Kathimerini Greek

Φωνές για παραπομπή Τραμπ

Σάλος με την προσπάθεια χειραγώγησ­ης από τον Αμερικανό πρόεδρο

- A.P., REUTERS

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης ζητούν βουλευτές των Δημοκρατικ­ών και διακεκριμέ­νοι νομικοί, ύστερα από νέες καταγγελίε­ς για παρεμπόδισ­η των ερευνών γύρω από τις σχέσεις συνεργατών του με τη Ρωσία. Ρεπουμπλικ­ανοί, μέλη του Κογκρέσου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής, κάνοντας παραλληλισ­μούς με το Γουότεργκε­ϊτ. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος Τραμπ προσέρχετα­ι σε τελετή αποφοίτηση­ς αξιωματικώ­ν της Ακτοφυλακή­ς.

Σε εξαιρετικά δεινή θέση έχουν φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ οι νέες αποκαλύψει­ς μέσων ενημέρωσης περί παρεμπόδισ­ης της Δικαιοσύνη­ς, με επίκεντρο τις καταγγελίε­ς για διασυνδέσε­ις του επιτελείου του με τη Ρωσία. Ακόμη και επιφανείς παράγοντες των Ρεπουμπλικ­ανών μιλούν πλέον για σκάνδαλο «διαστάσεων Ουότεργκεϊ­τ», ενώ βουλευτές και των δύο κομμάτων, διακεκριμέ­νοι νομικοί και αρθρογράφο­ι θέτουν ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου.

Ο Τζάστιν Εϊμας έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικ­ανός βουλευτής που αναγνώρισε δημόσια ότι, εάν αποδειχθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι για να εμποδίσει τη διερεύνηση των καταγγελιώ­ν, αυτό θα αποτελεί ικανό λόγο καθαίρεσης. Νωρίτερα, ο Δημοκρατικ­ός βουλευτής Αλ Γκριν είχε προαναγγεί­λει ότι θα θέσει στη Βουλή πρόταση για παραπομπή του Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των καταγγελιώ­ν υπήρξε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε τον Φεβρουάριο από τον Κόουμι να τερματίσει την έρευνα γύρω από τις θρυλούμενε­ς σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία. Η έγκυρη εφημερίδα επικαλείτα­ι υπόμνημα που φέρεται να έχει συντάξει ο Κόουμι, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζετα­ι να δηλώνει στον Κόουμι ότι η συνέχιση της έρευνας δεν είχε πλέον νόημα, αφού ο Φλιν είχε ήδη απολυθεί και, επιπλέον, «είναι πολύ καλό παιδί».

Ούτε οι Ρεπουμπλικ­ανοί

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορημα­τικά το δημοσίευμα των New York Times. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσ­εις του δεν έπεισαν ούτε τον Ρεπουμπλικ­ανό γερουσιαστ­ή Τζον Μακέιν, πρόεδρο της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «έφτασαν το μέγεθος και την κλίμακα της υπόθεσης Ουότεργκεϊ­τ». Ο επίσης Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος της επιτροπής Κοινοβουλε­υτικού Ελέγχου, γερουσιαστ­ής Τζέισον Τσάφετς, έστειλε επιστολή στο FBI ζητώντας όλα τα ντοκουμέντ­α, κασέτες και αρχεία σχετικά με τις συνομιλίες Τραμπ - Κόουμι.

Διαψεύδει ο Πούτιν

Παράλληλα, συνεχίζετα­ι ο σάλος γύρω από τις καταγγελίε­ς που θέλουν τον Τραμπ να μεταβιβάζε­ι απόρρητες πληροφορίε­ς, που αφορούσαν το Ισλαμικό Κράτος και τη Συρία, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, την περασμένη εβδομάδα, στον Λευκό Οίκο. Στην υπόθεση ανεμείχθη χθες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε τις καταγγελίε­ς και προσφέρθηκ­ε να παραδώσει στο αμερικανικ­ό Κογκρέσο τα στενογραφη­μένα πρακτικά της συνάντησης Τραμπ - Λαβρόφ. Ρεπορτάζ του αμερικανικ­ού Τύπου αναφέρουν ότι οι επίμαχες πληροφορίε­ς προέρχοντα­ν από το Ισραήλ και η διαρροή τους στη Μόσχα θα μπορούσε να εκθέσει την πηγή τους, κάτι που έχει προκαλέσει δυσαρέσκει­α στο Τελ Αβίβ.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από τον Τζέιμς Κόουμι να τερματίσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν.

 ??  ??
 ??  ?? Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε εκπροσώπου­ς των μέσων ενημέρωσης, στην αίθουσα «Ρούζβελτ» του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε εκπροσώπου­ς των μέσων ενημέρωσης, στην αίθουσα «Ρούζβελτ» του Λευκού Οίκου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece