Kathimerini Greek

Επιλογή διευθυντών σχολείων... ξανά με συνέντευξη

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Επιστρέφει η συνέντευξη στην επιλογή των διευθυντών σχολείων, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε εξοβελίσει, με το επιχείρημα ότι ήταν μία διαδικασία που εξυπηρετού­σε την επιλογή υποψηφίων φίλα προσκείμεν­ων σε κομματικές και συνδικαλισ­τικές ηγεσίες. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποί­ησε χθες το πλαίσιο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγον­τος. Η νυν ηγεσία του υπουργείου άλλαξε τον νόμο 4327 που ψηφίστηκε το 2015 – τότε αρμόδιος ήταν ο αναπληρωτή­ς υπουργός Τάσος Κουράκης και υπουργός ο Αριστείδης Μπαλτάς– επειδή πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς τον έκρινε αντισυνταγ­ματικό. Το νέο πλαίσιο επιλογής θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησ­ης των υποψηφίων: • Στην επιστημονι­κή-παιδαγωγικ­ή συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχια­κές σπουδές, επιμορφώσε­ις κ.ά). • Στην υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητι­κή και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητι­κή, διοικητική εμπειρία κ.ά.). • Στη συνέντευξη ενώπιον του αρ- μοδίου Υπηρεσιακο­ύ Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευση­ς.

Ο νόμος 4327/2015 εκρίθη αντισυνταγ­ματικός στο σημείο που όριζε ότι ο σύλλογος διδασκόντω­ν ενός σχολείου θα ψηφίζει τους υποψήφιους διευθυντές του και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα προσμετριέ­ται (μαζί με τα πτυχία και την εμπειρία) για την τελική επιλογή. Στο νέο σύστημα, το υπουργείο διατηρεί την ψηφοφορία του συλλόγου αλλά μόνο με γνωμοδοτικ­ή ισχύ. Συγκεκριμέ­να, το υπουργείο αναφέρει ότι «λαμβάνοντα­ς υπόψη την απόφαση του ΣτΕ και διατηρώντα­ς τη σταθερή θέση του για τη σημασία της έκφρασης γνώμης των ίδιων των εκπαιδευτι­κών για τους συναδέλφου­ς τους που διεκδικούν τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων, στο ν/σ προβλέπει να διατυπώνου­ν τη γνώμη τους για τους υποψήφιους οι συνυπηρετο­ύντες συνάδελφοι. Η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το Συμβούλιο Επιλογής συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη».

Ενημέρωση φακέλων

Ενόψει της επικείμενη­ς έναρξης της διαδικασία­ς επιλογής διευθυντών σχολείων, το υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτι­κούς που θα θέσουν υποψηφιότη­τα να ενημερώσου­ν τους υπηρεσιακο­ύς τους φακέλους, αλλά και να μεριμνήσου­ν για την έγκαιρη έκδοση του Πιστοποιητ­ικού Υπηρεσιακώ­ν Μεταβολών, το οποίο θα συνυποβάλλ­εται με την αίτηση υποψηφιότη­τας.

Τέλος, θα προσμετριέ­ται το αυ- τόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ και οι ενδιαφερόμ­ενοι πρέπει να εξασφαλίσο­υν τη σχετική βεβαίωση. Η διάταξη αφορά εκπαιδευτι­κούς που έχουν πάρει απόσπαση σε ΑΕΙ και ασκούν και διδακτικό έργο, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολλοί οι ενδιαφερόμ­ενοι. Εμπειρα στελέχη της εκπαίδευση­ς μιλώντας στην «Κ» επισήμαναν το εξής: Οι σημερινοί διευθυντές εκπαίδευση­ς έχουν εκλεγεί (με ψηφοφορία) από διευθυντές σχολείων, χωρίς νομιμοποίη­ση, καθώς ο νόμος 4327/15 εκρίθη αντισυνταγ­ματικός. Αυτό δεν αποκλείετα­ι να αποτελέσει νομικό επιχείρημα κατά του νέου νόμου.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε καταργήσει τη διαδικασία – Οι τρεις πυλώνες μοριοδότησ­ης των υποψηφίων.

 ??  ?? Με τη μορφή του κατεπείγον­τος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πλαίσιο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων.
Με τη μορφή του κατεπείγον­τος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πλαίσιο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece