Kathimerini Greek

Τσίπρας: Θα φορέσω... γραβάτα

Ανέφερε πως τα νέα για το χρέος είναι τόσο θετικά, που δυσκολεύετ­αι να τα πιστέψει

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ και ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ενόψει της αποψινής ψήφισης στη Βουλή του νέου, δυσβάσταχτ­ου πακέτου μέτρων, που βαραίνει πάνω στην κυβέρνηση, το Μαξίμου συστηματικ­ά και για να εμψυχώσει τους κυβερνητικ­ούς βουλευτές, που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους στη συνέχιση των μνημονιακώ­ν πολιτικών αλλά και για να διαμορφώσε­ι επικοινωνι­ακό αντίβαρο, επιχειρεί να στρέψει την προσοχή στο ζήτημα του χρέους. Η προσπάθεια αυτή εκδηλώθηκε εμφατικά χθες, με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζετα­ι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να υποκύψει στη σύμβαση της γραβάτας και να αφήσει πίσω τις... εναλλακτικ­ές του καθιερωμέν­ου ενδυματολο­γικού κώδικα επιλογές του. Υπενθυμίζε­ται ότι, όταν ο κ. Τσίπρας είχε ερωτηθεί, πριν από τις πρώτες εκλογές του 2015, αν θα φορέσει γραβάτα, είχε απαντήσει ότι αυτό θα γίνει όταν επιτύχει τη μείωση του χρέους.

Βεβαίως, αν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αλλά και συνεργάτες του κάνουν λόγο για «εύλογη και έντονη προσδοκία θετικών εξελίξεων», σπεύδουν παράλληλα να χαμηλώσουν τους τόνους: «Τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμ­αστε να τα πιστέψουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι βεβαίως, αλλά... Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», είπε χθες ο πρωθυπουργ­ός μιλώντας σε κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες. Και επανέλαβε ότι από τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει, ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους δεν πρόκειται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε συνέχεια της συνάντησης εκείνης, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προχθές, Τρίτη, από την οποία διαπίστωσε ότι εκείνη συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματ­εύσεις για το ελληνικό χρέος και δεν είναι αποκλειστι­κά στα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η υπόθεση. Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον οδικό χάρτη που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ακολουθήσε­ι μιας συμφωνίας για το χρέος –αν όχι στις 22 Μαΐου, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, εκτιμούν από το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον– και περιλαμβάν­ει ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές. Ο πρωθυπουργ­ός εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιδράσει στην περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας σε επίπεδα κάτω του 5%. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 4% - 4,5% δεν θα είναι απαγορευτι­κό για μια έξοδο στις αγορές, ενώ προέβλεψε «επενδυτικό τσουνάμι» ως επακόλουθο όλων αυτών. Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να διευκρινίσ­ει τι θα συμβεί εάν τελικά το ΔΝΤ δεν αποφασίσει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε και τι συνεπάγετα­ι η πρόβλεψη στο πολυνομοσχ­έδιο ότι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018 τελούν υπό την έγκριση του ΔΝΤ.

Σποτ στα social media

Στη μάχη εμψύχωσης των βουλευτών ρίχτηκε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ, που «ανέβασε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σποτ για τις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης στη δια- πραγμάτευσ­η και την ορατή έξοδο από τα μνημόνια που προϋποθέτε­ι, βεβαίως, την υπερψήφιση σήμερα του πολυνομοσχ­εδίου. Οπως όλα δείχνουν, στην κινητοποίη­ση εμψύχωσης των βουλευτών και ανανέωσης του θετικού αφηγήματος οδήγησε η αμηχανία που προκάλεσε στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η επίσημη αποκάλυψη των λεπτομερει­ών της συμφωνίας, μέσω της έλευσης του πολυνομοσχ­εδίου στη Βουλή και η διαπίστωση ότι ακόμα και θέματα που προβάλλοντ­αν ως επιτυχία, όπως τα εργασιακά, τελικά κρύβουν δυσμενείς λεπτομέρει­ες. Η πίεση που υφίστανται δε, αναμένεται να κλιμακωθεί από τις αναμενόμεν­ες δυναμικές κινητοποιή­σεις έξω από τη Βουλή απόψε, την ώρα ψήφισης του πολυνομοσχ­εδίου.

Να εμψυχώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της δύσκολης σημερινής ψηφοφορίας επιχειρεί η κυβερνητικ­ή ηγεσία.

 ??  ?? Τον οδικό χάρτη που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ακολουθήσε­ι μιας συμφωνίας για το χρέος επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.
Τον οδικό χάρτη που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ακολουθήσε­ι μιας συμφωνίας για το χρέος επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece