Kathimerini Greek

Μπορεί ο Κουρτς να γίνει Μακρόν;

- Του PHILIP OLTERMANN THE GUARDIAN

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκει μιμητές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο 30χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι υποψήφιοι του Λαϊκού Κόμματος για τις εκλογές δεν θα επιλεγούν από τοπικές ορ- γανώσεις, αλλά θα είναι ανεξάρτητο­ι υποψήφιοι και υποψήφιες σε αναλογία φύλων 50%-50%. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για το τέλος της μεταπολεμι­κής πολιτικής τάξης πραγμάτων στη χώρα. «Αποφασίσαμ­ε ότι ξεκινάμε ένα κίνημα, ότι εκτιμούμε τα ισχυρά σημεία του Λαϊκού Κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνο­υμε και νέους ανθρώπους», είπε ο Κουρτς, ο οποίος το 2013 ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ιστορία. Το Λαϊκό Κόμμα είναι πυλώνας του αυστριακού πολιτικού συστήματος από την ίδρυσή του, το 1945, ενώ έξι από τους 14 καγκελάριο­υς της χώρας την περίοδο αυτή προέρ- χονταν από το κόμμα. Σήμερα, το κόμμα είναι ελάσσων εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με καγκελάριο τον Σοσιαλδημο­κράτη Κρίστιαν Κερν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς γεννήθηκε το 1986 και εντάχθηκε στην κομματική νεολαία την εποχή που το Λαϊκό Κόμμα ηγείτο συνασπισμο­ύ με το ακροδεξιό FPOe (κόμμα που είχαν ιδρύσει πρώην ναζί και του οποίου επικεφαλής ήταν τότε ο Γιεργκ Χάιντερ).

Η ανασύσταση ενός τέτοιου συνασπισμο­ύ δεν είναι ταμπού για τον Κουρτς, ο οποίος έχει περισσότερ­α σημεία σύγκλισης παρά διαφωνίας με το FPOe. Οι δεξιοί ψηφοφόροι εκτίμησαν την επιμονή του στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ε.Ε. Ομως, όσο κι αν υπόσχεται να μιμηθεί το κίνημα En Marche του Εμανουέλ Μακρόν, οι επικριτές του θεωρούν ότι αυτό που επαγγέλλετ­αι δεν είναι παρά μια επανέκδοση του Λαϊκού Κόμματος με έξτρα δημόσιες σχέσεις.

Οι επικριτές του θεωρούν ότι αυτό που επαγγέλλετ­αι δεν είναι παρά μια επανέκδοση του Λαϊκού Κόμματος με έξτρα δημόσιες σχέσεις.

 ??  ?? Ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο Κουρτς, ο καγκελάριο­ς Κερν και ο νέος αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπραντστέτ­ερ.
Ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο Κουρτς, ο καγκελάριο­ς Κερν και ο νέος αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπραντστέτ­ερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece