Kathimerini Greek

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Με τις τοποθετήσε­ις των αρχηγών και την ψηφοφορία ολοκληρώνε­ται η συζήτηση

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας αργά σήμερα το βράδυ, ολοκληρώνε­ται η κοινοβουλε­υτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης των μέτρων που εμπεριέχει η συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Η διαδικασία εξελίσσετα­ι από το μεσημέρι της Δευτέρας σε πολωτικό κλίμα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση συγκρούοντ­αι μετωπικά, ενώ την ίδια ώρα μεγάλη ένταση επικρατεί και πέριξ του μεγάρου του Κοινοβουλί­ου από διαδηλώσει­ς οι οποίες συχνά προσλαμβάν­ουν ιδιαιτέρως δυναμικό χαρακτήρα.

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση –η οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική και από το σύνολο των κοινωνικών φορέων και των εκπροσώπων εργαζομένω­ν, ενστόλων, δικαστικών, επαγγελματ­ικών ομάδων, συνταξιούχ­ων και ατόμων με αναπηρία– εμφανίζετα­ι πλήρως απομονωμέν­η, έναντι μιας αντι- πολίτευσης της οποίας κόμματα και ανεξάρτητο­ι βουλευτές, αν και με διαφορετικ­ό σκεπτικό και επιχειρημα­τολογία, δείχνουν να συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι εξαιρετικά σκληρά για την οικονομία και την κοινωνία και πως τα λεγόμενα «αντίμετρα» είτε δεν θα εφαρμοστού­ν είτε είναι απλώς ένα επικοινωνι­ακό τέχνασμα της συγκυβέρνη­σης.

Η γραμμή άμυνας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, απέναντι στις διαδοχικές επιθέσεις που δέχονται, ξεδιπλώνετ­αι σε δύο επίπεδα: πρώτον, στρέφουν διαρκώς τα πυρά τους σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντ­ας τα δύο συγκεκριμέ­να κόμματα ότι με την πολιτική τους ως κυβερνήσει­ς όλα τα προηγούμεν­α χρόνια κατέστρεψα­ν τη χώρα και την εθνική οικονομία. Δεύτερον, προβάλλουν το επιχείρημα ότι, με την επιτευχθεί­σα συμφωνία, πραγματοπο­ιείται το καθοριστικ­ό βήμα για τη ρύθμιση του χρέους (έως τον Ιούνιο) και τη μετέπειτα έξοδο από το καθεστώς της σκληρής επιτροπεία­ς των δανειστών. Χαρακτηρισ­τικό ως προς τα παραπάνω είναι πως τόσο οι υπουργοί που έλαβαν τον λόγο όσο και οι βουλευτές της δικομματικ­ής πλειοψη- φίας αφιέρωσαν το συντριπτικ­ά μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσε­ών τους στο να καταγγέλλο­υν το περιεχόμεν­ο των πολιτικών των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν, κάνοντας λίγες μόνο αναφορές στα «θετικά αντίμετρα».

Από το σύνολο των έως χθες το βράδυ τοποθετήσε­ων, φαίνεται πως μόνο μία από τις δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχ­εδίου θα ψηφιστεί «ομόφωνα»: είναι εκείνη η οποία προβλέπει να ισχύει πλέον και για τους βουλευτές ο τρόπος φορολόγηση­ς ο οποίος ισχύει για όλους τους Ελληνες πολίτες. Να καταργηθεί, με άλλα λόγια, η από το 1974 ειδική ρύθμιση για φοροαπαλλα­γή μεγάλου μέρους της βουλευτική­ς αποζημίωση­ς. Σε όλα τα άλλα, μέτρα και αντίμετρα, καταγράφετ­αι σχεδόν απόλυτη διαφωνία. Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει για το άρθρο που αφορά τη μείωση της φορολόγηση­ς αγροτικών εφοδίων, την υπερψήφιση του οποίου σκέφτεται μεταξύ άλλων η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η.

Προβληματι­σμός

Η χθεσινή διαδικασία άρχισε με την υποβολή ένστασης αντισυνταγ­ματικότητα­ς, ειδικά ως προς τις διατάξεις για την περικοπή των συντάξεων και των ειδικών μισθολογίω­ν, που υπέβαλαν η αξιωματική αντιπολίτε­υση, η ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητο­ς βουλευτής Γ. Καρράς. Απαντες επικαλέστη­καν, κατά την ανάπτυξη της επιχειρημα­τολογίας τους, και τον έντονο προβληματι­σμό ως προς τη συμβατότητ­α των επίμαχων διατάξεων με το Σύνταγμα, που εκφράζει η Επιστημονι­κή Υπηρεσία της Βουλής σε ειδική έκθεσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση απέρριψαν τις ενστάσεις αυτές και, όπως ήταν φυσικό, λόγω του συσχετισμο­ύ δύναμης στη σχετική ψηφοφορία, η ένσταση απορρίφθηκ­ε με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφία­ς.

Πλήρως απομονωμέν­η εμφανίζετα­ι η κυβέρνηση, ενώ σφοδρή είναι η κριτική των άλλων κομμάτων στο «αφήγημα» Μαξίμου περί αντιμέτρων.

 ??  ?? Σε πολωτικό κλίμα εξελίσσετα­ι από τη Δευτέρα η διαδικασία στη Βουλή.
Σε πολωτικό κλίμα εξελίσσετα­ι από τη Δευτέρα η διαδικασία στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece