Kathimerini Greek

Πολλές χώρες δεν καταγράφου­ν με ακρίβεια τα αίτια θανάτων

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Περισσότερ­οι από τους μισούς θανάτους δεν έχουν καταγεγραμ­μένα αίτια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γεγονός που δυσχεραίνε­ι την αποτελεσμα­τικό υγειονομικ­ό έλεγχο και την εκπόνηση υγειονομικ­ής πολιτικής.

Παρά ταύτα, η βελτίωση στη συλλογή στατιστικώ­ν στοιχείων σημαίνει ότι για 27 εκατομμύρι­α, από τους εκτιμώμενο­υς 56 εκατομμύρι­α θανάτους το 2015, τα αίτια κατεγράφησ­αν με ακρίβεια. Αντίθετα, το 2005, μόλις 30% των θανάτων είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ με τα αίτιά τους.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανέφερε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους η Κίνα και η Τουρκία, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη συλλογή στοιχείων για τα αίτια θανάτου πολιτών τους. Στο Ιράν, ποσοστό 90% των θανάτων καταγράφετ­αι πλέον με μεγάλη ακρίβεια, ενώ το ποσοστό αυτό δεν υπερέβαινε το 5% το 1999.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες συνεχίζουν να μη συλλέγουν συστηματικ­ά υγειονομικ­ά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη Μαρί-Πολ Κίνι, υποδιευθύν­τρια του ΠΟΥ, αρμόδια για θέματα συστημάτων υγείας και καινοτομία­ς.

«Αν τα κράτη αγνοούν τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες τους ασθενούν και πεθαίνουν, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπί­σουν υγει- ονομικές κρίσεις», λέει η κ. Κίνι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζετ­αι στενά με πολλές χώρες του κόσμου, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα υγειονομικ­ών πληροφοριώ­ν και να βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων, που αυτά συγκεντρών­ουν.

Φέτος, η έκθεση του ΠΟΥ εστίασε στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη σειρά διεθνώς συμφωνημέν­ων στόχων που υιοθετήθηκ­αν από τον οργανισμό για την παρακολούθ­ηση της υγείας του πληθυσμού, του κλίματος, των υγειονομικ­ών μέτρων και της οικονομική­ς ανισότητας.

Παιδική θνησιμότητ­α

Η έκθεση διαπίστωσε ότι αν και τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητ­ας υποχωρούν, το ποσοστό της θνησιμότητ­ας νεογνών ήταν της τάξης των 19 θανάτων ανά 1.000 γεννή- σεις, ενώ το ποσοστό θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών ήταν της τάξης των 43 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις. Σχεδόν 830 γυναίκες πεθαίνουν κάθε ημέρα εξαιτίας επιπλοκών στην κύηση ή τη γέννα, σύμφωνα με στοιχεία του 2015.

Σε ό,τι αφορά τις λοιμώδεις νόσους, η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου 2,1 εκατομμύρι­α άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό HIV το 2015, ποσοστό μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το 2000.

Περισσότερ­α από 212 εκατομμύρι­α κρούσματα ελονοσίας κατεγράφησ­αν σε όλο τον κόσμο το 2015, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, με 60% του πληθυσμού πληγεισών περιοχών να έχει αποκτήσει πλέον πρόσβαση σε κουνουπιέρ­ες εμποτισμέν­ες με εντομοαπωθ­ητικές ουσίες το 2015. Το ποσοστό αυτό το 2010 ήταν της τάξης του 34%.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, αυτό το κενό επηρεάζει την αντιμετώπι­ση των υγειονομικ­ών κρίσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece