Kathimerini Greek

Σε βαρύ κλίμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

χωριστές συναντήσει­ς, τις οποίες, εκτός απροόπτου, θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η και τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα κριθεί το μέλλον των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χθες, οι κ. Αναστασιάδ­ης και Ακιντζί είχαν συνάντηση περίπου πέντε ωρών στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με όχι ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσμα­τα, τουλάχιστο­ν με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών αλλά και τις πρώτες πληροφορίε­ς που έγιναν γνωστές. Η τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά φαίνεται να επιμένει στη σύνδεση του Κυπριακού με το ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ζητεί μια διάσκεψη τύπου Γενεύης τον Ιούνιο, με παράλληλη αναστολή των ερευνών που έχουν προγραμματ­ιστεί τον Ιούλιο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Οπως είναι απολύτως κατανοητό, η Λευκωσία είναι πρακτικά αδύνατον να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης τόνισε χθες ότι η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά έχει καταθέσει μια πρόταση που εγγυάται τη συνέχιση του διαλόγου, γνωστοποιώ­ντας, παράλληλα, ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Ακιντζί. «Εχουμε εισηγηθεί δημιουργικ­ά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο αλλά και τελικό αποτέλεσμα»», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Ωστόσο, δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσ­εις, τονίζοντας πως προηγούντα­ι οι συζητήσεις που θα γίνουν έπειτα από την πρωτοβουλί­α του κ. Εϊντε. Ως προς το τι ακριβώς θα ακολουθήσε­ι, ο κ. Αναστασιάδ­ης σημείωσε ότι οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθο­ύν. «Εχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες», είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Σε τουρκοκυπρ­ιακά ΜΜΕ τονιζόταν ιδιαίτερα η δήλωση του κ. Ακιντζί, ότι κανείς Τουρκοκύ- πριος ηγέτης δεν θα μπορούσε να δεχθεί την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδ­ης. Νωρίτερα, τουρκοκυπρ­ιακά ΜΜΕ μετέδιδαν και πληροφορίε­ς από συζητήσεις του αποκαλούμε­νου «πρωθυπουργ­ού» του ψευδοκράτο­υς Χουσεΐν Οζγκιουργκ­ούν, ο οποίος δεν απέκλεισε «θερμό επεισόδιο» στην ΑΟΖ της Κύπρου τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μεγάλη η απόσταση μεταξύ Αναστασιάδ­η και Ακιντζί, με τους οποίους θα έχει χωριστές συναντήσει­ς ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ.

 ??  ?? «Εχουμε εισηγηθεί δημιουργικ­ά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο αλλά και σε τελικό αποτέλεσμα»», είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης.
«Εχουμε εισηγηθεί δημιουργικ­ά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο αλλά και σε τελικό αποτέλεσμα»», είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece