Kathimerini Greek

ΗΠΑ - Τουρκία:

- A.P., REUTERS

To Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ μετέφερε στην τουρκική πλευρά τις ενστάσεις του για τη βίαιη συμπεριφορ­ά ανδρών της ασφάλειας του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα.

Την απόσυρση των στρατιωτών της από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα της περιοχής εξετάζει η Γερμανία, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και δημοσιεύμα­τα του Τύπου. «Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει στάση τις ερχόμενες ημέρες, διαφορετικ­ά το γερμανικό Κοινοβούλι­ο ασφαλώς και δεν θα αφήσει τους στρατιώτες μας στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Μια μέρα νωρίτερα, η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ είχε προειδοποι­ήσει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες ενδέχεται να μεταφερθού­ν σε άλλη χώρα, με πιθανότερη υποψήφια, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, την Ιορδανία.

Οι σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου επιδεινώθη­καν στη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς για το αμφιλεγόμε­νο δημοψήφισμ­α στην Τουρκία για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση. Πέτρα του σκανδάλου, αναφορικά με το Ιντσιρλίκ, αποτελεί η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθού­ν τους 250 ομοεθνείς τους στρατιώτες που υπηρετούν στην εν λόγω βάση.

Σε πολύ θερμότερο κλίμα εξελίχθηκε η προχθεσινή συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν εγκώμια στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να συγχαίρει τον φιλοξενούμ­ενό του για τη συμβολή του στον αγώ- να κατά της τρομοκρατί­ας και τον Τούρκο ομόλογό του να χαρακτηρίζ­ει «ιστορική» την εκλογή Τραμπ. Για τα δύο ακανθώδη προβλήματα στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις –την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία και το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ– δεν έγινε λόγος στις δηλώσεις των δύο προέδρων, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απασχόλησα­ν εκτενώς τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Την ίδια ημέρα, εννέα άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν σε συμπλοκές έξω από την οικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια διαδήλωσης με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν. Δύο εκ των τραυματιών χρειάστηκε να μεταφερθού­ν σε νοσοκομείο, ενώ δύο άτομα συνελήφθησ­αν από την αστυνομία. Τα αίτια των συμπλοκών δεν είχαν διευκρινισ­τεί μέχρι χθες, αλλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικο­ύ δικτύου NBC, ο Ερντογάν βρισκόταν στην πρεσβευτικ­ή κατοικία την ώρα των επεισοδίων.

Οι Γερμανοί στρατιώτες ενδέχεται να μεταφερθού­ν σε άλλη χώρα, λόγω της έντασης των σχέσεων Βερολίνου και Αγκυρας, μετά το δημοψήφισμ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece