Kathimerini Greek

Εισαγγελικ­ή πρόταση για έκδοση πρώην Σκοπιανού αξιωματικο­ύ

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

στα Σκόπια του πρώην επικεφαλής της ειδικής κατασταλτι­κής αντιτρομοκ­ρατικής μονάδας της ΠΓΔΜ πρότεινε χθες ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Καραγιάννη­ς.

Ο 30χρονος Dejan Vucovic εντοπίστηκ­ε την 28η Φεβρουαρίο­υ από Ελληνες αστυνομικο­ύς στην Πυλαία της Θεσσαλονίκ­ης και συνελήφθη καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των σκοπιανών αρχών για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων.

Στις 26 Απριλίου, το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Θεσσαλονίκ­ης έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών της γειτονικής χώρας για έκδοση του Vucovic στα Σκόπια, απορρίπτον­τας ουσιαστικά τους ισχυρισμού­ς του 30χρονου ότι σε περίπτωση επιστροφής του στην ΠΓΔΜ κινδυνεύει με βασανισμό ή ακόμα και θάνατο. Μέσω των συνηγόρων του άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκ­ε χθες. Η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθε­ί την προσεχή Πέμπτη 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο διεθνές ένταλμα σύλληψης «την 23η Σεπτεμβρίο­υ 2016 κατά τη διενέργεια συνήθους ελέγχου σε όχημα μάρκας Volvo βρέθηκε μια χειροβομβί­δα τύπου Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνα­ς σε διάφανο πλαστικό περιτύλιγμ­α». Ο Vucovic συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της σκοπια- νής αστυνομίας απ’ όπου ύπο αδιευκρίνι­στες συνθήκες απέδρασε. Ο 30χρονος πάντως χαρακτηρίζ­ει τη δίωξή του σκευωρία και υποστηρίζε­ι ότι εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στη χώρα του και την ανάδειξη αλβανόφωνω­ν μουσουλμάν­ων σε κρίσιμα κυβερνητικ­ά πόστα, κινδυνεύει με ηθική και φυσική εξόντωση, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο μαχητών του Απελευθερω­τικού Στρατού του Κοσόβου, στα γεγονότα του 2015. «Μέχρι πρότινος διατελούσα επικεφαλής αστυνομικό­ς της ομάδας εγκαθίδρυσ­ης δημόσιας τάξης και ειρήνης. Με την ιδιότητά μου αυτή συμμετείχα σε μάχες κατά τρομοκρατώ­ν του UCK που είχαν στόχο την αποσταθερο­ποίηση της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία αλβανικών καντονιών. Στο πλαίσιο της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στα Σκόπια από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα, αλβανόφωνο­ι - μουσουλμάν­οι ανέλαβαν σημαντικές θέσεις στο κυβερνητικ­ό σχήμα και το τελευταίο διάστημα λάμβανα μηνύματα σχετικά με προσπάθεια ηθικής και πρωτίστως φυσικής εξόντωσής μου», είχε υποστηρίξε­ι ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Θεσσαλονίκ­ης και επανέλαβε χθες ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Η ετυμηγορία του ανώτατου ποινικού δικαστηρίο­υ για την τύχη του 30χρονου θα ανακοινωθε­ί την επόμενη Πέμπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece