Kathimerini Greek

Επικρίσεων συνέχεια για την απόλυση Κόουμι

-

«Το Κογκρέσο οφείλει άμεσα να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας».

επικρίσεων, ακόμη και από το εσωτερικό του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι και όσα την ακολούθησα­ν, ενώ αίσθηση προκάλεσε άρθρο διακεκριμέ­νου νομικού στην εφημερίδα Washington Post, που ζητούσε να αρχίσει διαδικασία καθαίρεσής του. Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι απειλές του Αμερικανού προέδρου προς τον Κόουμι για «κασέτες» συνομιλιών τους με στόχο να εξασφαλίσε­ι τη σιωπή του.

Μιλώντας στο CNN, ο πρώην γενικός διευθυντής των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ υποστήριξε ότι οι θεσμοί της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς δέχονται παράλληλες επιθέσεις από τη Ρωσία και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω ότι, από πολλές απόψεις, οι θεσμοί μας δέχονται επίθεση, τόσο από το εξωτερικό –κι αυτή είναι η μεγάλη είδηση, με την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές μας– όσο και από το εσωτερικό». Ερωτηθείς αν εννοεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, απάντησε: «Ακριβώς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούσλι εξέφρασε την κατάπληξή του για την αιφνιδιαστ­ική απόλυση του Κόουμι και τα παρεπόμενά της. Σχολιάζοντ­ας τα ρεπορτάζ που φέρουν τον πρόεδρο να είχε ζητήσει από τον Κόουμι προσωπική «αφοσίωση», ο Τζέιμς Γούσλι δήλωσε: «Δεν είμαστε στη μεσαιωνική Αγγλία. Εκείνο που οφείλουμε, είναι αφοσίωση στο Σύνταγμα».

Με άρθρο του στην Washington Post, ο καθηγητής συνταγματι­κού δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ, Λόρενς Τράιμπ, υποστηρίζε­ι ότι το Κογκρέσο οφείλει άμεσα να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου για κατάχρηση εξουσίας, ιδιαίτερα μετά την απόλυση Κόoυμι εν μέσω των ερευνών Γερουσίας και Βουλής για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικ­ές εκλογές. «Να ξεκαθαρίσε­ι το χάος που ο ίδιος δημιούργησ­ε» κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικ­ανός γερουσιαστ­ής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ζητώντας τον διορισμό προσώπου κοινής αποδοχής στην κορυφή του FBI.

 ??  ?? Ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ καταθέτει στην επιτροπή της Γερουσίας που διερευνά τα περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές.
Ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ καταθέτει στην επιτροπή της Γερουσίας που διερευνά τα περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece