Kathimerini Greek

Κρούσμα διαφθοράς και εκμετάλλευ­σης σε «προσφυγική» ΜΚΟ

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Την αναστολή χρηματοδότ­ησης σε ΜΚΟ που ασχολείται με τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ στην Ελλάδα αποφάσισε η Ε.Ε. μετά τις καταγγελίε­ς για σεξουαλική εκμετάλλευ­ση των δικαιούχων και διαφθορά, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστι­κή βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδη­ς.

Ο επίτροπος ενημερώθηκ­ε την Τρίτη το απόγευμα και αμέσως έδρασε στέλνοντας επιστολή στον OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμη­ση της απάτης εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού) αλλά και στον αρμόδιο Ελληνα υπουργό Γιάννη Μουζάλα, καθώς για τέτοια θέματα, όπως δήλωσε, υπάρχει «μηδενική ανοχή». Τις καταγγελίε­ς διερευνά η Επιτροπή από κοινού με τον OLAF και τις ελληνικές αρχές.

«Η Κομισιόν έχει θεσπίσει έναν διεξοδικό μηχανισμό για την παρακολούθ­ηση και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ανθρωπιστι­κής της χρηματοδότ­ησης παγκοσμίως, με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστι­κών αρχών και της χρηστής δημοσιονομ­ικής διαχείριση­ς», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδη­ς. Μέσω αυτού του μηχανισμού εντοπίστηκ­αν οι «δυνητικά σοβαρές καταγγελίε­ς σχετικά με ένα από τα ανθρωπιστι­κά έργα που υλοποιεί ένας εταίρος στην Ελλάδα», σημείωσε χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του οργανισμού. Προτροπή της Επιτροπής είναι ο οργανισμός να αποκαλυφθε­ί από μόνος του, κίνηση στην οποία δεν μπορεί να προβεί η Επιτροπή, καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του.

Η ίδια η ΜΚΟ βρίσκεται σε επαφή με τον αρμόδιο επίτροπο, έλαβε τις καταγγελίε­ς ιδιαίτερα σοβαρά και έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις πράξεις του προσωπικού της, καθώς, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος επίτροπος, «μια καταγγελία αφορά πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευ­ση των δικαιούχων από μέλη του προσωπικού του εταίρου» και «μία ακόμα ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά από τα ίδια μέλη του προσωπικού».

«Παρόλο που αυτές οι καταγγελίε­ς παραμένουν υπό διερεύ- νηση, η Κομισιόν τις λαμβάνει πολύ σοβαρά. Επιδεικνύο­υμε μηδενική ανοχή σε κάθε κατάχρηση των δικαιωμάτω­ν και της προσωπικής ακεραιότητ­ας όλων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε οποιαδήποτ­ε κατάχρηση χρημάτων», τονίζει ο Χρήστος Στυλιανίδη­ς.

«Κύριο μέλημά μας είναι η ευημερία των δυνητικών θυμάτων. Κατά συνέπεια, θα διασφαλίσο­υμε ότι τους παρέχεται άμεση στήριξη», σημειώνει, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «λαμβάνοντα­ι μέτρα για την αναστολή πληρωμών στον εταίρο έως ότου ολοκληρωθε­ί η έρευνα».

Αποφασίστη­κε η αναστολή χρηματοδότ­ησης από την Κομισιόν προς την οργάνωση που δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece