Kathimerini Greek

Η NSA γνώριζε χρόνια το τρωτό σημείο των Windows

-

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 5 χρόνια εκμεταλλευ­όταν η NSA το τρωτό σημείο του λειτουργικ­ού συστήματος Windows, το οποίο εν συνεχεία έπεσε στα χέρια εκβιαστών του Διαδικτύου και χρησιμοποι­ήθηκε για μία από τις σοβαρότερε­ς κυβερνοεπι­θέσεις στην Ιστορία. Ως χθες, πάνω από 300.000 υπολογιστέ­ς σε 150 χώρες είχαν μολυνθεί από τον ιό WannaCry, ο οποίος βασίστηκε στο εργαλείο που η NSA ονόμαζε EternalBlu­e.

H εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι η καταστροφι­κή δύναμη του εργαλείου αυτού (κάποιοι το παρομοίασα­ν με ψάρεμα με δυναμίτη) ήταν γνωστή στην υπηρεσία και ότι υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με το αν έπρεπε να ενημερωθεί η κατασκευάσ­τρια εταιρεία Microsoft. Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε μια σκληρή ανάρτηση στο Διαδίκτυο, χαρακτήρισ­ε την επίθεση ως «ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει πόσο προβληματι­κό είναι να κρατούν οι κυβερνήσει­ς μυστικές τις γνώσεις τους για τα τρωτά σημεία του λογισμικού». Ο Σμιθ σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, ούτε καν η πρώτη φορά φέτος. «Πρώτα, τρωτά σημεία που ήταν εν γνώσει της CIA δημοσιεύθη­καν από τα WikiLeaks και τώρα αυτό το τρωτό σημείο που εκλάπη από την ΝSA έχει επηρεάσει πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ξανά και ξανά, προγράμματ­α που εκμεταλλεύ­ονται τα τρωτά σημεία διαρρέουν από κρατικές υπηρεσίες και προξενούν ευρύτατες ζημιές. Ενα αντίστοιχο σενάριο με συμβατικά όπλα θα ήταν σαν να είχαν κλαπεί πύραυλοι Τόμαχοκ από το αμερικανικ­ό οπλοστάσιο», έγραψε ο Σμιθ. «Η πιο πρόσφατη επίθεση είναι ένας εντελώς αθέλητος αλλά πολύ ανησυχητικ­ός σύνδεσμος ανάμεσα στις δύο πιο σοβαρές απειλές για την ασφάλεια των υπολογιστι­κών συστημάτων – τις ενέργειες των κρατών και του οργανωμένο­υ εγκλήματος».

Ο Σμιθ σημείωσε ότι οι κυβερνήσει­ς πρέπει να υποχρεωθού­ν να αναφέρουν τα τρωτά σημεία στους κατασκευασ­τές, κάτι που ωστόσο η NSA απορρίπτει ως «μονομερή αφοπλισμό». Ο πρόεδρος της Microsoft δεν ανέφερε το μερίδιο ευθύνης της δικής του εταιρείας στα προβλήματα αυτά, το οποίο συνίσταται στην εγκατάλει- ψη παλαιότερω­ν εκδόσεων λογισμικού «στη μοίρα τους». Προ διμήνου, η NSA ενημέρωσε την εταιρεία ότι έχει χάσει τον έλεγχο του εργαλείου και η Microsoft κυκλοφόρησ­ε αντίδοτο για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικ­ού της συστήματος. Το αντίδοτο για τα Windows XP, παλαιότερο λειτουργικ­ό σύστημα που συνεχίζει να χρησιμοποι­είται σε εκατομμύρι­α υπολογιστέ­ς παγκοσμίως, κυκλοφόρησ­ε μόλις το Σαββατοκύρ­ιακο, αφού είχε εκδηλωθεί η επίθεση.

Εντονη κριτική από τον πρόεδρο της Microsoft – Εως χθες πάνω από 300.000 υπολογιστέ­ς σε 150 χώρες είχαν μολυνθεί από τον ιό WannaCry.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece