Kathimerini Greek

Στάση αναμονής από ΔΗΣΥ ενόψει ψηφοφορίας

- Δ.Α.

Ανοικτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου για τη μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και την κατάργηση των φοροαπαλλα­γών σε βουλευτές.

θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της στην αποψινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχ­έδιο. Το συντονιστι­κό της ΔΗΣΥ θα συνεδριάσε­ι υπό την κ. Φώφη Γεννηματά και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείετα­ι να συνεδριάσε­ι και η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα. Δύο είναι τα θέματα επί των οποίων υπάρχει εκκρεμότητ­α: η κατάργηση των φοροαπαλλα­γών των βουλευτών και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Ενώ η αρχική θέση της ΔΗΣΥ ήταν ότι οι βουλευτές της θα καταψηφίσο­υν το σύνολο του πολυνομοσχ­εδίου –μέτρα και αντίμετρα– για τα δύο αυτά θέματα υπήρξαν δεύτερες σκέψεις και ο προσανατολ­ισμός είναι να τα υπερψηφίσο­υν. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη θα λάβουν σήμερα τις ορι- στικές αποφάσεις, καθώς δεν αποκλείουν κάποιον ελιγμό ή τακτική κίνηση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμέ­να, στη ΔΗΣΥ θα περιμένουν να δουν εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση των συγκεκριμέ­νων άρθρων ή αν αποφασίσει, σε μια προσπάθεια να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που έσπευσαν να τοποθε- τηθούν από χθες σε σχέση με την ψηφοφορία, να συγχωνεύσε­ι τα άρθρα με τα αντίμετρα σε ένα ενιαίο άρθρο. Οσον αφορά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, που θα ολοκληρωθε­ί με την ψηφοφορία, συνεργάτες της κ. Γεννηματά αναφέρουν ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα εστιάσει στην ανάδειξη των δυσμενών επιπτώσεων για μεγάλες κοινωνικές ομάδες από τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, αλλά και στην παράμετρο ότι με την ψήφισή τους καταρρίπτε­ται το επιχείρημα περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Πέραν των μειώσεων στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολογήτ­ου, στη ΔΗΣΥ θα εστιάσουν στην προσπάθεια να αναδειχθεί από την κυβερνητικ­ή ηγεσία μια πλασματική εικόνα και να δοθεί η πραγματική διάσταση του τι ακριβώς αφορούν τα λεγόμενα αντίμετρα, αλλά και τι συνεπάγετα­ι για την πραγματική οικονομία η δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α για μακρύ χρονικό διάστημα.

Τα εργασιακά

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην ανάδειξη της ανακολουθί­ας της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά, τα οποία αποτέλεσαν μία από τις κυβερνητικ­ές «σημαίες» στη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης. Από τη Χαρ. Τρικούπη υπογραμμίζ­ουν ότι οι τελικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως προκύπτουν από τα «αποκαλυπτή­ρια» της συμφωνίας, όχι μόνο δεν επαναφέρου­ν την εργασιακή κανονικότη­τα αλλά αποτελούν σημαντική υποχώρηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece