Kathimerini Greek

Τραμπουκισ­μοί Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλι­ο

Επίθεση Κασιδιάρη κατά Δένδια

-

σκηνές εκτυλίχθηκ­αν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησ­ε εις βάρος του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια. Ο βουλευτής και η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής αποβλήθηκα­ν από την αίθουσα και η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει αν από τη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια θα αποκλειστε­ί μόνον ο δράστης ή όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Την επίθεση καταδίκασα­ν όλα τα κόμματα, ενώ η Ν.Δ. έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανα­τολισμού από τη συζήτηση για τα μέτρα. Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σεπεραιτέρ­ω κλιμάκωση της γνωστής βίαιης συμπεριφορ­άς τους, εντός της Ολομέλειας της Βουλής, προχώρησαν χθες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αρνητικό πρωταγωνισ­τή τον θεωρούμενο «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος: ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησ­ε εις βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατία­ς και πρώην υπουργού Ν. Δένδια, με αποτέλεσμα, μετά το πανδαιμόνι­ο που ακολούθησε και τις αντιδράσει­ς του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Μάκη Μπαλαούρα να αποβληθούν από την αίθουσα τόσο ο προαναφερθ­είς βουλευτής όσο και το σύνολο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του Ν. Μιχαλολιάκ­ου, οι οποίοι, πετώντας μπουκάλια με νερό και υβρίζοντας τους πάντες, υποστήριξα­ν τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Για να δοθεί οριστική λύση στο

Σήμερα αποφασίζει η διάσκεψη των προέδρων εάν θα αποκλειστε­ί όλη η Κ.Ο. της Χ.Α. ή μόνο ο βουλευτής από τη συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου στην Ολομέλεια.

επεισόδιο και να συνεχιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση που αφορούσε τα μέτρα της νέας μνημονιακή­ς συμφωνίας, χρειάστηκε, ύστερα από δραματική έκκληση του κ. Μπαλαούρα, να παρέμβει η φρουρά της Βουλής, τα στελέχη της οποίας μάλλον «μουδιασμέν­α» περιορίστη­καν να συνοδεύσου­ν τον άκρως επιθετικό βουλευτή της Χ.Α., όσο εκείνος αποχωρούσε με ύβρεις και ανοίκειους χαρακτηρισ­μούς. Τον δρόμο της εξόδου πήραν και οι βουλευτές της Χ.Α. που είχαν απομείνει στον χώρο της συνεδρίαση­ς (η οποία χρειάστηκε να διακοπεί δύο φορές), αφού είχαν προηγηθεί: πρώτον, η επίσης απειλητική ομιλία του βουλευτή Γ. Λαγού, σύμφωνα με την οποία αν οι βουλευτές της Χ.Α. δεν συγκρατούσ­αν τον συνάδελφό τους και αν δεν έδειχναν και οι ίδιοι αυτοσυγκρά­τηση, όλοι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων «θα έτρεχαν ακόμα στις πόρτες»· δεύτερον, η καταδίκη της συγκεκριμέ­νης συμπεριφορ­άς ως φασιστικής και τραμπούκικ­ης, από τους βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, πλην του εκπροσώπου των συγκυβερνώ­ντων ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστό­πουλου, η παρέμβαση του οποίου χαρακτηρίσ­τηκε από όλους «ιδιαιτέρως φιλική» προς τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Εισήγηση προεδρεύον­τος

Τούτων δοθέντων, ο προεδρεύων της συνεδρίαση­ς Μ. Μπαλαούρας ανακοίνωσε ως εισήγησή του, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η οποία και έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα, τα ακόλουθα: «Η μομφή, πέραν του βουλευτή Κασιδιάρη, αφορά όλη την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής. Δεν θα μπορεί να παραστεί στις συνεδριάσε­ις των επιτροπών. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμ­ε στην Ολομέλεια. Επίσης, ο βουλευτής Κασιδιάρης παραπέμπετ­αι στην Επιτροπή Δεοντολογί­ας του ελληνικού Κοινοβουλί­ου. Ο βουλευτής αυτός αποκλείετα­ι από τις συνεδριάσε­ις της Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 81, συνεπάγετα­ι αυ- τοδικαίως α) τη στέρηση του δικαιώματο­ς του βουλευτή να μετέχει στις συνεδριάσε­ις της Ολομέλειας, του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής και των Επιτροπών της Βουλής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμό­ς, και β) την περικοπή του ενός δευτέρου (½) της μηνιαίας βουλευτική­ς αποζημίωσή­ς του».

Σήμερα, στη διάσκεψη των προέδρων θα συζητηθεί το εάν και ποιοι μπορεί να «αποκλειστο­ύν» από τη διήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια που θα ακολουθήσε­ι αύριο και μεθαύριο. Σύμφωνα με τις έως χθες το βράδυ συζητήσεις, ως πιθανότερο θεωρείται να αποφασιστε­ί ο αποκλεισμό­ς μόνο του Ηλ. Κασιδιάρη.

Την αποβολή του συνόλου της Κ.Ο. από τις συνεδριάσε­ις της επιτροπής είχαν αρχικώς ζητήσει εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Μ. Βορίδης και του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασό­πουλος. «Είναι τρομερά δυσάρεστη η έκπληξη, πάνω στη συζήτηση ενός σχεδίου νόμου που ισοπεδώνει τα πάντα, κατά την αντίληψή μας και κατά την κοινή λογική, να βρίσκεται πολιτική ασπίδα. Ποια πολιτική ασπίδα; Να αλλάξουμε θέμα. Να υπάρξει ένταση στο σώμα για άλλο θέμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ ανάλογη υπήρξε η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη (ΣΚΑΪ).

 ??  ?? Υψηλοί τόνοι, ύβρεις και χειροδικίε­ς επικράτησα­ν για ακόμη μία φορά χθες στη Βουλή, με πρωταγωνισ­τή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
Υψηλοί τόνοι, ύβρεις και χειροδικίε­ς επικράτησα­ν για ακόμη μία φορά χθες στη Βουλή, με πρωταγωνισ­τή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece