Kathimerini Greek

Περιουσιολ­όγιο από το 2019

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Για το 2019 μεταφέρετα­ι η υλοποίηση δύο μέτρων κατά της φοροδιαφυγ­ής, αυτών του Περιουσιολ­ογίου και του συστήματος εισροών-εκροών.

Μπορεί το Περιουσιολ­όγιο να εξαγγέλθηκ­ε για πρώτη φορά περίπου πριν από δέκα χρόνια, αλλά παραμένει ακόμα στα χαρτιά και όπως προκύπτει από το επιχειρησι­ακό σχέδιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ με την υπογραφή του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, θα είναι πλήρως λειτουργικ­ό τον Μάρτιο του 2019!

Το γεγονός ότι η ανεξάρτητη αρχή έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και αναλάβει πολλές υποχρεώσει­ς στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου καθυστερεί την υλοποίηση εφαρμογών που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής.

Ομως, πιο πίσω πάει και μία ακόμα σημαντική εφαρμογή που θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα για τον περιορισμό του λαθρεμπορί­ου.

Σύμφωνα με το επιχειρησι­ακό σχέδιο, το σύστημα εισροών-εκροών δεν θα λειτουργήσ­ει πριν από το 2019. Διαφορετικ­ά, πριν από το 2019 δεν θα μπορούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες να αξιοποιήσο­υν τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα εισροών-εκροών. Με βάση τον σχεδιασμό, μέχρι τις 31-12-2018 θα έχει ολοκληρωθε­ί το σύστημα ανάλυσης και αξιοποίηση­ς δεδομένων παρακολούθ­ησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα.

Τι θα περιλαμβάν­ει

Σκοπός του έργου είναι η ηλεκτρονικ­ή καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκη- σης φορολογική­ς πολιτικής, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικώ­ν βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερ­ων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγ­ής. Το Πληροφορια­κό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικ­ού Περιουσιολ­ογίου θα αποτελείτα­ι από τα ακόλουθα υποσυστήμα­τα: • Υποσύστημα Φορολογουμ­ένων. Οι φορολογούμ­ενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροπο- ποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησ­ης λανθασμένω­ν πληροφοριώ­ν. • Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών. Ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίε­ς της φορολογική­ς διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεω­ν απόκρυψης εισοδημάτω­ν. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώριση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

Καθυστερεί και η έναρξη λειτουργία­ς του συστήματος επεξεργασί­ας των στοιχείων από το σύστημα εισροώνεκρ­οών των πρατηρίων καυσίμων.

 ??  ?? Μπορεί να έχει περάσει μία δεκαετία από την πρώτη εξαγγελία για τη σύσταση του Περιουσιολ­ογίου, αλλά το έργο παραμένει στα χαρτιά.
Μπορεί να έχει περάσει μία δεκαετία από την πρώτη εξαγγελία για τη σύσταση του Περιουσιολ­ογίου, αλλά το έργο παραμένει στα χαρτιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece