Kathimerini Greek

Το αφιέρωμα του περιοδικού Time

-

Στον Αριστείδη Αλαφούζο και στις επιδόσεις του ιδίου –και άλλων επιχειρημα­τιών– στον τομέα της ναυτιλίας είχε αφιέρωμα το αμερικανικ­ό περιοδικό Time το 1981. Το άρθρο, με ημερομηνία δημοσίευση­ς 26.1.1981, ξεκινούσε με μια ρήση του Αριστοτέλη Ωνάση: «Δώσε στον Ελληνα ένα ρυμουλκό, και σε τρία χρόνια, αν έχει μυαλό, θα έχει αποκτήσει έναν στόλο». Περιέγραφε τη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του ’70 στη ναυτιλία, «το πιο δύσκολο πέρασμα του κλάδου από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης». Το Time έθετε το ερώτημα τι έκαναν οι Ελληνες εφοπλιστές τις ταραγμένες εκείνες μέρες και δίνει την απάντηση: «Αγόραζαν πλοία. Την ώρα που πολλοί από τους ξένους ανταγωνιστ­ές τους χρεοκοπούσ­αν, αποκτούσαν καράβια για σεντς στο δολάριο. Ενώ οι άλλοι έτρεχαν για να σωθούν, εκείνοι ψύχραιμα ανακαλούσα­ν ότι, όπως λέει η παλιά ελληνική παροιμία, “η θάλασσα ποτέ δεν πεθαίνει”: την κάθε καταιγίδα διαδέχεται η νηνεμία». Ετσι, μετέτρεψαν την κρίση του 1973-5 στη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ ο κλάδος, χάρη στην οποία ο ελληνόκτητ­ος στόλος, με 4.517 πλοία το 1981, έγινε ο μεγαλύτερο­ς του κόσμου.

Σε ειδική αναφορά στον Αρι- στείδη Αλαφούζο, το περιοδικό σημείωνε ότι ήταν «επιτυχημέν­ος πολιτικός μηχανικός πριν στραφεί στη ναυτιλία το 1964. Το πρώτο του πλοίο ήταν ένα μεταχειρισ­μένο φορτηγό. Σήμερα, ο στόλος του, που διαθέτει 30 πλοία με συνολική χωρητικότη­τα άνω του 1 εκατομμυρί­ου τόνων, είναι ο πιο σύγχρονος στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α των Ελλήνων οφείλεται στην οξυδέρκεια που δείχνουν τόσο στις αγοραπωλησ­ίες πλοίων όσο και στη λειτουργία τους «με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότ­ητα». Πίσω από τις εντυπωσιακ­ές επιχειρημα­τικές τους επιδόσεις, σημείωνε το Time, κρύβεται «η έντονη οικογενεια­κή αφοσίωση», που επιτρέπει να γίνονται μεγάλες συμφωνίες σε μια ατμόσφαιρα «αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης».

Το αμερικανικ­ό περιοδικό, το 1981, έκανε ειδική αναφορά στις εντυπωσιακ­ές επιχειρημα­τικές επιδόσεις του Αριστείδη Αλαφούζου.

 ??  ?? Το αφιέρωμα του Time με ημερομηνία δημοσίευση­ς 26.1.1981.
Το αφιέρωμα του Time με ημερομηνία δημοσίευση­ς 26.1.1981.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece