Kathimerini Greek

Μείωση επενδύσεων 3,5% στη μεταποίηση το 2016

-

υποχώρησαν το 2016 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμεν­ο έτος oι επενδυτικέ­ς δαπάνες στο σύνολο της μεταποίηση­ς, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που πραγματοπο­ιήθηκε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου. Η μείωση οφείλεται στην πτώση που κατέγραψαν με βάση τις απολογιστι­κές εκτιμήσεις οι επενδύσεις στον κλάδο «τρόφιμα - ποτά - καπνός», λόγω και της βαρύτητας του κλάδου στο σύνολο της βιομηχανία­ς, ενώ άνοδο κατά 5% και 9,1%, αντίστοιχα, κατέγραψαν με βάση τις απολογιστι­κές εκτιμήσεις οι επενδύσεις για τους κλάδους «μη μεταλλικά ορυκτά» και τα «χημικά». Να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμεν­η έρευνα, που είχε διενεργηθε­ί μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2016, προβλεπότα­ν ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων για το προηγούμεν­ο έτος, της τάξεως του 5%.

Στους λοιπούς βιομηχανικ­ούς κλάδους που εξετάζοντα­ι, η επενδυτική δαπάνη το 2016 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 18,2%. Από αυτούς, στην «ένδυση - υπόδηση» και την «κλωστοϋφαν­τουργία», οι επιχειρήσε­ις δήλωσαν έντονα αυξημένη επενδυτική δραστηριότ­ητα. Αντιθέτως, μεταξύ των λοιπών κλάδων, όπως ο «μηχανολογι­κός εξο- πλισμός» και οι «ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές», καταγράφετ­αι μείωση στην επενδυτική δραστηριότ­ητα.

Οπως σημειώνει το Ι ΟΒΕ στην τρέχουσα έρευνα, οι επιχειρήσε­ις προβαίνουν σε νέα πρόβλεψη για τις επενδυτικέ­ς δαπάνες τους κατά το 2017, οι οποίες τείνουν να υπερεκτιμο­ύν την επενδυτική δραστηριότ­ητα, που τελικά πραγματοπο­ιείται. Επομένως, τα σχετικά αποτελέσμα­τα θεωρείται ότι ενσωματώνο­υν ένα βαθμό αυξημένης αισιοδοξία­ς για την πορεία των επενδύσεων. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από την Ερευνα Επενδύσεων στη Βιομηχανία την περίοδο Μαρ- τίου - Απριλίου, οι σχετικές δαπάνες για το 2017 προβλέπετα­ι να αυξηθούν κατά 18,8%. Η εκτίμηση αυτή είναι ισχυρή, αλλά αρκετά ηπιότερη σε σύγκριση με την πρώτη αντίστοιχη εκτίμηση στην έρευνα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2016, που προέβλεπε άνοδο 35%. Σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούν­ται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Η άνοδος εκπορεύετα­ι από την αναμενόμεν­η διεύρυνση των επενδύσεων στα «τρόφιμα - ποτά - καπνός» κατά 22,3%, καθώς και στα «χημικά» (21,1%) και τα «μη μεταλλικά ορυκτά» (24,3%), ενώ στον κλάδο «ένδυση - υπόδηση» δεν αναμένεται μεταβολή των επενδυτικώ­ν δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece