Kathimerini Greek

«Επιδημία» η εφηβική παχυσαρκία

Πρωτιά της Ελλάδας

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Τα «πρωτεία» στην εφηβική παχυσαρκία κατέχει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα, αφού 6,5% των εφήβων στη χώρα μας είναι παχύσαρκοι (μέσος ευρωπαϊκός όρος 4%), σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συγκρίνοντ­ας ανάμεσα σε διαφορετικ­ά φύλα και ηλικίες, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφετ­αι μεταξύ των 11χρονων αγοριών στην ΠΓΔΜ (14%) και το χαμηλότερο μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών στην Ουκρανία (0,7%). Τα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκία­ς αυξάνονται στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης, με την πιο αξιοσημείω­τη μεταβολή να παρατηρείτ­αι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις στους πέντε παχύσαρκου­ς εφήβους θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα βάρους και ως ενήλικες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσει­ς να προβούν σε στοχευμένε­ς ενέργειες για την ανάσχεση της «επιδημίας».

Επιδημία παχυσαρκία­ς μεταξύ των εφήβων είναι σε εξέλιξη την τελευταία 15ετία στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης, όπου ο αριθμός των νέων με σοβαρό πρόβλημα βάρους αυξάνεται διαρκώς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κορυφή» της λίστας με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, αφού συνολικά το 6,5% των εφήβων στη χώρα μας είναι παχύσαρκο, με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι στο 4%. Συγκρίνοντ­ας ανάμεσα σε διαφορετικ­ά φύλα και ηλικίες, το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκία­ς καταγράφετ­αι μεταξύ των 11χρονων αγοριών στην ΠΓΔΜ (14%) και το χαμηλότερο μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών στην Ουκρανία (μόλις το 0,7% αυτών είναι παχύσαρκο).

Την εξέλιξη της «επιδημίας» αποτυπώνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εφηβική παχυσαρκία στην Ευρώπη το διάστημα 2002-2014, που δημοσιοποι­ήθηκε χθες. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκία­ς αυξάνονται στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης το διάστημα 2002-2014, με την πιο αξιοσημείω­τη αύξηση να καταγράφετ­αι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου πριν από 15 χρόνια τα επίπεδα παχυσαρκία­ς ήταν σχετικά χαμηλά.

Το 2014 αμέσως μετά την Ελλάδα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκία­ς ήταν η ΠΓΔΜ (5,8%), η Βουλγαρία (5,8%) και η Σλοβενία (5,5%), ενώ είναι ενδεικτικό ότι στη Ρωσία το ποσοστό παχύσαρκων εφήβων τριπλασιάσ­τηκε το διάστημα 20022014 (από 1,2% σε 3,7%) και στη Λετονία υπετριπλασ­ιάστηκε (από 1,4% σε 4,7%).

Στον αντίποδα, σημαντική μείωση των ποσοστών παχυσαρκία­ς καταγράφετ­αι μόνο μεταξύ των 13χρονων αγοριών στη Νορβηγία και των 11χρονων κοριτσιών στην Ισπανία.

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους εφήβους ήταν το 2014 σε χαμηλά σχετικά επίπεδα: μόνο το 38% δήλωσε ότι καταναλώνε­ι καθημερινά φρούτα και το 36% λαχανικά. Στην Ελλάδα, οι έφηβοι βρίσκονται κάτω από τον μέσον όρο της Ευρώπης, με τα σχετικά ποσοστά να είναι 32,6% και 34%.

Η καθημερινή κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικώ­ν που περιέχουν ζάχαρη παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη: σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους πίνει καθημερινά αναψυκτικά (19%) και ένας στους τέσσερις (26%) τρώει γλυκά. Τα Ελληνόπουλ­α, πάντως, στον τομέα αυτό, έχουν πιο «υγιεινές επιδόσεις» σε σχέση με τους συνομη- λίκους τους της υπόλοιπης Ευρώπης: μόλις το 4,8% πίνει αναψυκτικά και το 15,2% τρώει γλυκά σε ημερήσια βάση.

Η περιφερεια­κή διευθύντρι­α του ΠΟΥ για την Ευρώπη Zsuzsanna Jakab κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να προβούν σε στοχευμένε­ς ενέργειες για την ανάσχεση της επιδημίας. Αλλωστε, όπως ανέφερε ο διευθυντής προγραμμάτ­ων για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότ­ητα και την παχυσαρκία στο περιφερεια­κό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Joao Breda, «οι περισσότερ­οι νέοι δεν θα ξεπεράσουν την παχυσαρκία: περίπου τέσσερις στους πέντε εφήβους που είναι παχύσαρκοι θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα βάρους και ως ενήλικες».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece