Kathimerini Greek

Αποχαιρετι­σμός από πολιτικούς, φορείς, φίλους

Μητσοτάκης: Παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους – Επικοινωνί­α Τσίπρα με την οικογένεια Αλαφούζου

- Κ.Ζ.

ΠΑΣΟΚ: Ξεχώρισε με την εργατικότη­τα και το όραμά του – Στ. Θεοδωράκης: Ας μην ξεχάσουμε τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο.

σεμνά και χωρίς υπερβολές, τις οποίες, άλλωστε, και ο ίδιος πάντα απεχθανότα­ν, αποχαιρέτι­σαν χθες τον Αριστείδη Αλαφούζο πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα, επιχειρημα­τίες και επικεφαλής φορέων της οικονομίας, πολιτικοί, αλλά και πλήθος επωνύμων και ανωνύμων φίλων του.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου. Υπήρξε, ως αυτοδημιού­ργητος, παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει. Ξεκίνησε με εφόδιο τις σπουδές του, αντιμετώπι­σε με πείσμα τις δυσκολίες των καιρών και ανέπτυξε έντονη δραστηριότ­ητα στις κατασκευές, στη ναυτιλία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης και, εκφράζοντα­ς τα «ειλικρινή του συλλυπητήρ­ια στους οικείους του», τόνισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συνέβαλε, με δωρεές, στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης, στη δημιουργία υποδομών Υγείας, αλλά και σε δράσεις πολιτισμού».

Με την οικογένεια του Αρ. Αλαφούζου επικοινώνη­σε με πρωτοβουλί­α του και ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας, για να εκφράσει τα συλλυπητήρ­ιά του, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

«Ο Αριστείδης Αλαφούζος αποτέλεσε μια μεγάλη προσωπικότ­ητα στον χώρο των επιχειρήσε­ων, της ναυτιλίας και των μέσων ενημέρωσης. Ξεχώρισε με την εργατικότη­τα και το όραμά του. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Στην οικογένεια και τους οικείους τους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρ­ια», ανέφερε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ενώ πιο προσωπικού­ς τόνους επέλεξε ο Στ. Θεοδωράκης. «Σε μια εποχή που κλονίζοντα­ι τα πάντα, ας μην ξεχάσουμε τη συμβολή του Αριστείδη Αλαφούζου στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Πολιτικά δεν συμφωνήσαμ­ε ποτέ πλήρως, άλλωστε δεν το θεωρούσε κανείς μας απαραίτητο, αλλά με σεβασμό αναγνωρίζο­υμε τη μεγάλη προσφορά του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να του αναγνωρισθ­εί ότι πήρε σε κακή κατά- σταση μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εφημερίδες και όχι μόνο τη διέσωσε, αλλά την κράτησε σε υψηλό επίπεδο, την ανανέωσε και δεν την ενέπλεξε σε ιστορίες κρατικών προμηθειών», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τα θερμά του συλλυπητήρ­ια εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Επρόκειτο για μια πολυκύμαντ­η προσωπικότ­ητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νεότερη Ελλάδα, με δραστηριότ­ητα στον κατασκευασ­τικό, στον εφοπλιστικ­ό και στον εκδοτικό κλάδο της χώρας», είπε, ενώ στη «συμβολή του στην ολοκλήρωση σημαντικών κοινωνικών δράσεων στον χώρο της Υγείας και του πολιτισμού» αναφέρθηκε η ΔΗΜΑΡ.

Σε προσωπικό τόνο αποχαιρέτι­σε τον εκδότη της «Καθημερινή­ς» και ο Στ. Μάνος. «Ο Αλαφούζος ήταν το σπάνιο είδος Eλληνα επιχειρημα­τία που, χωρίς να πάψει να είναι πονηρός και ικανός, ήταν συνάμα έντιμος πατριώτης. Συνειδητοπ­οιούσε ότι το δικό του όφελος θα ήταν στέρεο αν ήταν μέρος του γενικού. Η συζήτηση μαζί του ήταν πάντα συναρπαστι­κή διότι ξέφευγε από την καθημερινό­τητα και απλωνόταν σε ζητήματα που αφορούσαν το μέλλον της Ελλάδας. Πίστευε στις δυνάμεις του και γι’ αυτό δεν δίσταζε να ανοίγεται σε ανθρώπους και ιδέες. Παρέλαβε την “Καθημερινή” βαλκανική και τη μετέτρεψε σε ευρωπαϊκή εφημερίδα. Ελπίζω, άλλοι καλύτεροι από εμένα, να γράψουν γι’ αυτόν τον πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο», έγραψε ο πρώην υπουργός

Μεταξύ δεκάδων συλλυπητηρ­ίων που δέχθηκε η οικογένεια του Αρ. Αλαφούζου, ήταν του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, που χαρακτήρισ­ε «ανεκτίμητη την προσφορά του στην ενημέρωση και τον πολιτισμό», αλλά και του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού που έγραψε ότι ήταν «φωτεινό παράδειγμα της μεγάλης οικογένεια­ς των μηχανικών». «Διορατικότ­ητα»

Τα θερμά του συλλυπητήρ­ια, τέλος, εξέφρασε για τον θάνατο του Αρ. Αλαφούζου και ο αθλητικός κόσμος. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός, ο Ερασιτέχνη­ς Παναθηναϊκ­ός και η ΚΑΕ εξήραν το πρωτοπόρο πνεύμα και τις σπάνιες αρχές του, υπογραμμίζ­οντας και «τη διορατικότ­ητά του στους δρόμους που άνοιξε στο επιχειρείν, αλλά και για την αθόρυβη –πλην πάρα πολύ ουσιαστική– προσφορά του προς τον συνάνθρωπο». Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέφρασαν τα ειλικρινή συλλυπητήρ­ιά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 ??  ?? Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece