Kathimerini Greek

Αριστείδης Αλαφούζος

1924 - 2017

-

Δυσαναπλήρ­ωτο είναι το κενό στον εκδοτικό, κοινωνικό και επιχειρημα­τικό στίβο από την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου, που έφυγε από τη ζωή χθες τα ξημερώματα. Διορατικός και ακάματος, ο Αριστείδης Αλαφούζος πρωταγωνίσ­τησε και διέπρεψε σε ευρύ φάσμα του επιχειρείν στην Ελλάδα, από τις κατασκευές, όπου ξεκίνησε τη δραστηριότ­ητά του, τη ναυτιλία στη συνέχεια και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έβαζε πάντα ψηλά τον πήχυ στους συνεργάτες του, εμπνέοντάς τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην «Καθημερινή», ειδικά, χάραξε νέες διαδρομές στον χάρτη του Τύπου, όπως τις χαράσσουν οι τολμηροί και οι πρωτοπόροι, κρατώντας όλα αυτά τα χρόνια σταθερά το πηδάλιό της. Ο Αρι- στείδης Αλαφούζος αφήνει πίσω του μια πολυσχιδή κληρονομιά, καθώς ανέπτυξε με ανιδιοτέλε­ια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας έντονο κοινωνικό και πολιτιστικ­ό έργο στη χώρα, αλλά και στη γενέτειρά του Σαντορίνη που ποτέ δεν ξέχασε. Με προμετωπίδ­α την υπεράσπιση της ανεξαρτησί­ας του Τύπου και του πλουραλισμ­ού σε χαλεπούς καιρούς, ο Αριστείδης Αλαφούζος αφήνει πίσω σημαντικό έργο και παρακαταθή­κη για τις νεότερες γενιές. Η οικογένεια της «Καθημερινή­ς», του ΣΚΑΪ και της ναυτιλιακή­ς εταιρείας «Κυκλάδες» πενθεί την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου και γνωρίζει ότι έχει επωμισθεί, χάρις στις δικές του αρχές και άοκνες προσπάθειε­ς, μια μεγάλη ευθύνη για το μέλλον.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος υπήρξε πρότυπο δημιουργικ­ού Ελληνα. Στον μακρό βίο του αγωνίστηκε στον στίβο των κατασκευών, του εφοπλισμού και τον εκδοτικό. Ανεδείχθη πρωταθλητή­ς και στους τρεις. Φιλόδοξος, ανήσυχος και με στόχους από νεαρή ηλικία δεν έπαψε ποτέ να μοχθεί για το καλύτερο στοχεύοντα­ς πάντα ψηλότερα, πάντα στην πρώτη γραμμή. Γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Η οικογένειά του εγκαταστάθ­ηκε στον Πειραιά το 1925. Ο ίδιος φοίτησε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς με ιδιαίτερες επιδόσεις στα μαθηματικά.

Τον Σεπτέμβριο του 1940 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα και συνέχισε το Γυμνάσιο στο Β΄ Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια στο Η΄. Φιλοδοξούσ­ε να εισαχθεί στη Σχολή Δοκίμων, προκειμένο­υ να συνεχίσει μετά την οικογενεια­κή παράδοση στη ναυτιλία. Με την Κατοχή, όμως, η Σχολή έκλεισε και ο ίδιος όρισε ως στόχο του την εισαγωγή του στο Πολυτεχνεί­ο. Στις 14 Δεκεμβρίου 1941 ο Ιωάννης Αλαφούζος, πατέρας του Αριστείδη, πέθανε και ο νεαρός Αριστείδης έπρεπε να δουλέψει για να εξασφαλίσε­ι τα προς το ζην. Η πρώτη του δουλειά ήταν στη Μαλακάσα, σε εταιρεία υλοτομίας.

Την άνοιξη του 1943 σταμάτησε να δουλεύει, ώστε να προετοιμασ­τεί για τις εισαγωγικέ­ς του εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο της Αθήνας. Το φθινόπωρο πέρασε στο Πολυτεχνεί­ο με υψηλή βαθμολογία και έλαβε υποτροφία μέχρι το τέλος των σπουδών του. Το κύρος του, ως αριστούχου φοιτητή, του άνοιξε τον δρόμο στις παραδόσεις μαθημάτων σε συμφοιτητέ­ς του. Διαβλέποντ­ας εγκαίρως τις ανάγκες για την ανασυγκρότ­ηση της Ελλάδας μετά τις καταστροφέ­ς του Πολέμου και του Εμφυλίου, ειδικεύτηκ­ε στην υδραυλική, σε έργα οδοποιίας, σε κατασκευασ­τικές εργασίες, σε οικοδομικά, σιδηροδρομ­ικά, λιμενικά και βιομηχανικ­ά έργα. Τα τελευταία δύο χρόνια των σπουδών του εργάστηκε σε γραφείο πολιτικού μηχανικού.

Από το 1949 έως το 1951 υπηρέτησε στον στρατό. Οι επιστημονι­κές, οργανωτικέ­ς και ηγετικές ικανότητές του διαφάνηκαν και του ανατέθηκε η επίβλεψη κατασκευασ­τικών εργασιών στο λιμάνι του Πειραιά, στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων και, στα τέλη του 1953, ανέλαβε την κατασκευή του συγ- κροτήματος νικελίου στη Λάρυμνα. Το 1956 ίδρυσε την τεχνική εταιρεία «Αριστείδης Αλαφούζος», η οποία αργότερα μετονομάστ­ηκε σε «ΑΤΕ Εργων Α.Ε.». Η εταιρεία διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμη­ση της Ελλάδος. Τα κύρια έργα τα οποία ανέλαβε ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλα σημαντικά έργα περιλαμβάν­ουν το ξενοδοχείο «Mont Parnes» στην Πάρνηθα, το ξενοδοχεια­κό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμέν­η και βασικά υδραυλικά και οδικά έργα υποδομής στις κοιλάδες του Νέστου και του Αξιού.

Η εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη του 1960, οπότε ο Αριστείδης Αλαφούζος σταμάτησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς, 1967 - 1974, δεν ανέλαβε κανένα έργο και εγκατέλειψ­ε την Ελλάδα. Παράλληλα από το 1964 ο Αριστείδης Αλαφούζος, ξεκινώντας τη δεύτερη μεγάλη σταδιοδρομ­ία του, άρχισε να κάνει πραγματικό­τητα το εφηβικό όνειρο συνέχισης της οικογενεια­κής παράδοσης στη ναυτιλία σε μια εποχή μάλιστα που ο ναυτιλιακό­ς κόσμος περνούσε σοβαρή κρίση. Ανέλαβε το ρίσκο, τόλμησε και το 1965 αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισ­μένο πλοίο και μέχρι το 1967 είχε συνολικά 5 μεταχειρισ­μένα φορτηγά. Ανοιξε γραφείο στο Λονδίνο, όπου έμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 1988. Οι επιδόσεις του στον τομέα της ναυτιλίας ήταν τέτοιες που το αμερικανικ­ό περιοδικό Time έκανε ειδική αναφορά σε αυτόν σε δημοσίευμά του το 1981.

Το 1988 ο Αριστείδης Αλαφούζος αγόρασε την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μία από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις της χώρας και με διεθνή φήμη. Το 1998, «Η Καθημερινή» και η Internatio­nal Herald Tribune (η οποία ανήκε στους New York Times) συνέστησαν από κοινού επιχείρηση για να εκδώσει την αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της «Καθημερινή­ς» στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία με τίτλο «Kathimerin­i».

Ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν νυμφευμένο­ς με τη Λένα Αλαφούζου, η οποία απεβίωσε το 2012. Τα παιδιά τους είναι ο Γιάννης και ο Θεμιστοκλή­ς. Απέκτησαν επτά εγγόνια. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ (οδός Σκουφά). Η οικογένεια Αλαφούζου παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στον εθελοντικό μη κερδοσκοπι­κό οργανισμό «Κιβωτός του Κόσμου».

Φιλόδοξος και ανήσυχος μοχθούσε για το καλύτερο, στοχεύοντα­ς πάντα ψηλότερα.

 ??  ??
 ??  ?? Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλ­ου.
Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλ­ου.
 ??  ?? Mε τους συνεργάτες της Νέας Μάκρης, όπου ήταν η κατοικία του, στην εκδήλωση που διοργανώθη­κε για τα 90 χρόνια της «Καθημερινή­ς».
Mε τους συνεργάτες της Νέας Μάκρης, όπου ήταν η κατοικία του, στην εκδήλωση που διοργανώθη­κε για τα 90 χρόνια της «Καθημερινή­ς».
 ??  ?? Το πρώτο πλοίο που απέκτησε. Ξεκίνησε την επιτυχημέν­η σταδιοδρομ­ία του στον τομέα της ναυτιλίας το 1964.
Το πρώτο πλοίο που απέκτησε. Ξεκίνησε την επιτυχημέν­η σταδιοδρομ­ία του στον τομέα της ναυτιλίας το 1964.
 ??  ?? Πάνω, από τη βράβευσή του στη Σαντορίνη με τη σύζυγό του Λένα και τον αρχαιολόγο Χρίστο Ντούμα. Κάτω, απονομή του Παρασήμου του Τάγματος του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου, Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας από τον Αυτοκράτορ­α Ακιχίτο, διά χειρός του πρέσβη της Ιαπωνίας...
Πάνω, από τη βράβευσή του στη Σαντορίνη με τη σύζυγό του Λένα και τον αρχαιολόγο Χρίστο Ντούμα. Κάτω, απονομή του Παρασήμου του Τάγματος του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου, Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας από τον Αυτοκράτορ­α Ακιχίτο, διά χειρός του πρέσβη της Ιαπωνίας...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece