Kathimerini Greek

Στα ελληνικά... e-ύδατα η «Μπλε Φάλαινα»

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Το διαδικτυακ­ό «παιχνίδι» έχει προκαλέσει περισσότερ­ους από 300 θανάτους ανηλίκων παγκοσμίως.

Διάχυτη ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόνοια ότι η θανάσιμη «Μπλε φάλαινα» έχει καταπλεύσε­ι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το παγκόσμιο φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία - Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα») είναι ένα διαδικτυακ­ό «παιχνίδι» που προσκαλεί εφήβους να υλοποιήσου­ν μία σειρά από δοκιμασίες διάρκειας 50 ημερών, με αποκορύφωμ­α την ίδια την αυτοκτονία τους. Η προσέγγιση των ανηλίκων γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εως σήμερα εκτιμάται ότι η «Μπλε Φάλαινα» έχει προκαλέσει πάνω από 300 θανάτους ανηλίκων σε όλο τον κόσμο – αρχής γενομένης από τη Ρωσία, όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 130, αλλά και στο Εκουαδόρ και στη Λατινική Αμερική.

«Πρέπει να ολοκληρώσε­ις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμος;». Ετσι ξεκινά ο διαχειριστ­ής να δίνει εντολές στο παιχνίδι, που στηρίζεται στη χειραγώγησ­η των χρηστών. Ο φερόμενος ως δημιουργός του παιχνιδιού, που άρχισε από το ρωσικό μέσο δικτύωσης VK.com, είναι ένας 21χρονος Ρώσος που συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά, καθώς το φαινόμενο είχε ήδη πάρει διαστάσεις και φαίνεται να εξαπλώνετα­ι ως αυτοδιαδιδ­όμενη φάρσα (hoax). Η εικόνα μιας φάλαινας ζωγραφισμέ­νης με σταγόνες αίματος πάνω στον πήχυ ενός εφήβου είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.

Στις αρχές Μαΐου η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε λεπτομερή οδηγία απευθυνόμε­νη προς τους γονείς, που συχνά αγνοούν τις διαδικτυακ­ές δραστηριότ­ητες των παιδιών τους. «Οι παίκτες λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί “επικεφαλής”, προκειμένο­υ να ολοκληρώσο­υν με επιτυχία μία σειρά άκρως επικίνδυνω­ν για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητ­α δοκιμασιών, όπως αυτοτραυμα­τισμός, παρακολούθ­ηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια». Οι ελληνικές αρχές προτρέπουν τους γονείς να επικοινωνο­ύν άμεσα τηλεφωνικά (11188), ηλεκτρονικ­ά (ccu@cybercrime­unit.gov.gr), μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα CYBERΚΙD, αλλά και στο twitter (@CyberAlert­GR).

Λίγες μέρες αργότερα η είδηση για τον αυτοτραυμα­τισμό μιας έφηβης στην Πιερία ενεργοποίη­σε τα αντανακλασ­τικά των Αρχών και της κοινωνίας. Η μητέρα της κατήγγειλε ότι η κόρη της συνομιλούσ­ε με αγνώστους στο Facebook και πως με παρότρυνσή τους πήρε δύο χάπια και προκάλεσε αμυχές στους μηρούς της. Οι Αρχές έκαναν άρση του απορρήτου στον υπολογιστή της και διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθ­εί η συμμετοχή της στο εν λόγω παιχνίδι.

Ωστόσο, αυτό μοιάζει να μην είναι καθοριστικ­ής σημασίας, καθώς συν τω χρόνω έχουν δημιουργηθ­εί παρεμφερή παιχνίδια στο Διαδίκτυο με ανάλογες επικίνδυνε­ς επιπτώσεις. Τέλη Μαρτίου, μια έφηβη απαγχονίστ­ηκε με μαντίλι από το πόμολο της ντουλάπας της. Τότε είχε διατυπωθεί η εικασία ότι η ανήλικη έπαιζε το «choking game», το «παιχνίδι ασφυξίας ή λιποθυμίας», που προσφέρει στους παίκτες μια εμπειρία κοντινή σε εκείνη του θανάτου που κατά πολλούς προκαλεί αίσθημα ευφορίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece