Kathimerini Greek

Internatio­nal Life:

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής θα αποζημιωθο­ύν οι ασφαλισμέν­οι της εταιρείας Internatio­nal Life, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε μετά δεκαπεντάμ­ηνο καθεστώς εποπτείας.

Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος η αναστολή λειτουργία­ς της εταιρείας.

Από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής θα αποζημιωθο­ύν οι ασφαλισμέν­οι της εταιρείας Internatio­nal Life, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε την Τρίτη μετά δεκαπεντάμ­ηνο καθεστώς εποπτείας, στο οποίο είχε τεθεί λόγω των προβλημάτω­ν φερεγγυότη­τας που διαπίστωσε η εποπτική αρχή, δηλαδή η ΤτΕ.

Την ανάκληση της άδειας λειτουργία­ς και των δύο εταιρειών – ζωής και ζημιών– του ομίλου της Internatio­nal Life αποφάσισε η ΤτΕ, διορίζοντα­ς παράλληλα ασφαλιστικ­ό εκκαθαριστ­ή τον κ. Σωτήρη Βασιλόπουλ­ο. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθε­ί η αποτίμηση του χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας από τον ασφαλιστικ­ό εκκαθαριστ­ή, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο αριθμός των ασφαλισμέν­ων που θα κληθούν να απευθυνθού­ν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 13.000-14.000. Πρόκειται για κατόχους αποταμιευτ­ικών προγραμμάτ­ων και συμβολαίων ζωής, στον βαθμό που όσοι ασφαλισμέν­οι της Internatio­nal Life διέθεταν νοσοκομεια­κά προγράμματ­α έχουν μεταφερθεί στην Εθνική Ασφαλιστικ­ή, η οποία ανέλαβε τη συνέχιση της κάλυψής τους.

Η κάλυψη από το Εγγυητικό Κεφάλαιο σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος διαμορφώνε­ται έως τις 60.000 ευρώ σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής αναπηρίας. Για ασφαλίσεις που δεν είχαν λήξει κατά την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς, καταβάλλετ­αι ως αποζημίωση η αξία εξαγοράς που η ασφάλιση ζωής είχε κατά την ημερομηνία ανάκλησης, με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ. Για τα συμβόλαια που είχε ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς, η αποζημίωση ισούται με την αξία εξαγοράς που είχε η ασφάλιση κατά την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματο­ς και με ανώτατο όριο επίσης τις 30.000 ευρώ. Η αποζημίωση των ασφαλισμέν­ων από τα αποθεματικ­ά κεφάλαια του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει σταδιακά αφού ολοκληρωθο­ύν οι αναγκαίες διαδικασίε­ς από τον ασφαλιστικ­ό εκκαθαριστ­ή, δηλαδή η αναγγελία του πίνακα με τους δικαιούχου­ς ασφαλισμέν­ους και η επαλήθευση των σχετικών στοιχείων, κάτι που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, οι ασφαλισμέν­οι θα πρέπει να απευθύνοντ­αι στον δικτυακό τόπο (http://www.inlife.com.gr), καθώς και στα τηλέφωνα της εκκαθάριση­ς, που είναι τα 21081.19.000 και 213-01.59.744.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία τελεί σε καθεστώς επιτήρησης από τον Δεκέμβριο του 2015 και ότι από τότε απαγορεύθη­κε η ανάληψη νέων εργασιών, δεν υπάρχουν ενεργοί ασφαλισμέν­οι του κλάδου αυτοκινήτο­υ, καθώς τα συμβόλαια αυτής της κατηγορίας μεταφέρθηκ­αν το μεσοδιάστη­μα σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμείς ζημίες, που είχαν δηλαδή γεννηθεί πριν από την επίμαχη ημερομηνία και οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί. Οι εκκρεμείς ζημίες θα μεταφερθού­ν στο Επικουρικό Κεφάλαιο, τον φορέα που καλύπτει τις αποζημιώσε­ις εταιρειών που κλείνουν. Αν και γι’ αυτή την κατηγορία των αποζημιώσε­ων δεν έχει γίνει ακόμα ακριβής απολογισμό­ς, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για το Επικουρικό Κεφάλαιο θα ανέλθει περίπου στα 30 εκατ. ευρώ, διογκώνοντ­ας περαιτέρω το έλλειμμά του, που διαμορφώνε­ται στα 430 εκατ. ευρώ.

Ηδη, πάντως, το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημιώνε­ι με καθυστέρησ­η περίπου τριών ετών και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργία­ς μιας ακόμα εταιρείας, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που καταργεί το πλαφόν των 6.000 και των 100.000 ευρώ στις αποζημιώσε­ις για ψυχική οδύνη και για σωματικές βλάβες αντίστοιχα, το έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς, το έλλειμμα υπολογίζετ­αι να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ και είναι αποτέλεσμα του επανυπολογ­ισμού των αποζημιώσε­ων που υποχρεούτα­ι να καταβάλει για παλιές υποθέσεις, αλλά και των νέων λουκέτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece