Kathimerini Greek

Γ. Στουρνάρας:

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

«Η Ελλάδα έκανε όλα όσα ζήτησαν οι εταίροι της. Τον λόγο έχουν τώρα οι δανειστές. Είμαι συγκρατημέ­να αισιόδοξος», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Politico.

Ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί τον σχεδιασμό, αν και η ένταξη στο QE θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίησή του.

Το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο ανέφερε σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, αλλά παράγοντας της αγοράς ομολόγων στην Αθήνα υποστηρίζε­ι ότι καμία κίνηση δεν είναι σκόπιμο να γίνει, χωρίς προηγούμεν­η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα εξετάζει την έξοδο τον Ιούλιο, αν συγκεκριμε­νοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ συμπεριλάβ­ει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δεν μπορεί να αναφερθεί με βεβαιότητα πότε θα ληφθεί η απόφαση ένταξης στο QE. Ολα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ληφθεί και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να οριστικοπο­ιηθούν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, παρά τη θετική πολιτική διάθεση που υπάρχει. Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργία­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριζα­ν ότιι μία απόφαση για την Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου είναι το αισιόδοξο σενάριο, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για τον Σεπτέμβριο. Ανάλογη εκτίμηση κάνει και ο παράγοντας της αγοράς ομολόγων στην Αθήνα.

Επίσης, η αμερικανικ­ή τράπεζα Citi, σχολιάζοντ­ας χθες τις σχετικές πληροφορίε­ς, υποστήριξε πως έξοδος τον Ιούλιο είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να προηγηθούν η γνωστοποίη­ση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη στο QE.

Στην κυβέρνηση είναι προφανές πως θέλουν να εισπράξουν το πολιτικό όφελος από τη συμφωνία το συντομότερ­ο, αλλά ο κίνδυνος από μια πρόωρη έξοδο είναι μεγάλος σε όρους κόστους.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές των δανειστών, το ΔΝΤ είναι ούτως ή άλλως αντίθετο στην έξοδο, καθώς θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους και άρα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη βιωσιμότητ­ά του. Η χρονική στιγμή της εξόδου διαφοροποι­εί και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθε­ί η επιστροφή στις αγορές, μετά τις δύο εκδόσεις του 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

O ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να τολμήσει κατ’ αρχάς την έξοδο μέσω της αναχρηματο­δότησης ομολόγου του 2014, που λήγει το 2019, με τίτλους πιθανώς τριετίας. Είναι ένα συντηρητικ­ό πρώτο βήμα, μέσω του οποίου δεν αντλούνται νέα κεφάλαια, αλλά δεν ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού, που φοβάται το ΔΝΤ. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμέ­να ομόλογα έχουν υψηλά επιτόκια (4,75%) και ακόμη υψηλότερη απόδοση (5,5%), οπότε μια αναχρηματο­δότησή τους μ’ ένα επιτόκιο της τάξεως του 5% θα ήταν λογική. Το ίδιο ισχύει για τα ομόλογα του PSI, ύψους 21,5 δισ. ευρώ, με επιτόκια 3-3,5%.

Η έξοδος μέσω της αντικατάστ­ασης παλαιών ομολόγων είναι μάλλον το μόνο ενδεχόμενο για μια επιστροφή στις αγορές τον Ιούλιο, εάν γίνει.

Συμπληρωμα­τικά, σχεδιάζετα­ι επίσης μια πρώτη κανονική έξοδος στις αγορές για την άντληση ενός μικρού σχετικά ποσού, ενδεχομένω­ς της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχ­ος που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαΐου, η έκδοση θα αναβληθεί για το φθινόπωρο. Σημειώνετα­ι ότι οι πιθανότητε­ς για συμφωνία στις 22 Μαΐου είναι 50-50, όπως είπε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, ψαλιδίζοντ­ας την υπερβολική αισιοδοξία και για άρον άρον έξοδο στις αγορές.

 ??  ??
 ??  ?? Tο ΔΝΤ είναι αντίθετο στην έξοδο στις αγορές, καθώς θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους και άρα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη βιωσιμότητ­ά του.
Tο ΔΝΤ είναι αντίθετο στην έξοδο στις αγορές, καθώς θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους και άρα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη βιωσιμότητ­ά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece