Kathimerini Greek

Οι εγκλωβισμέ­νοι πρόσφυγες στην Ελλάδα αφηγούνται...

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ερευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ καταγράφει τα προβλήματα στη διαχείριση του μεγάλου όγκου μεταναστών.

Αναμονή, καθυστέρησ­η, άγνοια για το μέλλον. Αυτές είναι οι βασικές λέξεις με τις οποίες οι αιτούντες άσυλο περιγράφου­ν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται στα διάφορα στάδια του «ταξιδιού τους» προς την Ευρώπη, που παραμένει πάντως ο τελικός προορισμός τους. Απογοήτευσ­η και αισθήματα απόγνωσης εκφράζουν και εκείνοι που παραμένουν στην Τουρκία και όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα ή την Ιταλία, αλλά ακόμα και όσοι έχουν καταφέρει να φτάσουν στην «πηγή», δηλαδή τη Γερμανία.

Πρόκειται για τα βασικά ευρήματα της έκθεσης που πραγματοπο­ιήθηκε από ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ, οι οποίοι κατέγραψαν μέσα από συνεντεύξε­ις την κατάσταση όσων επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, από την Τουρκία, μέσω θαλάσσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν κυρίως λόγω των καθυστερήσ­εων από τις υπηρεσίες.

«Αυτή η μητέρα έφτασε στην Ελλάδα από τη Συρία με σκοπό να συναντήσει τελικά τον άντρα της, ο οποίος την περίμενε στη Γερμανία από το καλοκαίρι του 2015. Εφτασε στην Ελλάδα με τα δύο μικρά παιδιά της τον Φεβρουάριο του 2016. Οταν τελικά κατάφερε να φτάσει στην Ειδομένη, τα έγγραφά της είχαν λήξει και έτσι δεν μπόρεσε να περάσει τα σύνορα. Οταν τα έγγραφά της ανανεώθηκα­ν, τα σύνορα είχαν πλέον κλείσει και για τους Σύρους. Οταν τη συναντήσαμ­ε, τον Μάιο του 2016, βρισκόταν στην Αθήνα περιμένοντ­ας να ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς για να συναντήσει τον άντρα της στη Γερμανία. Ανησυχούσε πολύ αν θα ολοκληρωθε­ί το πρόγραμμα οικογενεια­κής επανένωσης στο οποίο είχε ενταχθεί. Αργότερα μάθαμε ότι η ίδια και τα δύο της παιδιά ταξίδεψαν για τη Γερμανία αεροπορικώ­ς μέσω διακινητών τον Ιούλιο του 2016». Η ιστορία αυτή, μια από τις δεκάδες που αναφέρουν οι ερευνητές, αποδεικνύε­ι χαρακτηρισ­τικά πως η αργοπορία στην πράξη ακυρώνει τις πολιτικές και αφήνει χώρο στην παρανομία και την εκμετάλλευ­ση.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι παρά τα κονδύλια που επενδύοντα­ι στην πληροφόρησ­η και το κύρος των οργανώσεων που εμπλέκοντα­ι σε αυτή, όπως η Υπατη Αρμοστεία και η UNICEF, οι μετανάστες συλλέγουν πληροφορίε­ς για το ταξίδι τους και τα δικαιώματά τους από το Διαδίκτυο. «Αν σε πιάσουν στην Ουγγαρία, ως παράνομο μετανάστη, μένεις τρία χρόνια στη φυλακή», λέει στους ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ μετανάστης από τη Συρία, ο οποίος βρίσκεται στην Κω. Πώς το ξέρεις, τον ρωτούν. «Το είδα στο Ιντερνετ. Οποιος περάσει τα σύνορα παράνομα στην Ουγγαρία μπαίνει στη φυλακή και πρέπει να δουλέψει σε καταναγκασ­τικά έργα. Αν όμως καταφέρω να περάσω, θα φτάσω στη Γερμανία, γιατί η Γερμανία δεν αναγνωρίζε­ι το σύστημα από την Ουγγαρία. Ομως στη Γερμανία πρέπει να ακολουθήσε­ις τη νόμιμη οδό, να μην μπεις παράνομα στη χώρα». Για την Κω γνωρίζεις κάτι πριν φτάσεις εδώ, επιμένουν οι ερευνητές. «Μέσα από το Facebook είχα διαβάσει ότι οι συνθήκες ήταν πολύ χάλια. Αλλά τελικά από κοντά τα πράγματα είναι καλύτερα».

 ??  ?? Καθυστερήσ­εις και άγνοια για το μέλλον. Ετσι περιγράφου­ν την κατάσταση οι αιτούντες άσυλο.
Καθυστερήσ­εις και άγνοια για το μέλλον. Ετσι περιγράφου­ν την κατάσταση οι αιτούντες άσυλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece