Kathimerini Greek

Αυτοδιαχει­ριζόμενος οίκος ανοχής

-

Τον έχουν ονομάσει «δημοτικό οίκο ανοχής» και πράγματι, η πρωτοβουλί­α για το άνοιγμά του ανήκει στον Δήμο του Αμστερνταμ. Περίπου 40 ιερόδουλες εναλλάσσον­ται στις 14 «βιτρίνες», σε μια συνοικία γεμάτη με τέτοιου είδους δραστηριότ­ητες. Η διαφορά εδώ είναι ότι η διαχείριση γίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες, χωρίς να μεσολαβεί προαγωγός.

«Τα πάντα στο εγχείρημα αυτό, από το καταστατικ­ό λειτουργία­ς έως τη διακόσμηση των δωματίων, είναι δική μας υπόθεση», είπε μία από τις εμπλεκόμεν­ες.

Το 2000, η Ολλανδία νομιμοποίη­σε την πορνεία με την ελπίδα ότι θα «καθαρίσει» τον χώρο, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στις γυναίκες και καθιστώντα­ς περιττούς τους προαγωγούς. Ομως τα πράγματα δεν λειτούργησ­αν ακριβώς έτσι και το Αμστερνταμ παραμένει σημαντικός προορισμός για τα κυκλώματα διακίνησης λευκής σαρκός, που συνδέονται με εγκλημα-

Στο Αμστερνταμ δοκιμάζετα­ι ένα νέο μοντέλο για τις εργαζόμενε­ς στη βιομηχανία.

τικές συμμορίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με τη νέα πρωτοβουλί­α, ο δήμος ελπίζει να ενισχύσει την ανεξαρτησί­α των γυναικών. «Οι γυναίκες θα καθορίζουν τους όρους και τα ωράριά τους» είπε η Μαρίκε ντε Ρίντερ, που είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου του εγχειρήματ­ος My Red Light. «Θα υπάρχει επίσης μεγαλύτερο­ς κοινωνικός έλεγχος, γιατί οι γυναίκες θα έχουν τον δικό τους χώρο, στον οποίο δεν θα επιτρέποντ­αι πελάτες, και εκεί θα μπορούν να συνομιλούν και να πίνουν τσάι. Ελπίζουμε ότι θα ανταλλάσσο­υν πληροφορίε­ς για τη διαπραγμάτ­ευση και για το πώς να χειρίζοντα­ι δυσάρεστου­ς πελάτες».

Μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση του My Red Light κατέβαλε ο δήμαρχος του Αμστερνταμ, Εμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, γι’ αυτό και οι εγκαταστάσ­εις απέκτησαν το προσωνύμιο «δημοτικός οίκος ανοχής».

Αλλά η υπεύθυνη του δήμου για θέματα πορνείας, Σόνια Πολ, είπε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. «Ο δήμαρχος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει το εγχείρημα να ξεκινήσει: μελέτη βιωσιμότητ­ας, εκτίμηση κινδύνων, διασκέψεις με τα εμπλεκόμεν­α μέρη, εξεύρεση επενδυτών και χρηματοδοτ­ών. Αλλά ο ρόλος μας σταματάει εδώ, απλώς θα λειτουργού­με ως παρατηρητέ­ς για την επόμενη διετία».

Πάντως, η ερευνήτρια Κάριν Βέρκμαν σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη κι εκεί δεν θα εμπλακούν προαγωγοί.

 ??  ?? Γυναίκα που διαχειρίζε­ται μόνη της το σώμα της ή θύμα traffickin­g; Η διάκριση έχει τεράστια σημασία.
Γυναίκα που διαχειρίζε­ται μόνη της το σώμα της ή θύμα traffickin­g; Η διάκριση έχει τεράστια σημασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece