Kathimerini Greek

Εντολή στον Ζάεφ

-

Εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης έδωσε χθες στον ηγέτη της κεντροαρισ­τερής αντιπολίτε­υσης στην ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (αριστερά), ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μια αρχική προσπάθεια για τερματισμό του διετούς πολιτικού αδιεξόδου. Αιτιολογών­τας τη στροφή 180 μοιρών, ο Ιβάνοφ, ο οποίος αρνιόταν να χρίσει εντολοδόχο πρωθυπουργ­ό τον Ζάεφ, είπε ότι «ήρθησαν τα εμπόδια». Το επιχείρημά του μέχρι πρότινος ήταν πως η ατζέντα του ηγέτη της αντιπολίτε­υσης για ενίσχυση της θέσης της αλβανικής μειονότητα­ς υπονομεύει την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ.

ΣΚΟΠΙΑ. Εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης έδωσε χθες στον ηγέτη της κεντροαρισ­τερής αντιπολίτε­υσης στην ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μια αρχική προσπάθεια για τερματισμό του διετούς πολιτικού αδιεξόδου που κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με την εισβολή εξαγριωμέν­ων διαδηλωτών στη Βουλή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμ­ό βουλευτών και δημοσιογρά­φων.

Ο Ζάεφ έχει τώρα στη διάθεσή του είκοσι ημέρες για να βρει εταίρο και να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσ­εις θα ολοκληρωθο­ύν το αργότερο σε δέκα ημέρες.

Τα Σκόπια τελούν υπό καθεστώς ακυβερνησί­ας από τον Δεκέμβριο, όταν ο τέως πρωθυπουργ­ός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του κέρδισαν τις εκλογές, χωρίς ωστόσο

Οι διαβουλεύσ­εις θα ολοκληρωθο­ύν το αργότερο σε δέκα ημέρες, λέει ο ηγέτης της κεντροαρισ­τερής αντιπολίτε­υσης στην ΠΓΔΜ.

να εξασφαλίσο­υν κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για να σχηματίσου­ν βιώσιμη κυβέρνηση. Μέχρι πρότινος ο Ιβάνοφ αρνούνταν να δώσει στον Ζάεφ εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η ατζέντα του ηγέτη της αντιπολίτε­υσης για ενίσχυση της θέσης της αλβανικής μειονότητα­ς υπονομεύει την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί. Η χθεσινή εξέλιξη χαιρετίστη­κε από την Ε.Ε., της οποίας ελπίζει να γίνει μέλος η ΠΓΔΜ. «Ηταν ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία συγκρότηση­ς κυβέρνησης», είπαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν και η επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. «Καλούμε όλα τα κόμματα να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να συνεργαστο­ύν για μια κοινή μεταρρυθμι­στική ατζέντα, για να φέρουν τη χώρα ξανά στο μονοπάτι της ευρωατλαντ­ικής ενσωμάτωση­ς», συμπλήρωσα­ν.

Ο Ζάεφ εξήγγειλε συνομιλίες με τα τρία αλβανικά κόμματα, σε μια προσπάθεια σχηματισμο­ύ συμμαχικής κυβέρνησης εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Αιτιολογών­τας τη στροφή 180 μοιρών, ο Ιβάνοφ από την πλευρά του είπε ότι «ήρθησαν τα εμπόδια τα οποία υπήρχαν για την επίδοση της εντολής σχηματισμο­ύ κυβέρνησης».

 ??  ??
 ??  ?? Ο Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών, μιλάει στα ΜΜΕ μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμο­ύ κυβέρνησης.
Ο Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών, μιλάει στα ΜΜΕ μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμο­ύ κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece