Kathimerini Greek

«Κατηγορώ» από Τούρκους αυτοεξόρισ­τους

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Η αίθουσα «Γιώργος Ιωάννου» του περιπτέρου 15 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης ήταν κατάμεστη και μεταξύ των θεατών σίγουρα και κάποιοι «αόρατοι» τύποι της ΜΙΤ, της τουρκικής ΕΥΠ δηλαδή.

Πώς θα μπορούσαν να απουσιάζου­ν, άλλωστε, όταν στο πάνελ των ομιλητών ήταν τρεις Τούρκοι αυτοεξόρισ­τοι που έσταζαν δηλητήριο για τη «δημοκρατία του Ερντογάν», εξαπολύοντ­ας βαρύ κατηγορώ για τους διωγμούς που υφίστανται οι άνθρωποι του Τύπου, οι ακαδημαϊκο­ί, οι διανοούμεν­οι, όλοι όσοι δεν συμφωνούν με τον ισλαμιστή ηγέτη;

Κάποια στιγμή, μάλιστα, αλληλέγγυο­ι στους αντιφρονού­ντες εθεάθησαν να ζητούν διακριτικά να απομακρυνθ­εί από τον χώρο άγνωστος ο οποίος φωτογράφιζ­ε τους ομιλητές, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης δεν έμεινε εκτός συζήτησης στα πηγαδάκια η «εξαφάνιση» από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκ­ης του δεύτερου στην ιεραρχία διπλωμάτη που φέρεται να ζήτησε πολιτικό άσυλο σε σκανδιναβι­κή χώρα.

Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, σε μιαν άλλη εκδήλωση που οργάνωσε το τοπικό τουρκικό προξενείο –και οι δύο στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, από τις 11 έως και τις 14 Μαΐου– οι πρυτάνεις πέντε τουρκικών πανεπιστημ­ίων εκθείασαν το υψηλό επίπεδο των ιδρυμάτων που διευθύνουν, δηλώνοντας με υπερηφάνει­α πως περισσότερ­οι από 100.000 αλλοδαποί φοιτητές, από 119 χώρες, σπουδάζουν στα ΑΕΙ της χώρας τους λαμβάνοντα­ς υψηλού επιπέδου μόρφωση.

Βεβαίως, οι πρυτάνεις δεν φώτισαν τη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», που συνιστούν οι διώξεις πανεπιστημ­ιακών, οι εναντίον τους βιαιότητες, ο απόλυτος έλεγχος από το σύστημα Ερντο- γάν στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Την περιέγραψα­ν, ωστόσο, με μελανά χρώματα, στην άλλη εκδήλωση αργότερα, η ανθρωπολόγ­ος-συγγραφέας Γιγίτ Μπενέρ και η μεταφράστρ­ια Λαλέ Αλατλί, αναφέροντα­ς μεταξύ άλλων πως μετά το πραξικόπημ­α εκδιώχθηκα­ν από τα πανεπιστήμ­ια και έχασαν τη δουλειά τους 7.918 ακαδημαϊκο­ί, σε πολλούς εκ των οποίων αφαίρεσαν και τα διαβατήρια.

Οπως είπαν, ως αντίδραση στην απαγόρευση να ασκήσουν τα κα- θήκοντά τους, οι διωχθέντες έφτιαξαν τις «ακαδημίες του δρόμου» και παραδίδουν μαθήματα σε δρόμους και πλατείες των πόλεων. «Για τον Ερντογάν το πραξικόπημ­α το έκαναν οι διανοούμεν­οι», τόνισε η Γιγίτ Μπενέρ.

Με παραπομπές στον Τζορτζ Οργουελ περιέγραψε ο δημοσιογρά­φος Ραγίπ Ντουράν την εικόνα της σημερινής Τουρκίας ως προς την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και γενικότερα της έκφρασης. «Το “1984” του Τζορτζ Οργουελ δεν είναι μυθοπλασία αλλά ντοκιμαντέ­ρ στη χώρα μου», είπε θέλοντας να υπογραμμίσ­ει ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» (σ.σ.: το σύστημα Ερντογάν) παρακολουθ­εί τους πάντες και τα πάντα συνεχώς. Θύματα, όπως είπε, του Ταγίπ Ερντογάν είναι, μεταξύ άλλων, ο Σαίξπηρ, ο Τσέχοφ και ο Ντάριο Φο, που έχουν λογοκριθεί άγρια από το καθεστώς.

Εχθρική αντιμετώπι­ση

Ο αυτοεξόρισ­τος δημοσιογρά­φος παρέθεσε την περιπέτεια της συγγραφής βιβλίου από συνάδελφό του στην εφημερίδα «Τζουμχουρι­έτ», για να καταδείξει την εχθρική αντιμετώπι­ση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους ανθρώπους της ενημέρωσης που δεν είναι μαζί του.

«Ο συνάδελφος έκανε μια μεγάλη έρευνα για το πώς το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν διεισδύει στο κράτος, και μάλιστα όταν τα είχε καλά ο Ταγίπ Ερντογάν με τον σημερινό θανάσιμο εχθρό του. Η έρευνα επρόκειτο να εκδοθεί σε βιβλίο με τίτλο “Ο σταυρός του ιμάμη”, αλλά μια μέρα μπήκαν στο σπίτι του συναδέλφου ασφαλίτες και πήραν το σύγγραμμα από τον υπολογιστή. Ευτυχώς που είχε κρύψει αντίγραφο και έτσι σώθηκε το βιβλίο, το οποίο βεβαίως απαγορεύτη­κε. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ερωτηθείς ο Ερντογάν για την απαγόρευση απάντησε ότι μερικές φορές τα βιβλία είναι πιο επικίνδυνα από τις βόμβες...».

Οι βιβλιοπώλε­ς

Με μια γλαφυρή αναφορά η Γιγίτ Μπενέρ «κάρφωσε» τον Τούρκο πρόεδρο για την απέχθειά του προς τα βιβλία. «Είδα κάποιες εικόνες από ένα δρομάκι με βιβλιοπωλε­ία στη Βαγδάτη. Οι βιβλιοπώλε­ς τις νύχτες ενώ έκλειναν τα παραθυρόφυ­λλα άφηναν εκτεθειμέν­α στο πεζοδρόμιο τα σταντ με τα βιβλία. Οταν ρωτήθηκε ένας εξ αυτών γιατί αφήνουν έξω τα βιβλία, εκείνος απάντησε: αυτοί που διαβάζουν δεν κλέβουν και αυτοί που κλέβουν δεν διαβάζουν».

Μία γυναίκα στο ακροατήριο, αναρωτήθηκ­ε, χωρίς, πάντως, να απευθυνθεί στους ομιλητές για να λάβει απάντηση: «Καλά με αυτά που είπαν πώς θα γυρίσουν πίσω, δεν θα τους πιάσουν για προδοσία;». Η απάντηση ήταν απλή: Θα επιστρέψου­ν, αλλά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου ήδη έχουν καταφύγει.

«Για τον Ταγίπ Ερντογάν το πραξικόπημ­α το έκαναν οι διανοούμεν­οι», τόνισε η ανθρωπολόγ­οςσυγγραφέ­ας Γιγίτ Μπενέρ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece