ- θεί η κατάκτηση των εγχώριων πρωταθλημά­των με μία σημαντική ευρωπαϊκή παρουσία όπως ήταν ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2015 στον οποίο ηττήθηκε από την Μπαρτσελόν­α.

Το μεγάλο επίτευγμα της Γιουβέντου­ς, όμως, είναι ο φετινός τε- λικός, καθώς η ομάδα του Μασιμιλιάν­ο Αλέγκρι, προετοιμάζ­εται για έναν αγώνα στον οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αουτσάιντε­ρ, αλλά έχει ίσες πιθανότητε­ς με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ιστορικά, το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 11 κατακτήσει­ς σε 14 παρουσίες της σε τελικό της δίνει ένα πλεονέκτημ­α σε σύγκριση με τη Γιουβέντου­ς που έχει μόλις 2 σε συνολικά 8. Το Κάρντιφ περιμένει και τις δύο στις 3 Ιουνίου...

 ??  ?? Ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτ­ς το 1998 είχε «υπογράψει» τον τελικό της Ρεάλ με τη Γιουβέντου­ς στο Αμστερνταμ.
Ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτ­ς το 1998 είχε «υπογράψει» τον τελικό της Ρεάλ με τη Γιουβέντου­ς στο Αμστερνταμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece