Kathimerini Greek

Αποκλεισμό­ς Χ.Α. από την Ολομέλεια

- Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου με τα μέτρα, μετά την πρωτοφανή επίθεση Κασιδιάρη κατά Δένδια.

του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη κατά του πρώην υπουργού Ν. Δένδια, στη διάρκεια συνεδρίαση­ς κοινοβουλε­υτικής επιτροπής τη Δευτέρα, και η ουσιαστική στήριξη της βίαιης συμπεριφορ­άς από τους άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκάλεσαν χθες την – για πρώτη φορά στα κοινοβουλε­υτικά χρονικά– λήψη απόφασης εκ μέρους της εθνικής αντιπροσωπ­είας να αποκλειστε­ί σύσσωμη η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα από συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο αποκλεισμό­ς αφορά όλη τη συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου για τα μέτρα, η οποία εξελίσσετα­ι από χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα το βράδυ με ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εάν υπάρξει αίτημα για να είναι ονομαστική η αποψινή ψηφοφορία, τότε οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκ­ου θα μπορούν να εισέλθουν στην Ολομέλεια και να ψηφίσουν. Αν η ψηφοφορία γίνει με τον «κλασικό» τρόπο, δηλαδή όχι ονομαστική, τότε τέτοιο δικαίωμα δεν θα έχουν. Πληροφορίε­ς έφεραν το ΚΚΕ να σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα ονομαστική­ς «επί της αρχής του νομοσχεδίο­υ», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλ­λίδης από του βήματος της Ολομέλειας είπε πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική επί των «αντιμέτρων», με το σκεπτικό ότι έτσι θα «εκτεθεί» για την άρνησή της να τα ψηφίσει η Ν.Δ.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό των χρυσαυγιτώ­ν ελήφθη έπειτα από συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων και εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση.

«Δυστυχώς, τέτοιας πρωτοφανού­ς έκτασης συμβάν δεν είναι μεμονωμένο με ευθύνη βουλευτών της Χρυσής Αυγής και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλί­ου, αλλά προστίθετα­ι σε μια σειρά γεγονότων την πρόσφατη πενταετία που πέραν της αντιδημοκρ­α- τικής συμπεριφορ­άς, αναφέροντα­ι σε απειλές ή και πρακτικές βίας», είπε ο κ. Βούτσης χθες το πρωί με την έναρξη της συνεδρίαση­ς και ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν την εισήγησή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Η διαδικασία εξελίχθηκε δίχως «παρατράγου­δα», καθώς οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκ­ου δεν βρίσκονταν στην αίθουσα. Για την υλοποίηση της απόφασης, από νωρίς το πρωί στους διαδρόμους και στις εισόδους περιμετρικ­ά της κεντρικής αίθουσας συνεδριάσε­ων του Κοινοβουλί­ου βρίσκεται σε επιφυλακή ασυνήθιστα για την ελληνική Βουλή μεγάλος αριθμός στελεχών της φρουράς του Κοινοβουλί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece