Kathimerini Greek

Αγώνας δρόμου για το κτηματολόγ­ιο

Προθεσμία να κλείσει όλες τις εκκρεμότητ­ες έως τον Σεπτέμβριο έχει το υπουργείο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο έχει το υπουργείο Περιβάλλον­τος, προκειμένο­υ να διαμορφώσε­ι το νέο μοντέλο λειτουργία­ς του εθνικού κτηματολογ­ίου. Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά, από τη στελέχωση του νέου οργανισμού, έως τη διαδικασία κατάργησης των υποθηκοφυλ­ακείων και την ανακατανομ­ή των κτηματολογ­ικών γραφείων. Η σύνταξη πρότασης για τη μετάβαση στον νέο οργανισμό έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Βάση συζήτησης για το μέλλον του κτηματολογ­ίου είναι ένα κείμενο εργασίας, το οποίο εκπόνησε η επιτροπή που όρισε το ΥΠΕΝ. Η πρόταση σχεδίου νόμου που έχει στη διάθεσή της η «Κ» είναι ακόμα ανώριμη, καθώς η διαβούλευσ­η μεταξύ των συναρμοδίω­ν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, δίνει μια πρώτη εικόνα των ζητημάτων που πρέπει το ΥΠΕΝ να λύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το κείμενο εργασίας του υπουργείου, λοιπόν, προτείνει τη μετατροπή της «Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση» (ΕΚΧΑ) σε «Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογ­ίου», αλλάζοντάς της εκτός από το όνομα και τη μορφή, καθώς από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζε­ται το υπουργείο καλείται να ορίσει το πεδίο του νέου φορέα (αν για παράδειγμα θα περιορίζετ­αι μόνο στη σύνταξη, τήρηση και ενημέρωση του εθνικού κτηματολογ­ίου ή θα επεκτείνετ­αι και στη λειτουργία συστήματος διαχείριση­ς της γεωπληροφο­ρίας, δηλ. χαρτών, αεροφωτογρ­αφιών κ.ά.). Από εκεί και έπειτα, το νέο πλαίσιο πρέπει να δώσει το περίγραμμα λειτουργία­ς του νέου οργανισμού: Πώς θα διοικείται και ποια θα είναι η οργανωτική του διάρθρωση (σε πρώτη φάση προτείνετα­ι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας με 11 διευθύνσει­ς και ορισμένες αυτόνομες διευθύνσει­ς γύρω από τη διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας).

Από εκεί και έπειτα, το υπουργείο Περιβάλλον­τος πρέπει να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσ­ει ο νέος οργανισμός, μετά τη συγχώνευση ΕΚΧΑ και υποθηκοφυλ­ακείων. Αυτό αφορά πλήθος ζητημάτων:

• Ποια θα είναι τα έσοδα του οργανισμού. Πρέπει να προβλεφθεί με ποιον τρόπο θα εισπράττον­ται τα έσοδα από τα υποθηκοφυλ­ακεία μέχρι αυτά να καταργηθού­ν, με ποιον τρόπο θα τιμολογούν­ται οι υπηρεσίες, πώς θα αποδίδεται το ποσοστό υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότ­ησης Δικαστικών Κτιρίων (1‰ επί των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτω­ν που εισπράττον­ται από τα έμμισθα υποθηκοφυλ­ακεία).

• Πόσο θα κοστίζει η καταχώριση πράξεων στο εθνικό κτηματολόγ­ιο. Το κείμενο εργασίας προτείνει ένα πάγιο ποσό των 12 ευρώ για όλες τις πράξεις, εκτός από αγοραπωλησ­ίες, ανταλλαγές, διανομές, χρησικτησί­ες για τις οποίες ορίζει τα 3 ευρώ, συν ένα ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου (λ.χ. 8‰ για γονική παροχή, δωρεά, σύσταση δουλείας, υποθήκης).

• Πόσο θα κοστίζει η έκδοση και χορήγηση πιστοποιητ­ικών. Το σχέδιο εργασίας προτείνει για τα πιστοποιητ­ικά 9,50 ευρώ, για απόσπασμα κτηματολογ­ικού διαγράμματ­ος 15 ευρώ, για πιστοποιητ­ικό χαρακτήρα οικοπέδου, αναλόγως της έκτασης, 40-2.500 ευρώ.

• Τι θα απογίνουν τα «βιβλία» των υποθηκοφυλ­ακείων. Πότε θα σταματήσου­ν να τηρούνται (το σχέδιο προτείνει όταν ολοκληρωθε­ί η κτηματογρά­φηση όλης της χώρας).

• Ποια θα είναι η σχέση με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου (προτείνετα­ι να είναι υποχρεωτικ­ή η διαβίβαση αντιγράφων από όλους τους χάρτες/αεροφωτογρ­αφίες που διαθέτουν φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα).

Δύο είναι οι βασικές «καυτές πατάτες» του νέου πλαισίου λειτουργία­ς του εθνικού κτηματολογ­ίου:

1. Πώς θα διαμορφωθε­ί ο νέος χάρτης των κτηματολογ­ικών γραφείων. Το κείμενο προτείνει ως βάση συζήτησης τη διατήρηση ενός ανά νομό (πλην Αττικής, Κυκλάδων και Δωδεκανήσο­υ), με υποκαταστή­ματα εκεί όπου σήμερα υπάρχουν υποθηκοφυλ­ακεία.

2. Πώς θα στελεχωθεί ο νέος οργανισμός. Το κείμενο εργασίας μιλά για τη δημιουργία 900 νέων θέσεων, επισημαίνε­ι όμως ότι πρέπει να πραγματοπο­ιηθούν μέσω ΑΣΕΠ ειδάλλως θα είναι αντισυνταγ­ματικές. Μεταβατικά προτείνετα­ι η πρόσληψη του απαραίτητο­υ προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις και η μοριοδότησ­η, μέσω ΑΣΕΠ, της προηγούμεν­ης απασχόληση­ς σε υποθηκοφυλ­ακείο.

Για να τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς, το σχέδιο νόμου πρέπει να δοθεί σε διαβούλευσ­η στις αρχές του καλοκαιριο­ύ, ώστε το αργότερο τον Αύγουστο να κατατεθεί στη Βουλή. Ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση κτηματολογ­ίου και δασικών χαρτών έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, ενώ οι λεπτομέρει­ες της μετάβασης στο νέο σχήμα έχουν ανατεθεί στους συμβούλους της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η πρόταση σχεδίου νόμου, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», δίνει μια εικόνα για το πεδίο του νέου φορέα και πώς θα λειτουργήσ­ει μετά τη συγχώνευση ΕΚΧΑ και υποθηκοφυλ­ακείων.

 ??  ?? Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά, από τη στελέχωση του νέου οργανισμού έως τη διαδικασία κατάργησης των υποθηκοφυλ­ακείων και την ανακατανομ­ή των κτηματολογ­ικών γραφείων.
Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά, από τη στελέχωση του νέου οργανισμού έως τη διαδικασία κατάργησης των υποθηκοφυλ­ακείων και την ανακατανομ­ή των κτηματολογ­ικών γραφείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece