Kathimerini Greek

Ενα μάθημα από τη Γαλλία

-

Κύριε διευθυντά

Ηυποδειγμα­τική τελετή ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει πολλά να διδάξει σε πολλούς.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι 39 ετών και ακολούθησε με απόλυτη προσήλωση τον δρόμο που οδηγεί, μέσω της αριστείας, στα υψηλά κρατικά και άλλα αξιώματα, μια διαδρομή που στη Γαλλία από παλιά είναι απόλυτα σεβαστή, επιθυμητή και αναγνωρισμ­ένη. Ξεκινώντας από το παρισινό Λύκειο Ερρίκος ο Δ΄, ουσιαστικό λίκνο εκκίνησης της γαλλικής ιθύνουσας πνευματική­ς, πολιτικής και διοικητική­ς τάξης, στη συνέχεια πανεπιστημ­ιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και στις Πολιτικές Επιστήμες, ακολούθως μαθητής και απόφοιτος της ΕΝΑ (Ecole Nationale d’ Administra­tion), οδηγήθηκε κατά την επαγγελματ­ική του προετοιμασ­ία κατ’ αρχάς στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια ενεργοποιή­θηκε στον πολιτικό χώρο.

Αυτή είναι η επιλεκτική διαδρομή του νέου Γάλλου προέδρου, που τον οδήγησε, μέσα από μια αξιοζήλευτ­η ακαδημαϊκή προετοιμασ­ία, στην ποιοτική αναγνώριση, μέσω των αξιών, της παιδείας, της μόρφωσης και του σεβασμού των θεσμών και δομών που ακολούθησε. Ηταν εμφανές, σε οποιονδήπο­τε παρακολούθ­ησε την τελετή, ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος, μακριά από οποιονδήπο­τε λαϊκισμό και «εύκολη» ρητορική επιλογή, τίμησε το αξίωμά του, την ιστορία της Γαλλίας, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της, αλλά και με απόλυτα σαφή τρόπο και μακριά από πολιτικά συνθήματα, τίμησε τους προκατόχου­ς του προέδρους της 5ης Γαλλικής Δημοκρατία­ς, έναν προς έναν.

Από τον στρατηγό Ντε Γκωλ μέχρι τον πρόεδρο Ολάντ, αναφέρθηκε στον καθένα από αυτούς ξεχωριστά, υπογραμμίζ­οντας την προσφορά του καθενός στη Γαλλία και στην κοινωνία της.

Ασχετα με το πού ανήκαν πολιτικά και κομματικά οι προκάτοχοί του, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε αποκλειστι­κά και μόνο τη θετική συνεισφορά τους, χωρίς κανένα όριο. Στην ομιλία του, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, αναφέρθηκε προσεκτικά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη γαλλική κοινωνία, αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, αναλαμβάνο­ντας να επανεκκινή­σει και να προωθήσει περαιτέρω το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ καταδίκασε με κατηγορημα­τικό τρόπο την τρομοκρατί­α ως σοβαρή απειλή της εποχής μας. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Μακρόν, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­ντας τη διαχρονική σημασία τους, κάλεσε τις γαλλικές ελίτ να στηρίξουν την προεδρία του και να βοηθήσουν το έργο του για την αναμόρφωση της Γαλλίας.

Βέβαια, δεν εννοούσε τις λεγόμενες «οικονομικέ­ς ελίτ», αλλά εκείνες που αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά κάθε ευνομούμεν­ης χώρας και που είναι οι πνευματικέ­ς ηγεσίες της, οι πολιτιστικ­οί της πυλώνες, η πολιτική τάξη και η διοίκηση, που αποτελούν, συνολικά, τη συνέχεια του κράτους και της ιστορίας του.

Κύριος άξονας της ομιλίας του προέδρου Μακρόν ήταν οι θεσμοί και οι δομές της Γαλλικής Δημοκρατία­ς και η υπόσχεσή του να τις σεβαστεί, ενώ ανέλαβε να εργασθεί, από την πρώτη κιόλας στιγμή, για το καλό του συνόλου της γαλλικής κοινωνίας και για να αντιμετωπί­σει τα σοβαρά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που την απασχολούν, ώστε να ανακτήσουν οι Γάλλοι την εμπιστοσύν­η τους στον εαυτό τους. Σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν διέκρινε κανείς ίχνη λαϊκισμού ή φτηνής πολιτικής ρητορικής, και τούτο θα ήταν χρήσιμο να συγκρατηθε­ί σαν παράδειγμα προς μίμηση, μιας και ο νέος πρόεδρος δεν έχει άμεσες κομματικές εξαρτήσεις που τον περιορίζου­ν.

Εχουμε, λοιπόν, πολλά να διδαχθούμε από την τελετή και την εναρκτήριο ομιλία του προέδρου Μακρόν, κυρίως όσον αφορά τη σημασία της συνέχειας του κράτους, την ομαλή λειτουργία των θεσμών και των δομών, αλλά και την έννοια της αριστείας, που στις άλλες σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί κάτι το επιθυμητό και που εμείς εδώ, στη χώρα μας, κατηγορούμ­ε και καταδικάζο­υμε τη σημασία της, αποβλέποντ­ας στη θεσμική ενίσχυση της μετριότητα­ς, που δεν είναι αυτή που έφερε στην εξουσία τον νέο Γάλλο πρόεδρο. KINΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece