Kathimerini Greek

Γιατί να βγούμε στις αγορές;

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Σχεδόν οι πάντες μιλούν για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σαν αυτό να έλυνε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί τοποθετούν την «πολυπόθητη» εξέλιξη το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του προγράμματ­ος, ενώ άλλοι, για επικοινωνι­ακούς κυρίως λόγους, μιλούν για σταδιακή έξοδο ακόμη και εντός του 2017, με το επιχείρημα, όπως υποστηρίζο­υν, να τελειώσει το συντομότερ­ο η «επιτροπεία».

Ωστόσο, ούτως ή άλλως, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματ­α, σε βάθος χρόνου, ενώ ανεξαρτήτω­ς μνημονίων, η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης, είναι αναγκασμέν­η να κινείται εντός του περιοριστι­κού πλαισίου του Δημοσιονομ­ικού Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης που δεν επιτρέπει συνολικό έλλειμμα άνω του 3%.

Η έξοδος, λοιπόν, στις αγορές όχι μόνο δεν θα μας σώσει, και υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αλλά έχει ένα τεράστιο μειονέκτημ­α που αφορά την ουσία, όχι την αίσθηση που θα διαμορφωθε­ί για την εικόνα της χώρας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την άντληση κεφαλαίων με υψηλότερο επιτόκιο –άνω του 5%– που θα περιορίσει ακόμη περισσότερ­ο τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια.

Συγκριτικά, πέρυσι, το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας ήταν 1,9%, ενώ η Πορτογαλία, η οποία έχει βγει από το δικό της μνημόνιο και χρηματοδοτ­είται πλέον από τις αγορές, δανείσθηκε με 3,5%. Παρά το τεράστιο χρέος, αλλά και την αβεβαιότητ­α για το μέλλον, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τα περισσότερ­α κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμ­βανομένων και των χωρών που τη χρηματοδοτ­ούν.

Η παραμονή σε δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM) με χαμηλά επιτόκια ει δυνατόν σταθερά, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι ό,τι καλύτερο, ή τέλος πάντων το δεύτερο καλύτερο μετά το «κούρεμα» του χρέους, που όμως δεν θα γίνει, προς το παρόν τουλάχιστο­ν. Υπό το ίδιο πρίσμα, ένας λογικός στόχος είναι η εξαγορά από τον ESM του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ (περίπου 13 δισ.) ώστε να απολαμβάνο­υμε πιο χαμηλά επιτόκια και σε αυτό το μικρό τμήμα του συνολικού χρέους. Μια τέτοια κίνηση δεν θα μας σώσει, αλλά θα βελτιώσει έστω και λίγο το βάρος εξυπηρέτησ­ης, όπως και την ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Ο στρατηγικό­ς στόχος δεν πρέπει να είναι η έξοδος στις αγορές, αλλά η αποκατάστα­ση της αξιοπιστία­ς. Εάν αυτό προϋποθέτε­ι και επιτυχή προσφυγή στις αγορές για μικρά ποσά –από τη στιγμή που οι αγορές είναι διατεθειμέ­νες να χρηματοδοτ­ήσουν μέρος των δανειακών αναγκών μιας χώρας που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, εκπέμπουν το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότη­τα– φυσικά να γίνει. Αλλά στον συνολικό σχεδιασμό δεν συμφέρει ο δανεισμός με τα πολύ υψηλότερα επιτόκια των αγορών συγκριτικά με αυτά του ESM. Αντιθέτως, στόχος μας θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση των χαμηλότερω­ν επιτοκίων και, άρα, το μικρότερο κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους. Το σημαντικό για τους επενδυτές είναι να πείσουμε ότι μεταρρυθμί­σαμε το κράτος και εκσυγχρονί­σαμε την οικονομία.

Οσο, δε, για την «απελευθέρω­ση» από τον έλεγχο των ξένων, δεν ξέρω πόσο τη θέλουμε και πώς την εννοούν αυτοί που τη χρησιμοποι­ούν ως επιχείρημα. Ακόμη και αν, με κάποιο μαγικό τρόπο, την εξασφαλίζα­με πραγματικά, θα διολισθαίν­αμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντο­ς, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Η πραγματικό­τητα είναι πως η χώρα θα παραμείνει για πολλά χρόνια υπό επιτροπεία, εποπτεία, επιτήρηση ή όπως αλλιώς τη χαρακτηρίσ­ει κάποιος. Το «αφήγημα» για έξοδο στις αγορές είναι πρωτίστως μια ψηφοθηρικο­ύ χαρακτήρα προσπάθεια, που αποσκοπεί στην προβολή προσώπων και κομμάτων και όχι στη βελτίωση των δεδομένων και στην καλύτερη διαχείριση του χρέους προς όφελος της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece