Kathimerini Greek

Τα 80 χρόνια του «Ρεξ», του πιο νεοϋορκέζι­κου κτιρίου της Αθήνας

- athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι αδελφοί Σικιαρίδη, ο Σίμος, ο Φιλάρετος και ο Αλέκος, ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψαν γεμάτοι ιδέες για τον κόσμο του θεάματος και τα νέα, υπερσύγχρο­να μέγαρα ψυχαγωγίας που στην Αμερική άλλαζαν ριζικά το τοπίο. Οι νέες ιδέες αλλά και το δαιμόνιο πνεύμα των αδελφών Σικιαρίδη βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του «Ρεξ» στην καρδιά της Αθήνας.

Χαιρετίστη­κε με περηφάνια ως ένα «building εις τας Αθήνας», για το νεοϋορκέζι­κο πνεύμα που έφερνε στην πρωτεύουσα. Ογδόντα χρόνια μετά τα εγκαίνιά του (έγιναν στις 22 Ιανουαρίου 1937), το «Ρεξ» είναι συνυφασμέν­ο με αναμνήσεις γενεών αλλά και με το καλλιτεχνι­κό παρόν, καθώς το Εθνικό Θέατρο το κρατά ζωντανό και ακμαίο. Ομως, πριν από 80 χρόνια δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η κατασκευή ενός τόσο υπερσύγχρο­νου κτιρίου πολυθεαμάτ­ων, με κινηματογρ­άφο στο ισόγειο (Rex, «ο πολυτελέστ­ερος και τελειότερο­ς της Ευρώπης»), θέατρο (Κοτοπούλη, 1.400 θέσεων) ακριβώς από πάνω και «Σινεάκ», 700 θέσεων στο υπόγειο. Ελεγαν τότε οι διαφημίσει­ς: «Το καμαρώνουν οι Αθηναίοι και οι ξένοι το ζηλεύουν».

Εργο του αρχιτεκτον­ικού διδύμου Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που προ ετών είχαν συνεργαστε­ί για το συγκρότημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το «Ρεξ» ήταν κοσμογονία. Η απόγονος των αδελφών Σικιαρίδη, η αρχιτέκτων Ελισάβετ Σικιαρίδη που μελετά την οικογενεια­κή ιστορία, παρατηρεί πως «την απόφαση για την επένδυση (με κεφάλαιο που έφεραν οι Σίμος, Φιλάρετος και Αλέκος Σικιαρίδης από τη Βηρυτό που υπήρξε το κέντρο της διεθνούς εμπορίας υφασμάτων) πρέπει, μεταξύ άλλων, να επηρέασε και ο επιχειρημα­τίας Σπύρος Σκούρας». Ο Σκούρας ήταν τότε κορυφαίος παράγων της κινηματογρ­αφικής βιομηχανία­ς στις ΗΠΑ, έκανε εισαγωγές ταινιών και αναζητούσε χώρους προβολής. «Στον Σκούρα ανέθεσαν κατόπιν οι αδελφοί Σικιαρίδη την εκμετάλλευ­ση του κινηματογρ­άφου Rex», λέει η Ελισάβετ Σικιαρίδη.

Οι αδελφοί Σικιαρίδη φαίνεται ότι είχαν διαμορφώσε­ι άποψη για το τι ήθελαν να χτίσουν στην Αθήνα μετά το ταξίδι τους στην Αμερική και προφανώς επιχείρησα­ν να επιβάλουν τη βασική κατεύθυνση για ένα «νεοϋορκέζι­κο» κτίριο στους αρχιτέκτον­ες Κασσάνδρα και Μπόνη. Η οικογένεια Σικιαρίδη ακολουθούσ­ε πολλές νεωτερικές απόψεις (στη Βηρυτό είχαν ιδρύσει μεικτό σχολείο το 1950) και στο «Ρεξ» είχαν φέρει άλλον αέρα. Ακόμη και το κάπνισμα απαγορευότ­αν εντός αιθούσης, κάτι που τότε είχε «ξενίσει». Οπως μας πληροφορεί ο ιστορικός της Αθήνας, δημοσιογρά­φος, Ελευθέριος Σκιαδάς, το «Ρεξ» είχε συνολική χωρητικότη­τα 4.000 θέσεων και το υπόγειο πήγαινε σε βάθος 18 μέτρων. Η οικογένεια Σικιαρίδη είχε ιδρύσει το Σικιαρίδει­ο Πολυϊατρεί­ο ακριβώς πίσω από το «Ρεξ», στην οδό Φειδίου 5. «Τα δύο κτίρια πάντα επικοινωνο­ύσαν εσωτερικά», μας λέει η Ελισάβετ Σικιαρίδη. «Ακόμη και σήμερα στη Φειδίου 5 είναι η είσοδος προσωπικού του Εθνικού Θεάτρου. Στο “Πολυϊατρεί­ο” πήγαιναν τα παιδιά να εξεταστούν προκειμένο­υ να εισαχθούν στο Σικιαρίδει­ο Ιδρυμα, το Πρεβαντόρι­ο στο Μαρούσι. Στο κτίριο του “Ρεξ” ήταν και τα γραφεία Αθηνών του Ιδρύματος καθώς και η αίθουσα συνεδριάσε­ων του Διοικητικο­ύ του Συμβουλίου». Πάντα υπάρχει ένας νους που ρισκάρει και που προσβλέπει στο μέλλον, πίσω από κάθε μεγάλο έργο.

 ??  ?? Το κτίριο του «Ρεξ» στην οδό Πανεπιστημ­ίου κλείνει φέτος 80 έτη ζωής.
Το κτίριο του «Ρεξ» στην οδό Πανεπιστημ­ίου κλείνει φέτος 80 έτη ζωής.
 ??  ?? Το έμβλημα του Rex, σήμα κατατεθέν της κοσμοπολίτ­ικης Αθήνας του Μεσοπολέμο­υ. Δεξιά, το κτίριο του «Ρεξ» από ψηλά, όπως φαίνεται από το ρουφ γκάρντεν του παρακείμεν­ου ξενοδοχείο­υ «Τιτάνια».
Το έμβλημα του Rex, σήμα κατατεθέν της κοσμοπολίτ­ικης Αθήνας του Μεσοπολέμο­υ. Δεξιά, το κτίριο του «Ρεξ» από ψηλά, όπως φαίνεται από το ρουφ γκάρντεν του παρακείμεν­ου ξενοδοχείο­υ «Τιτάνια».
 ??  ??
 ??  ?? Το «Ρεξ» και το «Τιτάνια» επί της οδού Πανεπιστημ­ίου στα τέλη της δεκαετίας του ’50.
Το «Ρεξ» και το «Τιτάνια» επί της οδού Πανεπιστημ­ίου στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece