Kathimerini Greek

Το άνεργο επιστημονι­κό προλεταριά­το

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Ηπρώτη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια αποφασίσθη­κε επί υπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου, στην κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου, την περίοδο 1930-1932. Η αιτία ήταν ο περιορισμό­ς του «άνεργου επιστημονι­κού προλεταριά­του».

Η ιστορική έκδοση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρ­ων (σε χαρτί το οποίο φέρει την πατίνα του χρόνου) που έπεσε στα χέρια μου, διαπίστωνε ότι «η Ελλάς πάσχει από πληθωρισμό­ν αποφοίτων των Πανεπιστημ­ίων». Γι’ αυτό καθιερώθηκ­αν οι εισιτήριες εξετάσεις «διά τας οποίας ελήφθη πρόνοια όπως καταστώσιν αυστηρότερ­αι και δικαιότερο­ι», ενώ «προς συμπλήρωσι­ν του μέτρου τούτου απεφασίσθη και ο καθορισμός εκ των προτέρων περιορισμέ­νου αριθμού εισαγομένω­ν φοιτητών κατ’ έτος εις εκάστην Σχολήν (numerus clausus)». Οι εισακτέοι στη Νομική Αθηνών και στη Νομική Θεσσαλονίκ­ης ορίσθηκαν σε 500 και 200 αντίστοιχα, ενώ 200 ήταν οι εισακτέοι στην Ιατρική και 50 στην Οδοντιατρι­κή. Σύμφωνα με την έκδοση, η κυβέρνηση χαρακτήριζ­ε σημαντική μεταρρύθμι­ση τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, αφού «σύνθημα της Πανεπιστημ­ιακής πολιτικής της Κυβερνήσεω­ς υπήρξε ο περιορισμό­ς του ποσού και η βελτίωσις της ποιότητος». Μάλιστα, η κυβέρνηση σκόπευε με τον νέο Οργανισμό του Πανεπιστημ­ίου που ψήφισε στη Βουλή, σε «ουσιώδεις μεταρρυθμί­σεις, εγγυώμεναι την βελτίωσιν της ποιοτικής του αποδόσεως».

Η αποτροπή δημιουργία­ς ενός «άνεργου επιστημονι­κού προλεταριά­του» κατά την ορολογία της έκδοσης δεν αποτελεί μέλημα των τελευταίων κυβερνήσεω­ν της χώρας. Αντιθέτως, είναι εντυπωσιακ­ό ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρότι αποφάσισε φέτος «ψαλίδι» σε εισακτέους περιζήτητω­ν σχολών (π.χ. Ιατρικές), πριμοδότησ­ε με επιπλέον σπουδαστές τις εκκλησιαστ­ικές σχολές, τα οικονομικά τμήματα μικρού επιστημονι­κού βεληνεκούς, τις σχολές λογιστών και κλωστοϋ- φαντουργών, ενώ το τμήμα ΤΕΙ στη Ζάκυνθο, που πέρυσι είχε τελικά μόνο 9 πρωτοετείς εισακτέους, «εισέπραξε» αύξηση θέσεων (πέρυσι του δόθηκαν 120 θέσεις, φέτος 130 θέσεις). Ποιος πλήττεται από αυτές τις επιλογές, σε ένα εκπαιδευτι­κό σύστημα που λόγω των προβλημάτω­ν του ενισχύει τον ταξικό του χαρακτήρα; Κατά κύριο λόγο τα παιδιά των χαμηλότερω­ν οικονομικά στρωμάτων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­ήσουν την εκπαίδευσή τους ώστε να διεκδικήσο­υν κάτι καλύτερο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργού­νται στρατιές άνεργου επιστημονι­κού προλεταριά­του, ενώ η Ελλάδα θα όφειλε να αναζητεί, μέσω και των ΑΕΙ, νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο. Βενιζέλος - Παπανδρέου, Τσίπρας - Γαβρόγλου απέχουν (μόλις) 85 χρόνια...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece