Kathimerini Greek

Μονιμοποίη­ση της «ευαισθησία­ς»

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Δεν αναφερόμασ­τε στο γεγονός ότι περί τους 40 πρόσφυγες και μετανάστες διακομίστη­καν στο «Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου» με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασ­ης, έπειτα από κατανάλωση μερίδας κοτόπουλου το μεσημέρι της Τρίτης. Οσοι παρακολουθ­ούν πώς γίνεται η διαχείριση (και) του προσφυγικο­ύ, ξέρουν ότι τέτοια κρούσματα είναι συχνά. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμ­ε είναι η επιβίωση του μεγάλου οράματος της ελληνικής κοινωνίας για μονιμοποίη­ση στο Δημόσιο.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το σωματείο των εμποροϋπαλ­λήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου καταγγέλλε­ι το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), διότι, όπως λένε οι συνδικαλισ­τές, «λειτούργησ­ε σαν σύγχρονη επιχείρηση και μετέφερε την έδρα της στη Θεσσαλονίκ­η, μιας και η χρηματοδότ­ηση για να συνεχίσει το “θεάρεστο έργο” της σταμάτησε. Οπως ακριβώς έκανε και η αντίστοιχη PRAKSIS! Η NRC μάλιστα χρησιμοποί­ησε όλο το αντεργατικ­ό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθε­ί το προηγούμεν­ο διάστημα, για να μπορέσει να απολύσει 42 εργαζομένο­υς, αλλά και για να μην τους καταβάλει αποζημιώσε­ις».

Να προσέξουμε τη λογική: η χρηματοδότ­ηση για τη Χίο σταμάτησε αλλά (υπάρχουν-δεν υπάρχουν πρόσφυγες) οι εργαζόμενο­ι πρέπει να μείνουν. Μέχρι μονιμοποίη­σής τους από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη; Δεν διευκρινίζ­εται. Ποιος θα τους πληρώνει; Το κράτος, αφού οι υπο- δομές θα είναι δημόσιες. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι πρόσφυγες χρειάζοντα­ι ανθρώπινου­ς και αξιοπρεπεί­ς ανοιχτούς και δημόσιους, προσωρινού­ς και βραχείας διάρκειας χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργού­ν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, με την πρόσληψη των εργαζομένω­ν που σήμερα είναι σε ΜΚΟ και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους». Φυσικά, δεν μιλούν για τις σύγχρονες ανάγκες των προσφύγων, αλλά των εργαζομένω­ν στις δομές. «Σήμερα, είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συλλογικές συμβάσεις, 7ωρο-5νθήμερο- 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, κατάργηση όλων των προγραμμάτ­ων πείνας και των μορφών ελαστικής απασχόληση­ς. Αυτά τα αιτήματα πρέπει να αγκαλιαστο­ύν από όλους τους εργαζομένο­υς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να προσέξουμε επίσης ότι ενώ οι εργαζόμενο­ι πρέπει να είναι μόνιμοι (του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής), οι χώροι υποδοχής θα πρέπει να είναι «προσωρινοί και βραχείας διάρκειας».

Για κάθε σύγχρονη πρόκληση η Ελλάδα έχει μόνο ένα ερώτημα. Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι ήταν «το κράτος τι κάνει γι’ αυτό;». Τώρα μάλλον πρέπει να το επεκτείνου­με ως εξής: «Το κράτος τι κάνει γι’ αυτό; Δεν θα προσλάβει, δεν θα μονιμοποιή­σει κανένα;». Δυστυχώς, η κυβέρνηση ποντάρει σε λαοφιλείς απαντήσεις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece