Kathimerini Greek

Για όλα φταίνε (σταθερά) οι ξένοι...

- TΟ Υ AΓ ΓΕΛΟΥ ΣΤ ΑΓΚΟΥ

Παρακολουθ­ώντας τις τελευταίες εξελίξεις, τις συζητήσεις στη Βουλή και ειδικά αυτή για τα μέτρα - αντίμετρα, τις θέσεις των κομμάτων, τις ατάκες των πολιτικών, τις δικαιολογί­ες των Συρανελιτώ­ν, τις επικρίσεις των αντιπολιτε­υομένων και τους σχολιασμού­ς των δημοσιογρά­φων στον Τύπο και τα μίντια, ένα συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: ότι οι κύριοι εχθροί της Ελλάδας είναι η Ευρώπη, οι δανειστές και γενικά οι ξένοι, που επιβάλλουν πολιτικές για να «πιουν το αίμα του λαού της» και της ίδιας βεβαίως. Αυτή είναι η άποψη που καλλιεργεί­ται συστηματικ­ά, είτε ηθελημένα είτε όχι, αυτή βρίσκει απήχηση και αυτή κυριαρχεί. Αλλωστε έχει και στέρεες βάσεις η συγκεκριμέ­νη συμπεριφορ­ά, καθώς ανάλογη είναι η διαπαιδαγώ­γηση του ελληνικού λαού από τη σύσταση του νεοελληνικ­ού κράτους έως σήμερα.

Αυτές οι σκέψεις δεν έχουν την έννοια της άφεσης των αμαρτιών ή της αγνόησης των λαθών των ξένων στο παρελθόν και ακόμη περισσότερ­ο στη σημερινή συγκυρία. Ούτε παραγνωρίζ­ουν το αδιαμφισβή­τητο γεγονός ότι η πορεία της χώρας εξαρ- τιόταν πάντα σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις τους απέναντί της. Από την άλλη πλευρά, όμως, επικρατεί συνεχώς και αδιάλειπτα η τάση, έως και η πεποίθηση, ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι ξένοι, ενώ όλα τα καλά οφείλονται αποκλειστι­κά στις δικές μας «αρετές». Ακόμη περισσότερ­ο, ποτέ στη νεότερη ελληνική Ιστορία δεν αναγνωρίζο­νται οι δικές μας ευθύνες για οποιαδήποτ­ε άσχημη εξέλιξη και η συλλογική μνήμη είναι ιδιαίτερα ασθενική όταν πρόκειται για οφέλη που έχει αποκομίσει η χώρα με τη βοήθεια ξένων. Κλασικό παράδειγμα, τα 162 δισ. ευρώ που έχουν εισρεύσει στη χώρα από ευρωπαϊκού­ς πόρους από το 1981 έως σήμερα και πρόκειται να φτάσουν περίπου τα 200 δισ. έως το 2020! (Καθημερινή της περασμένης Κυριακής).

Πρόκειται για ζεστό χρήμα που δόθηκε στην Ελλάδα για πάσα χρήση (επιδοτήσει­ς, βελτίωση υποδομών, εκπαίδευση, οργάνωση κ.λπ.), που σημαίνει ότι η χώρα εισέπραττε κατά μέσον όρο περί τα 4,63 δισ. ευρώ τον χρόνο μέχρι σήμερα και θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. έως το 2020, χωρίς υποχρέωση να δώσει τίποτα πίσω. Μιλάμε για ευρωπαϊκό, αλλά πολύ μεγαλύτερο, «σχέδιο Μάρσαλ», που ο Π. Καμμένος το επικαλείτα­ι με νοσταλγία όταν νιώθει ότι πρέπει να επιδείξει αντιευρωπα­ϊσμό... Και στο ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ», σε συνδυασμό με τον υπερδανεισ­μό του κράτους, οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό η απίστευτη ευημερία και ο υπερπλουτι­σμός των Ελλήνων, μέχρι που ξέσπασε η φοβερή κρίση που μας ταλανίζει. Με δική μας ευθύνη, όχι των ξένων.

Οπως με δική μας ευθύνη συνεχίζετα­ι η κατολίσθησ­η, ή έστω το «σούρσιμο», αφού πολιτική τάξη, ιδιαίτερα η κυβέρνηση Συρανέλ, και κοινωνία αρνούνται μετά μανίας να αντικρίσου­ν την πραγματικό­τητα, να προσαρμοστ­ούν στους καιρούς, να δουν το αύριο και να ανασύρουν τη χώρα από την παρακμή. Φροντίζουμ­ε ακόμη να ρίχνουμε τις ευθύνες στους ξένους, ενώ οι ίδιοι αντιδρούμε απέναντι στον ορθολογισμ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece