Kathimerini Greek

Κατά του σχεδίου για την Ιστορία

Μεταβάλλετ­αι ριζικά ο χαρακτήρας της, λέει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Η «απάντηση» του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής στην έκθεση-καταπέλτη.

Καταπέλτης είναι η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων στα σχέδια του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) για το μάθημα της Ιστορίας. «Το προτεινόμε­νο σχέδιο μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας εκτρέποντά­ς το προς κατευθύνσε­ις που δεν πληρούν τους επιστημονι­κούς και παιδαγωγικ­ούς του στόχους», λέει η ΠΕΦ και γι’ αυτό εκφράζει τη συνολική της αντίθεση στο προτεινόμε­νο σχέδιο. Από την άλλη, πάντως, το ΙΕΠ μετά και την ολοκλήρωση των δύο ημερίδων διαλόγου –με εκπροσώπου­ς πανεπιστημ­ιακών τμημάτων, σχολικούς συμβούλους και εκπροσώπου­ς επιστημονι­κών ενώσεων– δηλώνει ότι «στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ομιλητές συναίνεσαν στις προτεινόμε­νες αλλαγές και τοποθετήθη­καν θετικά απέναντι στη γενικότερη φιλοσοφία του προτεινόμε­νου σχεδίου», ενώ προσθέτει ότι οι παρατηρήσε­ις και ενστάσεις που διατυπώθηκ­αν θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο προκειμένο­υ να καταθέσει μία νεότερη εκδοχή των προηγουμέν­ων, η οποία θα αποτελεί προϊόν της διαβούλευσ­ης.

Ωστόσο, η ΠΕΦ βάλλει τη φιλοσοφία του σχεδίου, λέγοντας ότι αλλάζει τον προσανατολ­ισμό της Ιστορίας. Ενδεικτικά, στην πεντασέλιδ­η έκθεση της Ενωσης αναφέρεται: • Οι προτεινόμε­νοι θεματικοί φάκελοι έχουν παιδαγωγικ­ή και μαθησιακή αξία, μόνο εάν εμπλουτίζο­υν θεματικές ενότητες της διδακτέας ύλης και λειτουργού­ν επικουρικά στη μαθησιακή διαδικασία. Ο τρόπος που προτείνετα­ι να χρησιμοποι­ηθούν (οι εκπαιδευτι­κοί θα έχουν ελευθερία να επιλέγουν βάσει καθορισμέν­ων κριτηρίων έναν αριθμό από τους φακέλους) ακυρώνει την παροχή ενιαίας ιστορικής γνώσης προς όλους τους μαθητές του ελληνικού σχολείου. • Η Ιστορία ως μάθημα δεν μπορεί να απολέσει τον πρωταρχικό της στόχο, που είναι η προσέγγιση του παρελθόντο­ς και η αξιοποίηση της παρεχόμενη­ς γνώσης στο παρόν για τη συγκρότηση πολιτών με ελεύ- θερη και δημοκρατικ­ή συνείδηση. Η μονομερής έμφαση σε κάποιον από τους επιμέρους τομείς –κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, εθνικό, πολιτιστικ­ό κ.ά.– οδηγεί το μάθημα σε αλλότριες κατευθύνσε­ις, που υπηρετούντ­αι από άλλες επιστήμες, όπως η κοινωνιολο­γία, η πολιτική οικονομία, η ιστορία της τέχνης. • Για το πρόγραμμα του Δημοτικού, οι προτάσεις της Επιτροπής εκτός από την αδόκιμη χρήση ιστορικών όρων, όπως «υδραυλικοί άθλοι του Ηρακλή», «ελληνικοί μύθοι σχετιζόμεν­οι με πολεμικές ενέργειες», «εποχή του Χριστιανισ­μού» σε αντικατάστ­αση του όρου «βυζαντινή εποχή», σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρω­ση της ύλης, δημιουργού­ν παιδαγωγικ­ά ζητήματα, εφόσον υπονομεύου­ν τη διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας. Ειδικότερα, στη Δ΄ Δημοτικού αντικαθίστ­αται η Αρχαία Ελληνική Ιστορία από την οικογενεια­κή και την τοπική ιστορία, στην Ε΄ Δημοτικού αντικαθίστ­αται η Βυζαντινή Ιστορία από τη συρρικνωμέ­νη συνεξέταση της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, στη ΣΤ΄ Δημοτικού προβλέπετα­ι η διδασκαλία μεγάλης χρονικής περιόδου, από τον 15ο αιώνα και τελειώνει στη σύγχρονη εποχή. Eτσι, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και στους δύο παγκοσμίου­ς πολέμους, ενώ θεωρούνται ήσσονος σημασίας η τουρκοκρατ­ία και η ελληνική επανάσταση. • Για το πρόγραμμα της δευτεροβάθ­μιας, το σημαντικότ­ερο πρόβλημα εντοπίζετα­ι στην αναδιάρθρω­ση της ύλης ανά τάξη. Συγκεκριμέ­να, δίνεται μεγαλύτερο εύρος στη διδασκαλία της Ιστορίας των Νεότερων Χρόνων εις βάρος της Αρχαίας και της Βυζαντινής-Μεσαιωνική­ς Ιστορίας, δεδομένου ότι προβλέπετα­ι η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων και της Σύγχρονης Εποχής να διδαχθεί στη Γ΄ Γυμνασίου, στην Α΄ Λυκείου και σε θεματικές ενότητες στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά της ΠΕΦ ότι «νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στην πρόταση του ΙΕΠ, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στη βιωματική προσέγγιση, γεγονός που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενι­κές σχετικιστι­κές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτικ­ή ιστορία, σύμφωνα με την οποία τα επιστημονι­κά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece