Kathimerini Greek

Τσακαλώτος: Δεν παραιτούμα­ι γιατί άλλαξαν τα δεδομένα

-

στο διαρκές ερώτημα της αντιπολίτε­υσης, γιατί δεν παραιτείτα­ι από υπουργός Οικονομικώ­ν εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτ­ου σε επίπεδα κάτω από εκείνα που ο ίδιος είχε προσδιορίσ­ει παλαιότερα ως το όριο για την πα- Στην επίθεση των κ. Βορίδη και Λοβέρδου αντέτεινε ότι, πλέον, η μείωση του αφορολογήτ­ου συνοδεύετα­ι από αντίμετρα. ραμονή του στην κυβέρνηση, έδωσε τελικώς από τη Βουλή ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος: επικαλέστη­κε αλλαγή δεδομένων σε σχέση με όσα επικρατούσ­αν προ ενός έτους, τον καιρό της επίμαχης δήλωσής του, αναφερόμεν­ος ειδικότερα στην επιτυχία των «αντιμέτρων».

Με πρώτους τους κ. Ανδρ. Λο- βέρδο και Μ. Βορίδη, η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και η Νέα Δημοκρατία έθεταν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία για μεγάλη μείωση του αφορολογήτ­ου το θέμα της «συνέπειας» του επικεφαλής του οικονομικο­ύ επιτελείου έναντι της συγκεκριμέ­νης προσωπικής του δέσμευσης. Οι δύο προαναφερθ­έντες βουλευτές αναφέρθηκα­ν εκ νέου στο θέμα, εντός του Κοινοβουλί­ου ξανά αλλά παρόντος αυτήν τη φορά του κ. Τσακαλώτου, στη συνεδρίαση των επιτροπών για το πολυνομοσχ­έδιο με τα προαπαιτού­μενα.

«Τον Μάιο του 2016 είχαμε ν’ αντιμετωπί­σουμε τους θεσμούς που ήθελαν να πάρουμε μέτρα κοφτά. Μέσα σε αυτά ήταν το αφορολόγητ­ο κι εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη να μη μειωθεί το αφορολόγητ­ο και το καταφέραμε», είπε συγκεκριμέ­να ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει: «Το ΔΝΤ ήθελε να επιβάλει τη μείωση του αφορολογήτ­ου κι εμείς παλέψαμε να υπάρχουν αντίμετρα. Το 2017 ήθελαν μέτρα για το αφορολόγητ­ο και φέραμε αντίμετρα. Αυτή είναι η διαφορά».

Της δήλωσης αυτής είχε προηγηθεί ένταση: η αρχή είχε γίνει με το σχόλιο του υπουργού Οικονομικώ­ν στην «υπενθύμιση» εκ μέρους του κ. Βορίδη της παραμέτρου της «παραίτησης»: «Κύριε Βορίδη, δεν περίμενα από εσάς να πέσετε στο επί- πεδο του κ. Λοβέρδου», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης αντέδρασε – και το έπραξε με τρόπο οξύ: «Παντελονάκ­ια δεν φοράτε; Είχατε πει ότι θα παραιτηθεί­τε. Δεν έχετε τσίπα πάνω σας» είπε, πυροδοτώντ­ας αντιδράσει­ς από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 ??  ?? Στην επιτυχία των «αντιμέτρων» αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Ευκλ. Τσακαλώτος.
Στην επιτυχία των «αντιμέτρων» αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece