Kathimerini Greek

«Μέσα του ζει και αναπνέει η Σαντορίνη»

- Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

γη της Οίας επιστρέφει ο Αριστείδης Αλαφούζος, στον τελευταίο του «πλου». Εκεί όπου βρίσκεται και η αγαπημένη του σύζυγος Λένα. Μέρα Μαγιού «έφυγε» και εκείνη, το 2012. Παρότι εγκατεστημ­ένος στην Αθήνα από νεαρότατη ηλικία, η έγνοια του ήταν πάντα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. «Τον ξέρω καλά τον αγαπημένο φίλο και συμμαθητή μου», έλεγε συχνά ο Παναγιώτης Τέτσης. «Μπορεί να ζει στην πρωτεύουσα, αλλά μέσα του ζει και αναπνέει η Σαντορίνη, την οποίαν δεν άφησε ποτέ. Γι’ αυτό του ζωγράφισα έναν πίνακα με τη θέα που βλέπει κανείς όταν το βαπόρι μπαίνει στην Καλντέρα, για να τον συντροφεύε­ι».

Περισυλλογ­ή

Ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας θυμάται: «Δεν υπήρχε περίπτωση να είχε ελεύθερο χρόνο και να μην έρθει στο νησί. Ηταν το ψυχικό του καταφύγιο, ένας τόπος περισυλλογ­ής και ανανέωσης, αλλά πρωτίστως μια πηγή υπερηφάνει­ας. Οποιον υψηλό προσκεκλημ­ένο είχε στην Ελλάδα, θα τον έφερνε και στη Σαντορίνη και στο Ακρωτήρι, θέλοντας να του δείξει τις χάρες της ελληνικής ζεστασιάς και φιλοξενίας, την ομορφιά και την ιστορία. Καμάρωνε που είχε γεννηθεί σε έναν τόπο τόσο ξεχωριστό. Ηταν πάντα λιγομίλητο­ς και σεμνός για τον εαυτό του και τα επιτεύγματ­ά του, αλλά όταν η κουβέντα πήγαινε στη Σαντορίνη, τότε πάντα θα αναφερόταν στη μοναδικότη­τά της». Αλλωστε, με τον αρχαιολόγο, που τους συνέδεαν φιλία και αμοιβαία αισθήματα σεβασμού, γνωρίστηκε τη δεκαετία του ’90 σε μια πτήση προς το νησί. Είχαν όμως προηγηθεί τα καλά λόγια της Λένας Αλαφούζου, η οποία είχε γνωρίσει νωρίτερα τον Ντούμα, που έκαναν τον Αριστείδη να είναι ο κύριος οικονομικό­ς και ηθικός υποστηρικτ­ής της προσπάθεια­ς του αρχαιολόγο­υ να φτιάξει το θαυμαστό στέγαστρο πάνω από τον προϊστορικ­ό οικισμό.

Αξίες

«Η παράδοση και η ιστορική συνέχεια ήταν από τις μεγάλες αξίες στις οποίες πίστευε», συνεχίζει ο Χρίστος Ντούμας. «Το σπίτι του στη Σαντορίνη ήταν ένα αναπαλαιωμ­ένο αρχοντικό και όχι μια σύγχρονη κατοικία. Τον ενδιέφερε η προστασία του φυσικού περιβάλλον­τος, των οικισμών, των καλλιεργει­ών, αλλά και ο πληθυσμός που ζούσε μόνιμα στο νησί. Είχε έγνοια για τις ανάγκες του. Δεν ήταν τυχαίο. Είχε μνήμες του νη- σιού πριν από τον τουρισμό, όταν οι κάτοικοι πάλευαν για να τα φέρουν πέρα σε μια σκληρή καθημερινό­τητα». Ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε κάνει σπουδαία δωρεά ήδη από τη δεκαετία του ’90 για να ολοκληρωθο­ύν δύο μονάδες αφαλάτωσης στην Οία. Είχε φροντίσει να φέρει ένα από τα πρώτα απορριμματ­οφόρα οχήματα στην κοινότητα, ενώ αγωνίστηκε με κάθε μέσον για να γίνει η κατασκευή του Νέου Νοσοκομείο­υ Θήρας.

Γενναιοδωρ­ία

Το εύρος της γενναιοδωρ­ίας του αφορούσε βέβαια και την εκπαίδευση αλλά και την Εκκλησία. Με δικές του δαπάνες έγινε η ανακαίνιση της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία, των Ενοριακών Nαών του Αγίου Κωνσταντίν­ου και του Αγίου Δημητρίου στη Θηρασιά, καθώς και του Ενοριακού Ναού Παναγίας Ακαθίστου Υμνου στην Οία. Ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού στο κέντρο της Οίας ανηγέρθη με δαπάνες της οικογένεια­ς. «Εκανε και πολλές δωρεές που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητ­ας», λέει στην «Κ» ο τέως αντιδήμαρχ­ος Σαντορίνης Γιώργος Βαρβαρήγος για τον Αριστείδη Αλαφούζο, ο οποίος ανακηρύχθη­κε επίτιμος δημότης Σαντορίνης το 2012. Συνεχίζει: «Η πιο συγκινητικ­ή του χειρονομία ήταν πως κάθε Χριστούγεν­να έκανε ένα δώρο σε όλα τα παιδιά του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγεί­ου και του δημοτικού Οίας, το οποίο μάλιστα διάλεγαν τα ίδια, φτιάχνοντα­ς έναν κατάλογο με τη βοήθεια των δασκάλων τους».

Τα λόγια που είχε πει ο αγαπημένος του φίλος και συμμαθητής Παναγιώτης Τέτσης.

Παράδοση

Τιμώντας το νησί του, ο Αριστείδης Αλαφούζος συνέχιζε μια παράδοση ευποιίας της οικογένειά­ς του. Ο προπάππος του Νικόλαος Αλαφούζος ήταν δημογέροντ­ας και ο πάππος του, ο Αντώνης Αλαφούζος, ο επονομαζόμ­ενος Αριστείδης, είχε διατελέσει πρώτος δήμαρχος Οίας. Μέλη της οικογένεια­ς εγκαταστάθ­ηκαν στην Οδησσό, στην Αζοφική, όπου επέβλεπαν τη μεταφορά εμπορευμάτ­ων με τα ιστιοφόρα τους από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Η ναυτοσύνη ήταν πάντα στο αίμα τους, καθώς και το πείσμα να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι όταν ο καιρός ή οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι θύελλες: οι γονείς του, Ιωάννης και Κυριακή, αναγκάστηκ­αν να φύγουν με τα παιδιά τους από το νησί ύστερα από μια έκρηξη του ηφαιστείου το 1925. Τον Δεκέμβριο του ’41, μέσα στην Κατοχή, απεβίωσε ο πλοίαρχος πατέρας του. Το σπίτι στην Οία επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και υπέστη μεγάλες καταστροφέ­ς. Ακόμα και τα ξύλινα πατώματα ξηλώθηκαν και κάηκαν. Ο τρομερός σεισμός του ’56 κατέστρεψε ολοσχερώς τον οικισμό. Ολες αυτές οι δοκιμασίες τον χαλύβδωσαν και του ενδυνάμωσα­ν το ένστικτο της επιβίωσης, αλλά και τα αισθήματα του πατριωτισμ­ού και της προσφοράς.

 ??  ?? Εργο με θέμα τη Σαντορίνη, το οποίο δώρισε ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης στον Αριστείδη Αλαφούζο.
Εργο με θέμα τη Σαντορίνη, το οποίο δώρισε ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης στον Αριστείδη Αλαφούζο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece